קבוצת נערות ונערים נדרשה אתמול (חמישי) על ידי נוסעים חרדים לעבור לחלקו האחורי של אוטובוס אגד מירושלים לערד, דרישה שזכתה לגיבוי נהג האוטובוס - אף שלא אמר זאת במפורש.
התיעוד מהאוטובוס, בדרך לערד

מאיה, אחת הנוסעות, סיפרה כי הבקשה נשמעה תחילה תמימה - אך עד מהרה התברר שהגיעה מהנוסעים החרדים שעלו לאוטובוס. "בהתחלה לא שאלנו למה ולא הבנו את הסיטואציה", סיפרה מאיה ל-ynet. "הנהג ביקש שמי שיכול לעבור אחורה שיעשה זאת. רק לאחר שעלו החרדים התחלנו להבין את המניעים לבקשה".
לדבריה, הנוסעים החרדים העדיפו לא לשבת במקומות הפנויים בחלקו האחורי של האוטובוס, בשל נוכחותן של נשים באזור, והעדיפו לעמוד בחלקו הקדמי. מאיה וחברותיה סירבו לשתף פעולה עם הבקשה, לאחר שהבינו כי מדובר במצב של הדרת נשים. "אני החלטתי שאני לא עוברת מקום והיו שם כמה חרדים שאמרו לנו: 'נשים מאחורה, גברים מקדימה'. הנהג לא דרש שנעבור, אבל הוא חזר אחריהם ואמר גם הוא שנעבור אחורה. ברגע שהבנו שזה קשור להדרת נשים, חזרנו למקומות שלנו".
הנהג, לדבריה, לא הביע התנגדות לבקשות החרדים ואף שיתף פעולה. "הנהג רק רצה שהאוטובוס יתמלא, ולא היה לו אכפת מי יושב איפה. הוא שיתף פעולה ואמר גם הוא שנעבור אחורה", אמרה.
מאיה תיארה את תחושת ה"עליונות", כלשונה, שהרגישה מצד החרדים. "אחד מהם אמר לנו: 'המינימום שאתן יכולות לעשות זה להיות בשקט אם אתן לא עוברות אחורה'. זה היה משפיל, הרגשנו שמדובר באפליה, ושעלינו להיאבק על זכותנו לשבת היכן שנרצה. זה מעציב אותי שזה קורה פה. הייתה תחושה שאנחנו אמורות לכבד את האמונות שלהם, אבל זה הרגיש כמו כפייה דתית. כבוד צריך להיות הדדי. בשביל שאני אכבד את האמונות שלהם, גם הם צריכים לכבד את האמונות שלי ואת דרך החיים שלי".
עוד אמרה כי "אין לי בעיה עם זה שחרדים לא רוצים לשבת ליד נשים, אבל הם לא יכולים לכפות את זה עלינו. אם חשוב להם, שייסעו באוטובוסים שמותאמים להם, אבל באוטובוס ציבורי מעורב אין להם זכות לדרוש מהנשים לעבור לחלקו האחורי".
מקבוצת אגד נמסר בתגובה: "כל נוסע/ת רשאי לשבת בכל מקום באוטובוס, למעט במקומות השמורים לאנשים עם מוגבלויות. אגד תבצע בדיקה של האירוע ותטפל בחומרה במקרה ויימצא שהייתה חריגה מנוהל זה".