בג"ץ הוציא היום (שני) צו על תנאי בעתירת עמותת הצלחה נגד ניסיונו של שר התקשורת שלמה קרעי לשנות את הרכב מועצת תאגיד השידור הציבורי כאן. בג"ץ דורש משר התקשורת לנמק מדוע לא יאריך את כהונתם של שני חברי המועצה אותם מעוניין קרעי להחליף, מנחם בן ששון ומיכל רפאלי כדורי, וככל שיחליף מדוע לא יעשה זאת באמצעות ועדת איתור. עוד הוציאו השופטים צו ביניים שיאריך את כהונתם של השניים עד להכרעה סופית בעתירה - ובכך תשוב לפעילות מועצת התאגיד שנותרה משותקת בחודשים האחרונים.
בג"ץ, נסביר, דן היום בעתירה דחופה שהגישה עמותת הצלחה בעניין הארכת כהונתם של שני חברי מועצת תאגיד השידור הישראלי (בן ששון וכדורי - נ"ב). העתירה הוגשה על רקע משבר בתפקוד התאגיד לפיו מזה כחודש וחצי מושבתת פעילות מועצת התאגיד בהיעדר קוורום מינימלי הנדרש לפעילותה. מועצת תאגיד השידור, האחראית על קביעת מדיניות התאגיד ופיקוח על פעילותו, משותקת מאז 18 בנובמבר 2024, אז פקעה כהונתם של חמישה חברי מועצה.
1 צפייה בגלריה
שלמה קרעי
שלמה קרעי
מועצת תאגיד השידור הציבורי תחזור לפעילות? צו הביניים של בג"ץ - והתגובה של קרעי
(צילום: דוברות כאן, שאול גולן)
כיום מכהנים במועצה חמישה חברים בלבד, בעוד שהחוק דורש מינימום של שבעה חברים לצורך קבלת החלטות. המשמעות היא שהגוף המפקח והמכווין של תאגיד השידור הציבורי אינו יכול לקבל החלטות בנושאים קריטיים, כולל בנושאי תקציב, מדיניות ופיקוח. למרות שחלף כבר חודש וחצי מאז התפטרותו של יו"ר ועדת האיתור למועצת התאגיד, טרם מונה יושב ראש חדש.
בתגובתה טוענת המדינה כי לפי חוק תאגיד השידור הישראלי, אין אפשרות להאריך את כהונת חברי המועצה ללא המלצת ועדת האיתור, שכיום בעצמה אינה מתפקדת. שכן, נכתב בחוק כי "השר, בהמלצת ועדת האיתור או לפי הצעתה, רשאי להאריך את כהונתו לתקופה אחת נוספת".
במקביל, הודעת המדינה חשפה כי שר התקשורת בוחן אפשרות להעביר את סמכויות הפיקוח על התאגיד למועצת הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו באופן שישנה את מבנה השידור הציבורי בישראל. בנוסף, במכתב שצירף השר לתגובה הוא קובע נחרצות כי אין לו כל כוונה להאריך את מינוי החברים שמינויים התבקש, עם ועדת איתור או בלעדיה. מינוי נוסף למועצת התאגיד, של עליזה דיין חממה, הנדון בעתירה אחרת, מעוכב על ידי השר מאז כניסתו לתפקיד.
שר התקשורת שלמה קרעי הגיב במתקפה חריפה נגד בג״ץ - ולמעשה אמר כי הוא אינו מחויב לצו הביניים שהוציאו השופטים. ״צו הביניים ניתן בחוסר סמכות ובניגוד לחוק. אני קובע כי קיימת מניעה חוקתית לקיימו מחמת פגיעה חמורה בהפרדת הרשויות וביסודות הדמוקרטיה״, כתב.
קרעי טוען שכפי שגם טוענת הפרקליטות, הרי שלא ניתן להאריך את כהונתם של שני חברי המועצה ולכן לטענתו לא ניתן להוציא גם צו ביניים כזה שיאריך. "הצו משולל תוקף, אינו מחייב וחסר משמעות", הוסיף השר קרעי, שטען כי "מועצת התאגיד נותרה עם 5 חברים בלבד ומשכך אינה קיימת על פי החוק, ועל כן אין בסמכותי למנות מ"מ ליו"ר המועצה ולא אמנה. אני כפוף לשלטון החוק - וגם אתם שופטים נכבדים".
"מדובר במשבר חמור המסכן את עצמאות השידור הציבורי בישראל", אומר עו"ד אלעד מן, המייצג את העותרת. "הפתרון פשוט וישים - הארכת כהונתם של שני חברי מועצה שכבר נבחנו ואושרו בעבר, והביעו נכונות להמשיך בתפקידם. זאת במיוחד בתקופה רגישה זו, כאשר על הפרק עומדות הצעות חוק שונות המאיימות על עצמאות התאגיד".