רשת BBC מדווחת כי ארגון הטליבאן, שהשתלט בחודש שעבר על אפגניסטן, אוסר כעת על ספּרים ומעצבי שיער במחוז הלמנד לגלח ולקצץ זקנים של לקוחות, וכי עדויות על איסורים דומים מגיעות גם מהבירה קאבול. זו עוד עדות לכך שבניגוד להצהרותיו שלפיהן בכוונתו להחיל באפגניסטן משטר נוקשה פחות מזה שהחיל בתקופת שלטונו הקודמת, ב-2001-1996, הארגון אוכף שם פרשנות מחמירה של ההלכה האיסלאמית.
לפי הדיווח, המשטרה במחוז הלמנד, ממעוזיו המסורתיים של הטליבאן, הודיעה לספרים במחוז כי מי מהם שיקצץ או יגזוז את זקנו של לקוח – ייענש, משום שמדובר בהפרה של החוק האיסלאמי. במודעות שתלתה המשטרה במספרות בהלמנד נכתב כי "לאיש אין זכות להתלונן" על ההנחיה החדשה, וב-BBC מדווחים כי גם ספר מקאבול העיד שאנשי הטליבאן פוקדים את מספרתו שוב ושוב כדי למנוע ממנו לקצץ זקנים. "אחד מהם אמר לי שיכול להיות שהם ישלחו פקחים במסווה כדי לתפוס אותנו", אמר. מעצב שיער אחר סיפר ל-BBC כי הטליבאן הורה לו לחדול מלעצב שיער "בסגנון אמריקני" ולהימנע כליל מגילוח זקנים.
בתקופת שלטונו הקודמת של הטליבאן, לפני שמשטרו הופל על-ידי ארה"ב בעקבות פיגועי 11 בספטמבר, הוא אסר על גברים אפגנים להופיע בתסרוקות ססגוניות והכריח אותם לגדל את זקנם. אחרי שסולק הארגון מהשלטון, גברים אפגנים רבים אימצו את המראה המגולח כסימן למודרניות.
ההגבלות החדשות-ישנות והחשש מהטליבאן פוגעים כעת בפרנסתם של מעצבי השיער. נאדר שאה בן ה-24 מהעיר הראת, העיר השלישית בגודלה באפגניסטן, מספר שאם בעבר גברים נהגו לבוא ולבקש ממנו לעצב את שיערם בסגנונות שונים, כעת הם נמנעים מכך: "הם שבורי לב. הם באים ומבקשים תספורת פשוטה בלבד. הם לא מגלחים את הזקן, כי עכשיו זאת בעיה". לדבריו, קודם לכן הרוויח כ-15 דולרים ביום, אך כעת הוא נאלץ להסתפק בסכום שנע בין חמישה לשבעה דולרים.
זה לא שהטליבאן אופנתי
בשכונה אחרת, הנמצאת בסמוך, מעיד מעצב השיער מוחמד יוספי בן ה-32 כי גם ההכנסות שלו נפגעו דרמטית. הן ירדו מכשישה דולרים לתספורת לדולר אחד בלבד. "בגלל המצב עם הטליבאן לאנשים יש פחות כסף, והם משלמים לנו פחות", הוא אומר. יוספי אומר שאחרי שהאיסלאמיסטים השתלטו על המדינה, "פתאום אנשים רוצים להיראות כמו הטליבאן". לדבריו, "זה לא שהטליבאן כל כך אופנתיים, פשוט אנשים לא רוצים שהארגון יעצור אותם וישאל אותם למה הם לא מגדלים זקן. הטליבאן אומר שזה מנוגד לחוקי השריעה, ושגברים צריכים לגדל את הזקנים ושיער-הראש".
מאז כניסתו לקאבול באמצע אוגוסט ניסה הטליבאן לאותת לעולם כי הוא מתכוון להתנהל באופן מתון מבעבר, בין השאר בתקווה לקיים קשרים תקינים עם הקהילה הבינלאומית ולזכות בסיוע כספי שיאפשר לו לנהל את המדינה. אבל העדויות על איסורי התספורת והגילוח מצטרפות לשורה של עדויות מהשבועות האחרונים שמהן עולה כי הארגון שב ונוקט שיטות הפחדה וטרור דומות לאלה שנקט בסוף שנות ה-90.
רק ביום שבת דווח כי אנשי טליבאן תלו בסוף השבוע על מנופים את גופותיהם של ארבעה בני אדם שנהרגו בידי הארגון, לדבריו בקרב יריות אחרי שחטפו בני משפחה. המראות האלה הזכירו לרבים את ההוצאות הפומביות להורג שביצע הארגון בסוף שנות ה-90, בין השאר נגד מי שהפרו לתפיסתו את חוקי השריעה. בשבוע שעבר הצהיר בכיר בארגון כי עונש המוות יוחזר, וכי גם כריתת ידיים לגנבים – עונש מקובל בקרב הטליבאן – הוא עונש הכרחי.
אף שהטליבאן הבטיח עם עלייתו לשלטון שימשיך לאפשר לנשים וילדות לצאת לעבודה ולרכוש השכלה, בשבועות האחרונים הוא מנע מבנות להגיע לבתי הספר, ונשים רבות אולצו להישאר ספונות בביתן ולהימנע מהגעה למקומות עבודתן. בתקופת שלטונו הקודמת באפגניסטן אסר הטליבאן כליל על נשים לצאת ולרכוש השכלה, והוא התיר להן לצאת מביתן רק בליווי של גבר ממשפחתן.
יש לציין כי גם הטליבאן אינו עשוי מקשה אחת, ויש בתוכו גורמים קיצוניים יותר ופחות. בשבועות האחרונים מסתמנים חיכוכים הולכים וגוברים בין גורמים פרגמטיים בארגון, כאלה המבקשים לנקוט גישה מתונה יחסית כדי לא לפגוע ביחסים עם העולם, לבין גורמים איסלאמיסטיים נוקשים יותר הדורשים שהטליבאן ידבק באידיאולוגיה הדתית שלו גם במחיר עימותים עם הקהילה הבינלאומית. בימים האחרונים דווח אפילו על עימותים אלימים בין שתי הסיעות הללו.