זו תמונת המצב בדירה של אלמיטו טמנה ברחוב הנרקיס בבית שמש: סדקים בקירות החדרים והמטבח שמתרחבים עוד ועוד, ורצפה עקומה בתוך חדר השינה של הנכדים. סכנה של ממש.
פרויקט רחוב הנרקיס בבית שמש כולל 23 בניינים ו-486 דירות. הפרויקט כבר הוכרז כפינוי-בינוי אך נתקע בינתיים בביורוקרטיה, למרות שנותרו רק האישורים האחרונים לפני היציאה לדרך. פיני עזרא ועו"ד ישראל באך, בעלי חברת “גולדן ישראל”, החליטו להציע ל-16 דיירי הבניין הראשון, תשלום שכירות במשך שנה, לאחר שהבינו כי לוקח זמן כדי לקדם את פרויקט הפינוי-בינוי.
אבל אלמיטו לא ממהרת לעזוב, כיוון שהיא מודאגת מכך שתאבד את הבית עליו משולמת משכנתה מדי חודש. החשש של הדיירים בבניין הוא לאבד את הדירות הקיימות וגם את האופציה לחזור לדירות שלהם אחרי פרויקט פינוי-בינוי שעוד לא התחיל.
אלמיטו מתגוררת בדירה הישנה מאז שעלתה מאתיופיה לפני 21 שנה. "לקחתי כל שנה פועל שהגיע לחזק את הבית ולאטום את הסדקים בקירות. זה היה מחזיק חצי שנה ומתחיל שוב מחדש", מספרת אלמיטו שהגיעה למצב של אין ברירה אלא לעזוב את הדירה שעלולה לקרוס בכל רגע. "זה מפחיד שאנחנו או הנכדים שלי ישנים בבית מסוכן. כבר שנתיים שאני מתרוצצת מודאגת בעירייה בעניין הזה, כי זה הגיע לרמת סיכון מפחידה".
מתחת למשפחת טמנה גרה בקומה הראשונה משפחת אייטגב. כל צעד במדרגות המתפוררות ממחיש את הסכנה. "ישבנו בבית ופתאום היה בום", מספרת לאקץ', אם המשפחה שבה חמישה ילדים. "בדקנו וראינו שחתיכת בטון גדולה נפלה לנו מהתקרה בתוך הסלון. תחשבי שזה היה קורה בחדרי שינה כשהילדים ישנים. אני גרה כאן כבר שש שנים, אבל אחרי שנתיים התזוזות התחילו. רצינו למכור, אבל לא היה לי כסף להוסיף אז נתקענו כאן".
בחוץ מבחינים בסדק ענק לאורך המבנה שמפריד בין שני הבניינים הסמוכים. בדוח ההנדסי לבדיקת עמידות מבנה שנערך בספטמבר האחרון נקבע כי ישנה התפתחות סדקים מסיביים בקירות. עוד נכתב על התפוררות בטון וקילוף שכבות טיח במוקדי תפר, ואובחנו סדקים בתקרת חדר המדרגות. לסיכום צוין כי המבנה עלול להיכשל באופן פתאומי ללא התרעה מוקדמת, ולפיכך ההמלצה היא על פינוי מיידי של דיירים בדירות הצמודות לתפר ההתפשטות.
דוד מלכה, שגר בבניין הסמוך, חי גם הוא באותו חשש שהבניין עלול לקרוס. "פעולת ספונג'ה הכי קטנה שאני עושה בבית הפכה למסובכת. מסתבר שהדיירת מתחתיי סופגת את כל המים כי יש חורים בין הקיר הפנימי לחיצוני כתוצאה מהסדקים. זה בלתי נתפס". מלכה מקווה שבקרוב גם הבניין שלו יפונה.
עזרא: "הבנייה כאן היא טרומית, כלומר לוחות בטון שהרכיבו אותם. הבנייה הזאת ידועה כבעייתית ומצטרפת לכך הבעיה של שקיעת קרקע. בנייה טרומית עם שקיעת קרקע ביחד בעצם מכניסות את כולם לסוג של מלכודת מוות". לדבריו, כבר התריע בפני הרשויות על הצורך לזרז את העניינים אחרת יקרה אסון. "ברעידת האדמה הראשונה יכול להיות כאן אסון לאומי, מגה-אירוע".
עו"ד באך: "מבחינה משפטית אנחנו נמצאים בשלב מול חוזים לדיירים. ראש העיר עליזה בלוך והצוות שלה כולם תומכים בפרויקט ורוצים אותו. הזמן פה הוא ממד קריטי". לדבריו, הביורוקרטיה מעכבת את התהליך.
מעיריית בית שמש נמסר בתגובה: "במסגרת החלטת הממשלה יוקצה לבית שמש תקציב ייעודי לצורך טיפול בסוגיית המבנים המסוכנים. ראש העיר ד"ר עליזה בלוך פועלת לקדם את העניין ומקיימת פגישות רבות עם מנהל הרשות להתחדשות עירונית אלעזר במברגר במטרה להביא לפתרון הסוגיה ברחבי העיר".