שופט העליון בדימוס אליקים רובינשטיין, אחד מ-11 החתומים על המכתב חסר התקדים נגד המהפכה המשפטית, אמר הבוקר (חמישי) לאולפן ynet כי הרפורמה של שר המשפטים יריב לוין היא "סוג של הפיכה משטרית". לדבריו, היא עלולה להפוך את ישראל ל"דיקטטורה דמוקרטית".
בגילוי הדעת, שנחשף ב-ynet ועליו חתמו כמעט כל היועצים המשפטיים ופרקליטי המדינה שכיהנו בתפקיד ב-50 השנה האחרונות, נכתב כי התוכנית של לוין "מאיימת להרוס את מערכת המשפט".
"המכתב הזה נחתם מדם ליבי, מתחושות מאוד כבדות וקשות של החותמים", אמר רובינשטיין. לדבריו, כל הסעיפים בתוכנית של לוין "בעייתיים, מה שאני רואה בכולם זה החלשה קשה של בקרה משפטית, של היכולת להגן על זכויות אדם. תהיה לנו רק רשות אחת, הממשלה".
רובינשטיין התייחס גם ל"חוק היועמ"שים" של לוין, שיהפוך את משרות היועצים המשפטיים למשרדי הממשלה למשרות אמון שימנו השרים הנבחרים, במקום שיהיו כפופים ליועץ המשפטי לממשלה. "זה פתח להפקרות ולבעיות של שימוש בכספים", הוא אמר. "אני לא הולך להגיד שכולם לא ישרים, אבל אם אין בקרות אז יש הרבה פעמים יד פתוחה לגבי תקציבים, פעולות".
לדבריו, "היועצים המשפטיים הם אנשים מקצועיים, הרעיון של משרות אמון פירושו שלא תהיה מקצועיות. אם ניקח את משרד החוץ, יש שר לשנה והוא ייקח איתו יועץ משפטי. אחרי שנתיים יבוא שר אחר וייקח יועץ אחר. אחרי שנתיים יבוא השר הקודם ויביא את הראשון או אחר. זו מקצועיות? זה זועק מהבחינה הזו".
רובינשטיין הוסיף כי "יועץ משפטי צריך לעזור לשרים למלא את המדיניות שלהם אבל בתוך החוק. לכן כל המקבץ הזה יחד וההצטברות שלו זו סוג של הפיכה משטרית, אי אפשר להגדיר את זה אחרת. אתה פוגש הרבה אנשים שמאוד מאוד מודאגים ואין לך מושג כמה פניות אני מקבל מיהדות ארה"ב, גם שם בוחרים שופטים פוליטיים, אבל זה שונה, שם יש חוקה ובוחרים אותם בקלפי. אני לא אומר שאין דברים שאפשר לשנות או לתקן, הציבור מעוניין בהליך משפטי קצר יותר וצריך שיהיו יותר שופטים ובינוי בתי משפט ואם יעזרו למערכת בזה, אז העולם יהיה יותר טוב".
נתניהו אמר שלא צריך להזדעזע. אתה מתכוון לדבר איתו ישירות?
"אני לא בקשר איתו כרגע. אנחנו לא קבוצה קבועה שנפגשת אלא הנושא חשוב לנו, לכן כולנו חתמנו. הוא יודע את הדברים האלה. הנקודה היא הצטברות של כל התיקונים האלה. אם הייתי חושב שזה יעזור למדינה הייתי מתייצב. זכויות אדם כן ייפגעו אם לא מאפשרים לבג"ץ להחליט בעילת הסבירות".