ב"אקונומיסט" הבריטי דווח אמש (רביעי) כי איראן החליפה את מכ"ם מערכת ההגנה האווירית שנהרס בתקיפה שיוחסה לישראל לפני כשבוע, שעות לאחר אותה שהתרחשה בבסיס חיל האוויר "שיקארי" שבעיר אספהאן - בניסיון של המשטר האיראני לטשטש את מידת הנזק ולהציגו כמינימלי. העיתון הבריטי אף פרסם צילומי לוויין שמוכיחים זאת:
ביום שבת נחשפו צילומי לוויין המעידים על נזק לסוללה של מערכת ההגנה האווירית S-300, מתוצרת רוסיה, בבסיס האווירי הצבאי באספהאן שהותקף. בהמשך אישרו שני גורמים איראניים ושני גורמים מערביים בפני ה"ניו יורק טיימס" את הדיווחים על פגיעה בסוללת ה-S-300 - שהייתה אחראית על זיהוי והשמדת איומים אוויריים סמוך לאתר הגרעין בנתנז.
"האקונומיסט" פרסם כאמור צילומי לוויין שמראים כי איראן העבירה זמן קצר לאחר התקיפה סוללת מכ"ם אחרת לעמדה שבה הייתה המערכת שנפגעה, בניסיון למזער את תוצאות התגובה של ישראל למתקפה חסרת התקדים של הרפובליקה האיסלאמית עליה - שבמסגרתה שוגרו לעברה מאות טילים בליסטיים, טילי שיוט וכטב"מים, כשרובם המוחלט יורטו.
בנוסף, לפי הדיווח, איראן גם מיקמה את מערכות ההגנה האווירית שמקושרות לרדאר כאילו הן מוכנות לירות, למרות שהן ככל הנראה הפכו לחסרות תועלת בעקבות המתקפה. מיד לאחר התקיפה טענה איראן כי הותקפה על ידי כטב"מים ישראליים קטנים, אך שהם יורטו ולא נגרם נזק.
כריס ביגרס, איש מודיעין אמריקני לשעבר בסוכנות הלאומית למודיעין חזותי וגאוגרפי, אמר כי איראן טייחה בכוונה את תוצאת המתקפה הישראלית כדי שתוכל לטעון כי היא לא צלחה. "זו הכחשה והונאה לטעון שהאתר עדיין פעיל", הוא אמר ל"אקונומיסט". לדבריו, "איראן גם הרחיקה את סוללות הטילים שלה מהאתר מיד לאחר התקיפה, בציפייה לתקיפה ישראלית שנייה".
איראן הצהירה כי היא לא תגיב למתקפה הישראלית, למרות שהיא טענה כי הוא מוכנה לעשות זאת. במקום, המשטר ממעיט במתקפה בניסיון להימנע לכאורה מהסלמה של הסכסוך לכדי מלחמה אזורית. לאחר שטען כי המתקנים האיראניים נותרו ללא פגע, שר החוץ האיראני חוסיין אמיר עבדאללהיאן אמר ביום שישי האחרון כי "אם ישראל רוצה לצאת לעוד הרפתקה ותפעל נגד האינטרסים של איראן - התגובה הבאה שלנו תהיה מיידית ברמה המרבית". מנהיגים רבים בעולם קראו הן לישראל והן לאיראן לגלות איפוק ולהימנע ממלחמה בקנה מידה מלא.
אתמול פרסמו איראן ופקיסטן הצהרה משותפת שקוראת למועצת הביטחון של האו"ם לגנות את ישראל על התקיפה. "בהכרה בכך שהמעשה חסר האחריות של כוחות המשטר הישראלי היה הסלמה גדולה באזור הפכפך ממילא, שני הצדדים קראו למועצת הביטחון למנוע מהמשטר הישראלי את ההרפתקנות שלו באזור ואת פעולותיו הבלתי חוקיות שתוקפות את שכנותיו", מסרו שתי המדינות. במהלך ביקור שקיים לאחרונה בפקיסטן, נשיא איראן איברהים ראיסי הזהיר כי כל מתקפה ישראלית נוספת עלולה לגרום ל"הרס מוחלט של המשטר הציוני".
ביום שני ה"ניו יורק טיימס" דיווח כי במקור תכננו בישראל להוציא לפועל מתקפה נרחבת בהרבה - אך הדבר נבלם בעקבות לחץ דיפלומטי שהפעילו ארצות הברית ובעלות בריתה, וגם בגלל יירוט רוב הטילים והכטב"מים ששיגרה טהרן. בכתבה, שציטטה שלושה בכירים ישראלים, נכתב כי ההנהגה הישראלית דנה בהפצצה של כמה יעדים צבאיים ברחבי איראן, כולל בסמוך לטהרן, כנקמה על מתקפת הטילים והכטב"מים - באופן שהיה מקשה על הרפובליקה האיסלאמית להתעלם והיה מגדיל את הסיכוי למתקפת נגד. בסופו של דבר לאחר שנשיא ארה"ב ג'ו ביידן, יחד עם שרי החוץ הבריטים והגרמנים, דחק בראש הממשלה בנימין נתניהו למנוע הסלמה רחבה יותר - ישראל בחרה באפשרות המוגבלת יותר, שמנעה נזק משמעותי.
ובכל זאת, אמרו הגורמים ל"טיימס", המתקפה הראתה לאיראן "את רוחב ותחכום הארסנל הצבאי של ישראל". לפי הדיווח, במקום לשלוח מטוסי קרב למרחב האיראני ישראל שיגרה מספר קטן של טילים מכלי טיס שהיו כמה מאות קילומטרים מערבית לה. ישראל שלחה גם מל"טים קטנים מסוג קוודקופטר כדי לבלבל את ההגנה האווירית האיראנית. מתקנים צבאיים באיראן הותקפו על-ידי מל"טים כאלה כמה פעמים בשנים האחרונות, ובכמה הזדמנויות איראן אמרה שהיא לא יודעת למי הם שייכים - טענה שהתפרשה כחוסר רצון שלה להגיב.
אחד הטילים פגע כאמור בסוללת הגנה אווירית מסוג S-300 שהגנה בין השאר על המתקן הגרעיני להעשרת אורניום בנתנז, והטיל השני פוצץ באוויר בכוונה אחרי שהתברר כי הטיל הראשון הגיע ליעדו - כדי להימנע מגרימת נזק רב מדי. גורם מערבי אמר מנגד כי ייתכן שמדובר פשוט בתקלה בטיל.
הגורמים הישראלים חזרו על ההסבר שלפיו ישראל פגעה באיראן אך אפשרה לה "להעלים עין", תוך איתות שפיתחה יכולות שמאפשרות לה לפגוע ברפובליקה האיסלאמית מבלי להיכנס למרחב האווירי שלה או אפילו להפעיל את סוללות ההגנה האווירית שלה. ישראל גם קיוותה להראות לאיראנים שהיא מסוגלת לפגוע בסוללות הללו במרכז איראן, באזור שמאכלס מתקנים גרעיניים גדולים, ובהם המתקן בנתנז. הרמז, לפי הדיווח, היה שישראל יכולה הייתה גם לפגוע במתקנים האלו אילו רק רצתה.
נקודת המפנה בתוכנית הישראלית התרחשה כבר בליל המתקפה האיראנית, אז שוחח ביידן עם נתניהו - והבהיר לו כי מאחר שרוב המתקפה יורטה, אין סיבה שישראל תגיב בצורה שתוביל להסלמה נוספת. בישראל אותתו כבר למחרת שבכוונתם להגיב באופן מוגבל, והתקיפה תוכננה במקור ליום שני בלילה - אך לפי ניו יורק טיימס נדחתה ברגע האחרון מחשש שחיזבאללה יסלים את מתקפותיו על ישראל. גורמים זרים ניסו לעודד את ישראל לא להגיב כלל, ללא הצלחה, ואז הביעו נכונות לתקיפה מוגבלת מבלי לקחת עליה אחריות.