ראש הממשלה בנימין נתניהו מבקש לדחות בכשלושה חודשים את עדותו במשפטו. הפרקליטות, מנגד, עומדת על תחילת העדות במועד שנקבע, בתחילת דצמבר, וטוענת כי "כל עיכוב נוסף במשפט נוגד באופן חריף את האינטרס הציבורי" והשוויון בפני החוק. יש צדק רב בטענות הפרקליטות, אך בלית ברירה צריך לדחות לתקופת זמן נוספת ומוגבלת את עדותו של נתניהו.
קו ישיר מחבר בין פסק הדין של בג"ץ (ברוב של 0-11), שקבע שאין מניעה משפטית לכהונת ראש ממשלה תחת כתב אישום, לבין הסוגיה העומדת כעת להכרעת שופטי בית המשפט המחוזי בירושלים בדבר דחיית העדות. משעה שניתן אור ירוק לכהונת ראש ממשלה תחת כתב אישום, אזי אין לבית המשפט המחוזי ברירות רבות אלא לקבל את העובדה כי ניהול המשפט הפלילי והאינטרסים החשובים הקשורים בו חייבים להתאזן אל מול צורכי המדינה האחרים הקשורים בכהונתו של ראש הממשלה.
בנסיבות חריגות של ראש ממשלת ישראל המנהל מערכה ביטחונית מורכבת שבה היו התפתחויות רבות, בעיקר מול לבנון ואיראן בחודשים האחרונים, יהיה זה סביר ואף ראוי לאפשר לו שהות נוספת להתכונן לעדותו.
נתניהו הצהיר בפני בג"ץ בעבר שניהול ענייני המדינה לא יפגע בהמשך שמיעת המשפט, וכי הסדר ניגוד העניינים שלו יאפשר לו לנהל את המשפט לצד המשך ניהול ענייני המדינה, מבלי שיש צורך בנבצרות. מכאן שיש צדק רב בטענות של הפרקליטות כי המשפט צריך להתקדם ולהסתיים בעתיד הנראה לעין.
ואולם, במציאות הישראלית הייחודית, בוודאי מאז 7 באוקטובר, קשה להתעלם משורה של התפתחויות ביטחוניות יוצאות דופן מאז ההחלטה בחודש יולי בדבר שמיעת העדות בחודש דצמבר. לא משנה אם מדובר בתומכי נתניהו או במתנגדיו, לא יכולה להיות מחלוקת שראש הממשלה עסוק מבוקר ועד ליל בניהול ענייני המלחמה, וכי האירועים הביטחוניים שהתרחשו לאחרונה חייבו את תשומת ליבו המלאה. לצד שיקולי שוויון בפני החוק והאינטרס הציבורי המובהק בהמשך ניהול המשפט וסיומו, יש להביא בחשבון את זכויותיו של הנאשם נתניהו לנהל את הגנתו כראוי ואת האינטרס של המדינה כי ראש הממשלה, נוכח האירועים הרבים שהתרחשו בלבנון ובאיראן, יפנה את מלוא תשומת ליבו לניהולם.
שופטי בית המשפט המחוזי יצטרכו להיענות לבקשה, לפחות בחלקה. אם מישהו חושב שזו החלטה לא ראויה – חיצי ביקורתו צריכים להיות מופנים ל"בג"ץ ה-0-11" שהתיר כהונת ראש ממשלה תחת כתב אישום
על כן, לטעמי שופטי בית המשפט המחוזי יצטרכו להיענות לבקשה, לפחות בחלקה, ולדחות לפרק זמן נוסף של מספר שבועות את העדות. אם מישהו חושב שזו החלטה לא ראויה – חיצי ביקורתו צריכים להיות מופנים ל"בג"ץ ה-0-11" שהתיר כהונת ראש ממשלה תחת כתב אישום. ומשעה שזה מצב הדברים – לא יכול בית המשפט המנהל את ההליך הפלילי להתעלם מענייני המדינה שבהם עוסק ראש הממשלה.
ד"ר מתן גוטמן הוא דוקטור למשפטים, עורך דין, הפרשן המשפטי של אולפן ynet ומומחה למשפט חוקתי ומנהלי באוניברסיטת רייכמן