מספר המוסלמים שמתו בסוף השבוע שעבר ובתחילת השבוע במהלך אירועי החאג', העלייה לרגל למכה שבסעודיה, חצה את רף ה-1,000 ועומד כעת על 1,081 בני אדם – מספר כפול מזה שדווח רק לפני ימים אחדים. כך עולה מבדיקות שערכה סוכנות הידיעות הצרפתית AFP. הנתון הזה הופך את העלייה לרגל השנה לאחת הקטלניות בהיסטוריה.
החאג' הוא מנהג שעל פי הדת כל מוסלמי בעל כשירות פיזית חייב לקיימו לפחות פעם אחת בחייו. מועדו נקבע לפי לוח השנה האיסלאמי הירחי, וגם הפעם הוא הזדמן דווקא במזג האוויר הלוהט של הקיץ. לפי השירות המטאורולוגי של סעודיה, בתחילת השבוע נמדדו במסגד הגדול במכה 51.8 מעלות צלזיוס, נתון המלמד על הסכנה שנשקפה לעולי הרגל.
מקרי מוות כתוצאה מחום במהלך קיום החאג' אינם תופעה חדשה, והם מתועדים כבר מהמאה ה-15 לספירה, ולכן במרוצת השנים החלה סעודיה לדאוג ל-1.8 מיליון עולי הרגל למתחמים ממוזגים שבהם יוכלו להצטנן לאחר הצעידה הארוכה והתפילות בחוץ. אלא שהמתחמים האלה נגישים רק לעולי הרגל שהסדירו רשמית את בואם לחאג' וקיבלו מסעודיה אשרת השתתפות רשמית, ואילו בפועל מדי שנה מגיעים לחאג' עוד עשרות אלפי מוסלמים שמנסים להשתתף בטקסים בדרכים פיראטיות משום שהם אינם יכולים להרשות לעצמם את עלות האשרה.
גם הפעם דיווחה סעודיה כי תפסה בעיר מכה אלפים רבים של עולי רגל בלתי חוקיים וסילקה אותם, אבל נראה כי רבים מהם הצליחו בכל זאת להשתתף בטקסים בסוף השבוע. לעולי רגל אלה הסכנה גדולה במיוחד, משום שבגמר הצעידה והתפילות הם אינם יכולים להתקרר, וכך גוברת אצלם הסכנה לשינויים בלחץ הדם, לשבץ, להתייבשות ולתופעות נוספות. נראה כי מספרם הגדול של העולים הלא-רשמיים מסביר את העובדה שהנתון על היקף המתים בחאג' השנה התברר רק בהדרגה, ועולה כעת בחדות.
סעודיה עצמה טרם הכריזה על מספר ההרוגים הרשמי בחאג', אבל השבוע היא דיווחה כי ביום ראשון לבדו טופלו כ-2,700 עולי רגל בעקבות "תשישות מחום". היום נודע כי 658 מ-1,081 ההרוגים שדבר מותם אושר עד כה הם אזרחי מצרים, וכי מבין המצרים האלה 630 הם עולי רגל שלא נרשמו רשמית כמשתתפי החאג'. בסך הכול הודיעו עשר מדינות על מתים בקרב אזרחיהן שעלו לרגל, בהן גם מלזיה, פקיסטן, הודו, ירדן, אינדונזיה, איראן, סנגל, תוניסיה וחבל הכורדים האוטונומי בעיראק. בבתי החולים במכה ממשיכים קרוביהם של עולי רגל נעדרים לחפש אותם גם כעת.
מדענים המתמחים בשינויי האקלים מזהירים כבר שנים מכך שההתחממות הגלובלית והטמפרטורות העולות במכה מסכנות את עתידו של מנהג החאג'. לפי מדידות, בכל עשור עולה הטמפרטורה באזור בכ-0.4 מעלות צלזיוס.