ארה"ב ובריטניה תקפו הלילה (בין חמישי לשישי) מטרות של המורדים החות'ים בתימן. מדובר בתקיפות הראשונות שמבוצעות נגד בעלי בריתה של איראן מאז שהמיליציה החלה לתקוף ספינות בים האדום בעקבות המלחמה בין ישראל לחמאס. בתקיפה סייעו גם אוסטרליה, בחריין, קנדה והולנד.
חלק מהתקיפות כוונו לבירה צנעא ואחרות לשדה התעופה בחודיידה. תושבים בבירת תימן אמרו כי נשמעו בעיר לפחות שלושה פיצוצים. בנוסף דווח על תקיפות בסעדה ודמאר שבתימן.
זמן קצר לאחר התקיפות, התייחס נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן, לפעולה של ארה"ב ובנות בריתה: "זו תגובה ישירה למתקפות החות'ים נגד ספינות בינלאומיות בים האדום". הוא הוסיף כי ארצו לא תהסס לנקוט בצעדים נוספים נגד החות'ים, אם אלו ימשיכו להפריע למסחר הבינלאומי באזור. ראש ממשלת בריטניה, רישי סונאק, אישר כי גם ארצו השתתפה במתקפה. הוא הוסיף: "חיל הים המלכותי ממשיך לפטרל בים האדום, כחלק ממבצע רב-לאומי להרתעת התוקפנות מצד החות'ים".
בהמשך, שר ההגנה של ארה"ב לויד אוסטין סיפק פרטים על היעדים שהותקפו: "התקיפות כוונו נגד אתרים המשויכים לחות'ים שבהם מאוחסנים כלי טיס בלתי מאוישים, כמו גם טילי שיוט, מכמ"ים ויכולות מעקב".
בתוך כך, מקור בפנטגון אמר לרשת "סקיי ניוז" בערבית כי במהלך הלילה הותקפו 10 יעדים של החות'ים. לדבריו, "מדובר במרכזים לייצור כטב"מים ומחסני נשק". במקביל, ב-CNN דווח כי בתקיפות השתתפו ספינות קרב, צוללות ומטוסי קרב, וכי נעשה שימוש בטילי שיוט מדגם טומהוק. בכיר אמריקני אמר לאל-ג'זירה, כי "התקיפות בתימן השיגו את המטרות. ופגעו במכ"מים ואתרי שיגור של כטב"מים, טילים ואתרי מעקב בחוף. התקיפות הסתיימו, אבל אנחנו שומרים על הזכות להגיב אם האיומים יימשכו".
אחרי סדרת התקיפות, הקואליציה הרב לאומית בהובלת ארה"ב לשמירה על חופש השיט בים האדום מסרה כי מטרת התקיפות נגד מטרות צבאיות של החות'ים היא "שיבוש ופגיעה ביכולות החות'ים לאיים על המסחר הבינלאומי". בהצהרה נמסר כי "מטרתנו היא להביא להרגעת המתחים ולהשיב את היציבות בים האדום. לא נהסס להגן על חיי אדם ועל חופש המסחר אל מול האיומים המתמשכים באחד מנתיבי השיט הקריטיים".
גורמים אמריקנים רשמיים התייחסו אף הם לתקיפות, ואמרו לכתבים כי ארה"ב ובריטניה ניסו להימנע מ"נזק משני" במהלך התקיפות בתימן. לדברי הגורמים, "פעולות החות'ים מהוות איום על ארה"ב ועל העולם כולו". כמו כן, הם ציינו כי בשלב זה לא נצפו תגובות של החות'ים, והוסיפו כי "למרות שאנו צופים פגיעה ביכולותיהם להמשיך לבצע מתקפות, לא נופתע לראות תגובה מסוימת לתקיפות". בנוסף, הגורמים הטילו את האחריות לפעולות המורדים על איראן: "אנו מאמינים כי איראן הייתה מעורבת בכל שלב בתקיפות שביצעו החות'ים. אנו רואים בטהרן אחראית לתקיפות שבוצעו נגד הכוחות האמריקניים".
מנגד, בכיר אנסאר אללה (הלשכה המדינית של החות'ים), עלי אל-קחום, אמר: "הקרב יעלה על הדמיון ועל הציפיות של ארה"ב ובריטניה. המלחמה פתוחה. האמריקנים והבריטים יצטערו על התוקפנות שלהם וישלמו מחיר כבד".
חבר הלשכה המדינית של החות'ים, חזאם אל-אסד, הוסיף: "התקיפות בצנעא ובשאר המקומות הן כדי להסיט את תשומת הלב מרצח העם בעזה ומהפעולות שלנו בים האדום. התקיפות הן תגובה של האמריקנים, אחרי שפגענו בספינה שלהם בים סוף. ארה"ב היא שקבעה את ההתחלה, אבל היא לא תקבע את הסוף. הניווט הימי והאינטרסים האמריקניים והבריטיים יהיו מטרות שלנו בתגובה לתקיפות, שלא ימנעו מאיתנו להמשיך בפעילותנו בים האדום לתמיכה בעזה".
אמש קיים ראש ממשלת בריטניה שיחת ועידה חריגה עם חברי הקבינט שלו, ועדכן אותם בהיערכות של ארה"ב ובריטניה למתקפה אווירית נגד המורדים החות'ים בתימן. לפי ה"טיימס" הלונדוני המתקפה תהיה "בשעות הקרובות", וסונאק אמר לשרים שבריטניה תצטרף לארה"ב. גם בממשל האמריקני דנו בפעולה נגד החות'ים - שממשיכים לתקוף ספינות בים האדום למרות אזהרות המערב.
לשכתו של רישי סונאק הודיעה אמש כי הוא שוחח עם נשיא מצרים, עבד אל-פתאח א-סיסי, ודן עימו בעלייה במתקפות החות'יות ובהשפעה על השיט באזור. "ראש הממשלה אמר שבריטניה תמשיך לנקוט צעדים כדי להגן על חופש השיט והחיים בים", נמסר מדאונינג 10.
בעקבות הפרסומים איים מנהיג החות'ים, עבד אל-מאלכ אל-חות'י, כי לכל מתקפה אמריקנית תהיה תגובה עוצמתית. "התגובה לכל מתקפה אמריקנית לא תהיה ברמת הפעולות שהיו לאחרונה, אלא גדולה בהרבה", הוא הצהיר.
"לאירופים, לסין ולעולם כולו אין בעיה לעבור בים האדום", אמר מנהיג החות'ים, והדגיש: "המטרות היחידות והבלעדיות הן ספינות ששטות לישראל. כל מי שרוצה להיות מעורב ולתקוף את האזרחים היקרים שלנו ואת הכוחות הימיים מסכן את הצי ואת כלי השיט המסחריים שלו. אנחנו מקווים ששאר המדינות הערביות והאיסלאמיות לעולם לא ישתפו פעולה עם האמריקנים, הישראלים והבריטים".
21 טילים וכטב"מים שוגרו מתימן לים האדום
במהלך המלחמה בעזה משגרים החות'ים, הנתמכים על-ידי איראן, טילים וכטב"מים לעבר ספינות מסחריות בים האדום – כדי "למנוע מהן להגיע לישראל". אתמול שיגרו החות'ים 21 טילים וכטב"מים, וטענו שיעד המתקפה היה "ספינה אמריקנית שסייעה לישראל". אוניות מלחמה של ארה"ב ובריטניה יירטו את כל הטילים והכטב"מים. זו הייתה המתקפה הגדולה ביותר של החות'ים עד כה.
דובר הכוחות החות'יים, יחיא סריע, אמר אתמול כי הירי היה "תגובה ראשונית למתקפה של ארה"ב על הכוח הימי שלנו". באותה מתקפה נהרגו 10 מורדים חות'ים מאש מסוקים אמריקניים בים האדום.
בעקבות השיגורים הרבים לים האדום הודיעו עוד ועוד חברות ספנות כי הן מפסיקות לשוט באזור. החות'ים טוענים כי התקיפות נועדו להטיל מצור ימי על ישראל ולמנוע מספינות להגיע אליה, אך בפועל אותן מתקפות פגעו בספינות רבות שאינן קשורות לישראל.
בדצמבר הקימה ארה"ב כוח ימי בינלאומי שנועד להגן על כלי שיט בים האדום ממתקפות החות'ים. בהמשך דווח על "סדקים" בכוח הימי, ועל מדינות שחוששות מנקמה בגלל שיזוהו כתומכות ישראל.
לפני כשבוע 12 מדינות, בראשן ארה"ב, הזהירו את החות'ים מההשלכות של המשך המתקפות בים האדום. בממשל של ג'ו ביידן תיארו את אותה אזהרה כ"אזהרה אחרונה" לחות'ים, בעוד ביידן "שוקל לפעול צבאית נגדם" אם ימשיכו במתקפותיהם. "לא תהיה עוד אזהרה", אמר בכיר אמריקני.
פורסם לראשונה: 22:20, 11.01.24