"תפוצת הקורונה יותר רחבה ממה שחשבנו". כך אמר הבוקר (יום ה') לאולפן ynet ד"ר משה אשכנזי, סגן מנהל בית החולים ספרא לילדים בשיבא תל השומר, שהיה ממובילי פיילוט הבדיקות הסרולוגיות לקורונה בקרב תלמידים חרדים, שבמסגרתו נמצאו כרבע מהתלמידים שנבדקו באלעד ככאלה שכבר נדבקו בקורונה. לדברי אשכנזי, "הסקר הזה מאפשר לאותם ילדים ללמוד שנת לימודים רגילה לחלוטין".
מחקר אומר שיש ירידה משמעותית של נוגדנים אצל ילדים מחלימים אחרי 4 חודשים. למה שיהיה להם פטור מבידוד?
"יש מחקרים בעולם ואת המחקר של פייזר ואחד שבוצע בשיבא שמראים שרמת הנוגדנים בדם של המחלימים היא גבוהה, והיא נשארת גבוהה מרמת הנוגדנים בדם של המחוסנים. יש ירידה ברמת הנוגדנים אצל המחוסנים וזאת הסיבה שיצאו בחיסון השלישי, אבל אנחנו יודעים שרמת הנוגדנים בדם המחלימים גבוהה יותר – ונשארת ככה לתקופה ארוכה".
בגלים הקודמים הייתה תחלואה גבוהה באלעד והמספרים לא מפתיעים. יש יסוד להניח שזה יהיה גם בחברה הכללית?
"אי אפשר להשליך על כל החברה, אבל צריך לזכור שה'סו-קולד' סטיגמה הזאת שאצל החרדים היה יותר קורונה זה היה נכון בגל הראשון, שם היו ההתפרצויות הראשונות. אחרי זה שאר המגזרים הדביקו את החרדים. גם התחלואה במגזר החילוני והערבי לא הייתה פחותה. התחלואה התאזנה בכל המגזרים. נשמח מאוד אם הפיילוט יורחב לכדי ביצוע של ממש בשאר המגזרים".
לצורך העניין ב-1 בספטמבר אמור משרד הבריאות לעשות את זה בכל בית ספר בארץ.
"הרעיון הראשוני שב-1 בספטמבר יתחילו את זה במגזר הערבי בגלל שהמגזר החילוני לא בדיוק לומד בספטמבר. שישה ימי לימוד בספטמבר זה לא בדיוק שנת לימודים. אני לא יודע מבחינת לוגיסטיקה כמה היערכות של משרד הביטחון שמוביל את זה ומשרד הבריאות כמה הם מוכנים אבל הרעיון הוא שעד אוקטובר, הכי מאוחר, זה יבוצע בכל המגזרים".
מה דעתך על הקדמת חיסון הילדים כמו הקדמת המנה השלישית?
"החיסון השלישי הוא בוסטר שלא צריך אישור FDA. אתן דוגמה עם טטנוס – אנחנו נותנים בוסטר אחת לחמש או 10 שנים. זה נבדק אי פעם במחקר? לא. חיסון ילדים? אין להם תחלואה משמעותית אבל יש תחלואת פוסט-קורונה שהיא כן חשובה. באיטליה ובאנגליה מדברים שעד 15% מהם סובלים מ-Long COVID. ילדים יכולים לשמש מאגר לווירוס, אבל אני מציע להתאזר בסבלנות ולחכות לסיום הניסוי בילדים של פייזר שיסתיים באוקטובר. אם הוא יהיה מוצלח יתקבל אישור FDA בדצמבר-ינואר ונוכל לצאת עם הבשורה לאוכלוסייה".