בצפון כמהים לחזור לשגרה, בפיקוד העורף הנחו אותם להיערך לכך - אבל בשעות הערב הודיעו כי ההנחיות לא ישתנו. רבבות תלמידים ביישובים הסמוכים לגבול הצפון למדו מתחילת השנה פחות משבועיים בבתי הספר, וכעת - עם כניסתה לתוקף של הפסקת האש - ביישובים רבים בצפון הודיעו על חזרה לשגרת לימודים מלאה. אלא שהשעות חלפו, פיקוד העורף נמנע מלקבל החלטה רשמית, וקצת אחרי השעה 21:30 הודיע - לאכזבת ההורים והתלמידים - שאין כל שינוי בהנחיות.
ל-ynet נודע כי מאחורי הקלעים, פיקוד העורף וגם אלוף פיקוד הצפון הנחו את ראשי הרשויות להיערך לפתיחת הלימודים מחדש מחר, והודעה בנושא אף הייתה אמורה להתפרסם אחר הצהריים. ואולם, מי שסירב לאשר זאת היה שר הביטחון ישראל כ"ץ - שבשעות הערב החליט על המשך מדיניות ההתגוננות שקדמה להפסקת האש, חרף המלצה שקיבל מהרמטכ"ל הרצי הלוי. הסיבה להחלטה הייתה רצון לתת להפסקת האש 24 שעות להתייצב, מאחר שלאורך היום היו כמה תקריות שבהן צה"ל פתח באש - וכ"ץ חושש מאפשרות של ירי תגובה מלבנון.
3 צפייה בגלריה
שר הביטחון ישראל כ"ץ בביקור בפיקוד הצפון ביחד עם הרמטכ"ל רב-אלוף הרצי הלוי ומפקד פיקוד צפון, האלוף אורי גורדין
שר הביטחון ישראל כ"ץ בביקור בפיקוד הצפון ביחד עם הרמטכ"ל רב-אלוף הרצי הלוי ומפקד פיקוד צפון, האלוף אורי גורדין
הרמטכ"ל הלוי לצד השר כ"ץ
( צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
3 צפייה בגלריה
הנחיות פיקוד העורף 27.11
הנחיות פיקוד העורף 27.11
(צילום: פיקוד העורף)
השר כ"ץ מסר: "החלטת מערכת הביטחון שלא להסיר את המגבלות ולא להחזיר את יישובי הגליל והצפון מחר לשגרה, היא צעד של זהירות מתבקשת ומסר ברור ביחס לנחישותה של ישראל לאכוף את ההסכם. אם יימשכו הניסיונות של חיזבאללה להפר את ההסכם וממשלת לבנון לא תבצע את מחויבויותיה, ישראל ערוכה להגיב בעוצמה. לא נוותר ולא נתפשר על ביטחונם של תושבי הצפון". בצה"ל הדגישו כי אין "כוננות ספיגה".
יו"ר פורום קו העימות וראש המועצה מטה אשר, משה דוידוביץ, מסר מנגד כי "ההחלטה של שר הביטחון היא הפקרות ופגיעה בבריאות הנפשית של תלמידי קו העימות. היא ניסיון לכופף את כל הנורמות ואת ההחלטות המקצועיות של הפיקוד הבכיר בצה"ל. אוי לה למדינה ואוי לממשלה שאיבדה את דרכה והגיעה עד לכדי פגיעה בחוסנם בריאותם של תלמידי הצפון, ומשתמשת באמצעים פסולים כדי להתנהל בכוחניות. כל הדרג הפיקודי הבכיר של צה"ל הכין אותנו, ראשי הרשויות, לפתיחת שנת הלימודים באופן מלא מחר".
במועצה אזורית הגליל העליון תקפו את ההחלטה ואמרו כי מדובר ב"שיא נוסף של ניתוק ואטימות, כשהיושבים בציון החליטו שוב להתעלם מדעת כל גורמי הביטחון שהמליצו לפתוח מסגרות חינוך באזור. בהתאם - אנחנו נאלצים להודיע שגם מחר ימשיכו המערכות לפעול במתכונת הימים האחרונים". בדרום הגולן מסרו כי "אנו מודעים ושותפים לקושי והתסכול של שינוי ההנחיות, בטח ובטח בתזמונו הנוכחי. מערכת הביטחון רואה לנגד עיניה את ביטחוננו וביטחון ילדנו, ואנו בטוחים שלהחלטה קשה שכזו יש שיקולים מוצדקים גם אם אינם חשופים לנו".
גורמים במשרד החינוך סיפרו כי שר החינוך יואב קיש זעם על השר כ"ץ, ודרש ממנו להתיר לתלמידים לחזור למסגרות ולשגרה. קיש, אמרו הגורמים, ביקר בחריפות את התנהלותו של כ"ץ, שנמצא בתפקיד רק שלושה שבועות ויוצא נגד כל המלצות גורמי הביטחון המקצועיים, זאת לאחר שרוב הרשויות בצפון כבר התארגנו לפתיחת הלימודים ורבבות תלמידים כבר ציפו לחזור למעין שגרה.
לאור המסרים שהועברו מצה"ל, כבר היום בשעה 09:00 בבוקר הודיע ראש המועצה האזורית מטה אשר ויו"ר פורום קו העימות כי מחר בבוקר כל ייפתחו מוסדות החינוך ביישובים הלא מפונים במועצה, כולל הסעות. גם במועצה האזורית גולן הודיעו היום כי כלל מוסדות החינוך ייפתחו, לרבות פתיחת חוגים, פעילויות בלתי פורמלית והסעות. במועצה האזורית גליל עליון הודיעו כי ייצמדו להנחיות פקע"ר וימתינו שהם יתעדכנו. בנהריה, שהתמודדה בימים האחרונים עם שיגורים רבים, הודיע ראש העיר רונן מרלי כי הלימודים מחר יתקיימו כסדרם. בתי הספר של המועצה האזורית מעלה יוסף, למעט אלו שביישובים המפונים ותיכון גליל מערבי, הודיעו ישובו מחר גם כן לפעילות. ראש המועצה שמעון גואטה מסר כי הוא "מודה לאנשי החינוך ולאנשי הביטחון על המאמצים להפעיל את מערכת החינוך בחזרה, ומאחל לתלמידי מעלה יוסף המשך שנת לימודים פוריה ומוצלחת". אך כאמור, שר הביטחון הודיע כי ההנחיות נשארות בתוקף.
במעלות תרשיחא, שם לא היו מוכנים להחליט בניגוד להמלצות הצבא, התנצלו הערב על העיכוב במסירת ההודעה והבהירו מוקדם יותר כי "עד לשעה זו לא התקבלה החלטה סופית של גורמי הביטחון ופיקוד העורף על מדיניות ההתגוננות בקו העימות. אנו מבטיחים לעדכן מיד עם קבלת ההנחיות".
ראש העיר עכו עמיחי בן שלוש הודיע הערב לתושבים כי גם מחר לא ישובו ילד העיר לשגרה, גם במסגרות החינוך המיוחד, עוד לפני פרסום הנחיות פיקוד העורף. "חיכיתי מהבוקר, כפי שאתם המתנתם, אך לא התבשרנו על שינוי המדיניות", אמר. "גם בשיחה שקיימתי לפני דקות אחדות עם קצין בכיר בפיקוד העורף טרם הוחלט אם לשנות את המדרג".
דובר צה"ל מסר בתגובה: "פיקוד העורף מקיים הערכת מצב מתמשכת וקובע בהתאמה מדיניות התגוננות, במטרה לייצר רציפות תפקודית לאזרחים תוך שמירה על חיי אדם. המדיניות נקבעת על בסיס הערכת המצב המבצעית ומאושרת על ידי צה״ל והדרג המדיני".

בק"ש תכננו לשבות - והשהו את ההחלטה

בקריית שמונה הודיעו היום כי מערכת החינוך העל יסודית תושבת בעיר ביום ראשון למשך יום אחד, אך בהמשך השהו את ההחלטה. השביתה הייתה אמורה להיערך כמחאה על כך שמשרד החינוך החריג ממתווה ההקלות של בחינות הבגרות תלמידים מפונים מהעיר ומיישובים נוספים, שהשתלבו במוסדות החינוך ברשויות שאליהן פונו - ובכך להעניק הקלות רק לתלמידים מפונים הלומדים בבתי ספר ייעודיים שהוקמו למפונים. אלא שהערב התקיימה פגישה של הנהגת ההורים והרשות המקומית עם שר החינוך וצוותו. קיש הנחה את אנשי משרדו לבחון מחדש את מתווה הבגרויות, ולכן הוחלט להשהות בשלב זה את השביתה.
נכון להיום, במסגרת המתווה רק תלמידים מפונים שלומדים בבתי ספר הייעודיים שהוקמו בתל אביב, אילת וטבריה יהיו זכאית להקלות. זאת, לעומת השנה שעברה, אז כלל המתווה את כל התלמידים המפונים בלי להבדיל בין המסגרות. בין ההקלות שלהם זכאים התלמידים והתלמידות אפשרות לגשת לבחינות בגרות פנימיות ואפשרויות בחירה.
יו"ר הנהגת ההורים העירוני גולן בוכריס אמר כי "המתווה פוגע קשות בתלמידים ומשמעותו חריצת גורלם של התלמידים לכישלון. זהו מתווה מפלה ופגיעה קשה שמשמעותה כישלון ידוע מראש".
3 צפייה בגלריה
מראות הרס בקריית שמונה
מראות הרס בקריית שמונה
ההרס בקריית שמונה
(צילום: AP Photo/Leo Correa)
תושבי קריית שמונה פונו למאות יישובים ברחבי הארץ ומתמודדים עם קשיים לא פשוטים שמקרינים גם על הילדים, שצוברים פערים בלימודים. אם לתלמידה בכיתה י"ב שפונתה לנתניה אמרה כי "לא ייתכן שיפלו בין תלמידים מפונים לחבריהם המפונים. הילדים עברו קורונה, מלחמה, פינוי מהבתים, פגועים רגשית, חברתית ולימודית ויש שעברו מספר מקומות מגורים ועכשיו מפלים אותם". היא הדגישה: "הילדים שלנו משלמים את מחיר המלחמה ובמקום לקבל מעטפת פוגעים בהם".
מיכל גרושקו, מנהלת המרחב החינוכי של מפוני קריית שמונה, הדגישה שהתלמידים חווים ניכור ומתקשים ללמוד ברצף. "אנחנו מלווים מקרים קשים", אמרה. "האפליה בין תלמידים מפונים חסרת כל היגיון ומנותקת מהשטח. לא תהיה להם תעודת בגרות ויש תלמידים שסיום 12 שנות לימוד והבגרות הם המקפצה שלהם לחיים".
במסמך שהעביר אגף החינוך בעירייה למשרד החינוך צוין: "המתווה מפלה בין תלמידים ויוצר אי שוויון בין התושבים על סמך קריטריונים המבוססים על מידע שגוי, שלא לומר מנותק ממציאות חייהם של התלמידים העקורים. תחושת אי-הוודאות הובילה לא מעט תלמידים לנשירה סמויה, נשירה גלויה וריבוי תופעות של התנהגויות סיכון ואצל חלקם החמרה במצב החוסן".
משרד החינוך מסר: "מתווה הבגרויות נקבע לפי הקושי של רשות בהליך לימודים תקין. מתווה קריית שמונה הוא המתווה המקל ביותר. במקביל הוקמה ועדת ערעורים שתפקידה הוא לדון במקרים פרטניים ברשויות שמצבן הורע. כך יפעל המשרד גם במקרה קריית שמונה".