טקס החילופים במשרד התקשורת
(צילום: משרד התקשורת)

במשרד התקשורת נערך הבוקר (שני) טקס החילופים במעמד השר היוצא ד"ר יועז הנדל והשר הנכנס ד"ר שלמה קרעי. הטקס נערך על רקע אמירותיו של קרעי בעבר, לפיהן יש להפריט את תאגיד השידור הציבורי וגל"צ. במהלך הטקס, ציין קרעי כי "אני עומד מאחורי דבריי, ומתכוון להוביל את שוק התקשורת לכיוון של שוק חופשי ותחרותי".
תחילה דיבר השר היוצא הנדל. הוא הסביר כי "התפקיד של משרד התקשורת הוא לחבר. המשרד מחבר את ישראל ומחבר את הישראלים - מהמשרדים הכלכליים החשובים במדינת ישראל. עשינו פה מהפכה לחיבור הישראלים מקצה לקצה בסיבים אופטיים, תוך הורדת מחירים דרמטית. יותר מ-70% נהנים מסיבים אופטיים - זה סיפור הצלחה של העובדים שנמצאים כאן שתכננו ויזמו, מרמת הגולן ועד אילת. הקצב הכי גבוה בעולם".
3 צפייה בגלריה
יועז הנדל ושלמה קרעי
יועז הנדל ושלמה קרעי
קרעי והנדל
(צילום: שלו שלום)
עוד הוסיף הנדל כי "מה שיפה בטכנולוגיה זה שהיא לא רואה דת גזע ומין, לא מבחינה דעות פוליטיות, היא פועלת ומקדמת. יש פה בהחלט אינטרס לאומי לקדם את כל האוכלוסיות בישראל, לתת לכולם את האפשרות להתחבר ולהיות מחוברים".
לפי הנדל, "זה משרד שמושך הרבה תשומת לב. הגעתי למשרד הזה כשהוא חבוט וחבול אחרי שקודמיי התבלבלו ושמו את הטפל בעיקר, ועסקו בכתבות לפעמים ולא בתשתיות. במקום רפורמות יעילות היו צריכים להתעסק עם חדרי חקירות. מעבר לחוסר ההבנה על מה שהמשרד הזה עושה, על כמה שהעיסוק שלו המרכזי - בעיניי זה בזבוז של זמן. באפריקה היו סיבים, ברמאללה היו סיבים, אך במדינת ישראל היינו סביב שני אחוזים. ופה עדיין היו כאלה שחשבו שמשרד התקשורת מתעסק בכתבות בעיתון".
לדבריו, "תפקיד התקשורת הוא לבקר את הפוליטיקאים. לא תמיד זה כיף - גם אני וגם אתה יודע את זה לפעמים. זה מכעיס, אבל זו הדמוקרטיה שבה אנחנו רוצים לחיות. החקיקה של ממשלת נתניהו הוציאה מידי שר התקשורת את האפשרות להשפיע עליו. מאחורי גופי התקשורת בישראל עומדים ישראלים טובים ורבים, חילונים, דתיים וחרדים, שמאל וימין. הם לא היריב שלנו וכדאי שישמעו בתקשורת כמה שיותר קולות מגוונים".
הנדל סיכם: "השר שלמה קרעי אני מאחל לך שתרגיש את כובד האחריות ואני מבין משיחתנו שאתה אכן מרגיש - כמה שיותר בעיקר ולא בטפל, לחבר ולא להפריד".
3 צפייה בגלריה
בנימין נתניהו
בנימין נתניהו
הנדל בביקורת מרומזת כלפי נתניהו: "קודמיי עסקו בכתבות לפעמים, ולא בתשתיות"
(צילום: AFP)
אחרי דבריו של הנדל, אמר קרעי כי הוא "מקבל את האחריות על משרד התקשורת. אם רוצים לחזק את ההתיישבות ביהודה ושומרון - עלינו לספק להם את התשתיות שיאפשרו זאת".
לדברי קרעי, "לפני 41 שנה אמר מנחם בגין בראיון לטלוויזיה כי 'הם הקבוצה שמנהלת למעשה את עריכת החדשות'. לדאבוני 41 שנה וכמעט דבר לא השתנה. צריך לתת בטלוויזיה גיבוי לכל דבר - עלינו לתת ביטוי למגוון הקולות שיוצרים יחד את מי שאנחנו. לא מעט כותרות מאיימות נכתבו מאז שקיבלתי את המינוי. אני עומד מאחורי דבריי ומתכוון להוביל את שוק התקשורת לכיוון של שוק חופשי ותחרותי. בכל הנוגע למדיניות המשרד, אני מתכוון להתמקצע וללמוד את הדברים לעומק".
קרעי הוסיף כי "השר היוצא קיבל החלטה בדבר הרגלי השימוש בטלפון הסלולרי במגזר החרדי - ניסיון להתערב בהרגלי שימוש של אזרחים פרטיים. בכוונתי לחתום בימים הקרובים על ביטול רפורמת הקומה הכשרה. לצורך מימוש מדיניות זו אני מתכוון למנות בימים הקרובים כמנכ"ל משרד את אלעד מלכה".
קרעי הבהיר כי ב"רפורמת הקומה הכשרה" מדובר על ביטול ההגבלה של מספרים יעודיים לפי קהילות. הוא ציין בנוסף שיהיו פלאפונים כשרים גם בדורות 4 ו-5, ושלא יפגעו במגזר החרדי. לשיטתו, ביטול הקומה הכשרה נעשה משום שזה פוגע בשוק החופשי וההסכמים בין החרדים לחברות הסלולר.
"רפורמת הקומה הכשרה" הייתה אמורה לאפשר למשתמשים בטלפון סלולרי כשר לנייד את המספר שלהם בין חברות. הרפורמה הייתה צפויה להוריד מחירים משמעותית עבור החרדים שמשתמשים בטלפונים כשרים. המפלגות החרדיות התנגדו לרפורמה משום שהיא החלישה את המונופול של ועדת הרבנים לענייני תקשורת, שמזוהה עם יהדות התורה, ולכן הוחלט במסגרת ההסכמים הקואליציוניים שתבוטל.
3 צפייה בגלריה
כאן
כאן
בסכנת סגירה? תאגיד השידור הציבורי "כאן"
(צילום: שאול גולן)
המינוי של קרעי מבשר אולי רעות לתאגיד השידור הציבורי "כאן": קרעי הצהיר לא אחת בעבר כי יתמוך בהפרטתו, ולאחר השבעת הכנסת החדשה הגיש מחדש הצעת חוק בנושא, בדומה להצעות חוק קודמות שהגיש בעבר.
רק לפני כחודש כתב קרעי בפייסבוק כי "אין שום סיבה שנמשיך לממן שידור ציבורי בכמעט מיליארד ש"ח בשנה. התאגיד תחילה, גל"צ אחר כך. אפשר גם במקביל". בשבוע שעבר, בצאתו ממצודת זאב, שם הודיע לו נתניהו על המינוי, נשאל קרעי על ידי כתב ynet אם אכן יסגור את תאגיד השידור - ולא השיב ישירות: "אכנס למשרד ואלמד את הדברים. צריכים שוק תקשורת חופשי עם תחרות. לא חזרתי בי", אמר.
כבר בחודש יוני 2020 שוחח קרעי עם הנדל בנושא הצעת חוק שקידם להפרטת גל"צ. בשיחה לא שלל הנדל את היוזמה, והשניים קבעו פגישה בנושא לקידום הצעת החוק. הנדל אמנם לא נתן אור ירוק והתגייס באופן מלא למהלך אולם גורמים ששוחחו איתו אומרים כי לא שלל את הנושא והוא אף סבור שיש לבחון אותו ואולי אף לקדם אותו. גם בעבר התבטא הנדל בנושא ברוח דומה. בתום השיחה הבהיר קרעי כי הנדל הביע נכונות בנושא.
באותה שנה קרא קרעי "להפריט או לסגור" את תאגיד השידור הציבורי וכן את גלי צה"ל. הוא כתב בפייסבוק: "תאגיד השידור הציבורי על שלל תחנותיו בטלוויזיה וברדיו עולה לנו כ-800 מיליון שקל בשנה. הון תועפות גם בימים כתיקונם, ובפרט בימים אלו. התקציב בנוי מהעברה ישירה מהמדינה (מתקציב המדינה) ותוספת (ישירה לא פחות) הכלולה בתשלומי אגרת הרישוי.
"גם אילו הייתה הצדקה לשידור ציבורי, תאגיד השידור הציבורי לא מספק את הסחורה ולא מייצג את הרבגוניות בשיח הישראלי, אלא אליטה קטנה וסגורה ברוב המקרים. בוודאי ובוודאי כאשר אין שום הצדקה לשידור ציבורי כזה. בעידן רב ערוצי ואינטרנטי פתוח וחופשי כמו בימינו, שבו לכל אחד יש ייצוג במגוון רחב של תוכניות, בוודאי שאין הצדקה לסכום המטורף הזה".
באותו פוסט מ-2020 הוא הוסיף: "הציבור הישראלי ירוויח הרבה יותר, הן בחיסכון בעלויות והן מבחינת התוכן, אם התאגיד יהפוך לפרטי, או לחלופין שהשוק ייפתח לחלוטין בלעדיו. יש לציין כי אם לא יהיה ביקוש למכרז על גלי צה"ל ו/או התאגיד ולא יימצא מי שירצה לקנות אותם, הרי שתוך זמן מסוים שניהם ייסגרו והזרמת הכסף הציבורי תיפסק. שוק התקשורת הוא שוק ארכאי, מלא רגולציות מטורפות, ולהוסיף על כך גם שידור ציבורי ותחנה צבאית זה שיגעון של ממש שלא משרת את האינטרס הציבורי. יש להפסיק זאת לאלתר".