הרשויות באוקראינה עדכנו בצהריים (יום ד') כי מניין ההרוגים בהפצצה הרוסית שפגעה במסעדה עמוסה בעיר קרמטורסק עלה ל-11, אך כיוון שפעולות החילוץ מבין הריסות המבנה נמשכות ישנו חשש שהמספר יטפס בהמשך. בין ההרוגים לפחות שלושה נערים, בהם שתי אחיות תאומות בנות 14 שזוהו על ידי עיריית קרמטורסק כאנה ויוליה אקסנצ'נקו. בהודעה שבה זוהו השתיים שלחה העירייה את תנחומיה למשפחתן והוסיפה: "טיל רוסי עצר את הלב של שתי המלאכיות הללו". לפי הדיווחים הנער השלישי שנהרג הינו בן 17, אבל שמו טרם פורסם.
במתקפה הקשה, הקטלנית ביותר ששיגרה רוסיה על ערי אוקראינה מאז הפצצת מבנה המגורים בעיר אומן בחודש אפריל האחרון, נפצעו עוד 61 בני אדם, בהם שמונה בני אדם שחולצו בחיים מבין ההריסות. המסעדה שנפגעה היא פיצרייה פופולרית בקרמטורסק – עיר השוכנת סמוך לקווי החזית במחוז דונייצק שבמזרח אוקראינה – ולפי הדיווחים המקום היה עמוס בלקוחות כשהטיל הרוסי פגע בו. המסעדה הייתה אהודה לא רק על התושבים המקומיים, וגם עיתונאים, עובדי סיוע וחיילים נהגו לפקוד אותה. המקום ספג נזק קשה מאוד, ובשירותי החירום האוקראיניים העריכו בצהריים כי לפחות שלושה אנשים עדיין לכודים מתחת להריסות.
המושל האוקראיני של מחוז דונייצק, פבלו קירילנקו, דיווח שהמתקפה בוצעה בעזרת טילי S-300: הטילים הללו אמנם מיועדים להגנה אווירית, אבל במהלך המלחמה הרוסים עשו בהם לא אחת שימוש במתקפות נגד יעדים על הקרקע, והם מדויקים לפיכך הרבה פחות מטילים שפותחו לשם כך. לדברי המושל המתקפה גרמה גם נזק לכמה רבי-קומות בעיר, ל-65 בתים, לחמישה בתי ספר, לשני גנים, למרכז קניות ולמבנה ממשלתי. טיל נוסף פגע בכפר סמוך לקרמטורסק, וחמישה בני אדם נפצעו שם. שירות הביטחון האוקראיני הודיע בצהריים כי עצר אדם שהתגורר באזור בחשד שסייע בהכוונת מתקפת הטילים אתמול.
רוסיה נוהגת לתקוף את ערי אוקראינה שוב ושוב מאז תחילת המלחמה, אבל המתקפה כעת על קרמטורסק חריגה בהיקף הגדול של הקורבנות שלה – שהוא כאמור הגדול ביותר מאז הפצצת בניין המגורים בעיר אומן באפריל האחרון, שבה נספו 23 בני אדם. בחודשים האחרונים חיזקה אוקראינה בצורה משמעותית את מערכות ההגנה האווירית שלה, ולרוב היא מדווחת על סיכול ההפצצות ומתקפות המל"טים שמשגרת לעברה מוסקבה.
תשומת לב מיוחדת מקבלת גם העובדה שהמתקפה על קרמטורסק התרחשה ממש ביום השנה למתקפת טילים קודמת על העיר, שבה נהרגו 22 בני אדם. קרמטורסק נמצאת כאמור ממש ליד קווי החזית ולפיכך סופגת אש כבדה יותר מאזורים אחרים: הקטלנית ביותר מבין המתקפות הרוסיות שם הייתה באפריל אשתקד, אז נפגעה תחנת רכבת בעיר ו-63 בני אדם נהרגו.
רוסיה טוענת כי היא לא פוגעת בכוונה ביעדים אזרחיים, ובתדרוך הבוקר לתקשורת חזר על הטענה הזו דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב, אבל מוסקבה פגעה מאז הפלישה שלה לאוקראינה בשנה שעברה בשורה של תשתיות אזרחיות והואשמה בשלל פשעי מלחמה. נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי אמר אמש בנאומו הלילי לאומה כי המתקפה על קרמטורסק מוכיחה שרוסיה "ראויה רק לתבוסה וטריבונל". בצהריים, בנאום בפרלמנט בקייב, זלנסקי הצהיר כי לא יהיה מוכן לשום הסכם מול רוסיה שיביא ל"קיפאון" בסכסוך, ואת שליטי רוסיה הוא כינה "גנגסטרים" ש"מטילים טרור על העולם".
המתקפות הרוסיות נמשכו גם היום, ובצהריים דווח על שלושה אזרחים שנהרגו בהפגזה באזור חרקוב. במקביל נמשכת מתקפת-הנגד שבה פתחה קייב בתחילת החודש, במטרה לשחרר מידי הרוסים שטחים שאותם כבשו מאז הפלישה אשתקד. עד כה מתקפת-הנגד התקדמה באיטיות, אבל כעת מקווים האוקראינים למומנטום מחודש, על רקע הכאוס שחולל ברוסיה המרד הכושל בסוף השבוע של שכירי החרב מ"קבוצת וגנר". הלוחמים הללו הם מבין היעילים ביותר שהיו למוסקבה בשדה הקרב באוקראינה, וכעת לא ברור מה יעלה בגורלם, כשחלקם עשויים ללכת בעקבות מנהיגם יבגני פריגוז'ין ולצאת לגלות בבלארוס.
מזימת המרד שנחשפה, והגנרל שידע
בעולם ממשיכים בינתיים לנסות להבין מה בדיוק התרחש באותו מרד קצר-מועד, שפריגוז'ין קטע אותו כשלוחמיו דהרו לעבר הבירה מוסקבה והגיעו עד למרחק של 200 ק"מ ממנה. פריגוז'ין, נזכיר, הצהיר כי מטרתו אינה לבצע הפיכה נגד משטרו של הנשיא ולדימיר פוטין, אלא להדיח מתפקידיהם את שר ההגנה סרגיי שויגו והרמטכ"ל ולרי גרסימוב, עמם הוא מסוכסך כבר זמן רב ושאותם הוא מאשים בכישלונות הרוסיים בשדה הקרב באוקראינה, אבל רבים תוהים האם באמת האמין שיוכל להצליח במרד שלו – כשברקע גם העובדה שמספר לוחמיו, אף שהינו גדול למדי ונערך באלפים רבים, נמוך בהרבה מזה של השלטונות הרוסיים.
הערכה שלה שותפים פרשנים רבים היא שפריגוז'ין האמין שבזמן אמת יבואו לעזרתו גורמים בכירים בממשל הרוסי, והלילה דיווח העיתון "ניו יורק טיימס" כי להערכה הזו שותפים גם גורמים בממשל האמריקני. לפי הדיווח המודיעין האמריקני סבור שהגנרל הרוסי הבכיר סרגיי סורוביקין ידע מראש על כוונתיו של פריגוז'ין לפתוח במרד – ובוושינגטון מנסים כעת להבין האם גם סייע לו. סורוביקין עצמו, יצוין, היה מבין הבכירים הרוסים הראשונים שהגיבו להכרזת המרד של פריגוז'ין ביום שישי בערב, וכבר באותו לילה הוא קרא לשכירי החרב לחדול ממעשיהם.
סורוביקין הוא גנרל מוערך למדי ברוסיה, ובאוקטובר אשתקד פוטין אף מינה אותו לפקד על כלל הפעילות המבצעית שלה באוקראינה, אבל בינואר השנה הוא הוחלף על ידי הרמטכ"ל גרסימוב – מהלך שנתפס אז כמכה לפריגוז'ין, שיחסיו עם הרמטכ"ל היו כאמור מעורערים למדי. סורוביקין, שפיקד בעבר על הכוחות הרוסיים בסוריה, נחשב במערב לגנרל אכזרי וקיבל בשל כך את הכינוי "גנרל ארמגדון". גם לאחר הדחתו מהפיקוד על "המבצע הצבאי המיוחד" באוקראינה, הוא נותר גורם בכיר ובעל השפעה רבה בצבא רוסיה.
הגורמים האמריקנים ששוחחו עם ה"טיימס" ציינו כי כעת יידרש פוטין לקבוע אם סורוביקין אכן סייע לפריגוז'ין, ואם כן – כיצד להענישו. הרשויות ברוסיה אמנם הודיעו על סגירת החקירה שבה פתחו בעקבות המרד, כחלק מהסכם הפשרה מול פריגוז'ין, אבל אם ימצאו ראיות שסורוביקין סייע לו, ייתכן מאוד שיודח. דובר הקרמלין פסקוב נשאל בצהריים על הדיווח של ה"טיימס" וטען כי טבעי שיהיו כעת "המון ספקולציות" בסוגיה, אולם לא הכחיש אותו ישירות.
בצהריים התפרסם דיווח נוסף השופך אור על אירועי סוף השבוע: "וול סטריט ג'ורנל", שציטט גורמי מודיעין מערביים, דיווח כי פריגוז'ין נאלץ להקדים את המרד אחרי שתוכניותיו נחשפו על ידי המודיעין הרוסי – והיישום החפוז שלו היה כנראה אחת הסיבות לכישלונו. פריגוז'ין, כך דווח, תכנן ללכוד את שר ההגנה שויגו ואת הרמטכ"ל גרסימוב במהלך ביקור שאלו תכננו באחד מהמחוזות הרוסיים שגובלים באוקראינה, אבל שירות הביטחן הפדרלי (FSB) קיבל מידע על התוכנית יומיים לפני המועד המקורי שבו תוכנן המרד.
פריגוז'ין, שצבר מבעוד מועד כמויות גדולות של תחמושת, דלק וציוד צבאי כבד כגון טנקים ומשוריינים, נאלץ לפיכך להקדים את הפלישה שלו לתוך רוסיה – מהשטחים הכבושים באוקראינה שבהם פעלו שכירי החרב שלו – והשתלט במהירות על העיר רוסטוב-על-הדון ועל מטה הפיקוד הדרומי של צבא רוסיה ששוכן בעיר הזו. הקלות שבה השתלטו שכירי החרב על העיר, שבה מיליון תושבים, גורמת לדברי גורמי המודיעין המערביים להעריך כי לפחות כמה מהמפקדים שם היו שותפים למזימת המרד. גם ב"וול סטריט ג'ורנל" מדווחים כי הגנרל סורוביקין ידע מראש על המרד, וכי ייתכן שפריגוז'ין עצמו שוחח עמו על כך. אולם בדיווח מודגשת העובדה שסורוביקין היה מבין הראשונים ברוסיה שגינו את המרד – ואף שבעיתון מציינים כי הדבר אינו ברור, הם מעלים אפשרות שסורוביקין היה זה שעדכן את שירותי הביטחון הרוסיים על המזימה.
פורסם לראשונה: 15:04, 28.06.23