הרב עזרא שיינברג, לשעבר ראש קהילה וישיבה "אורות האר"י" בצפת, שוחרר הבוקר (יום ראשון) מכלא מעשיהו אחרי שסיים לרצות עונש מאסר של שבע שנים וחצי. שיינברג צפוי להגיע מהכלא לבית שקנה לפני שנתיים בקצרין, שם מתכננים התושבים הפגנת מחאה בדרישה כי לא יגור בשכנות להם.
עם צאתו משערי הכלא, בעודו מחויך, נשאל שיינברג אם יש לו מה לומר לנפגעות, והשיב: "שיהיו בריאות בעזרת השם. אני שילמתי את חובי". כשנשאל לגבי פיצויים לאותן נפגעות, אמר: "הן תבעו בבית משפט אזרחי. יקבלו בעזרת השם".
אתמול הפגינו עשרות בני אדם מול כלא מעשיהו במחאה על שחרורו של שיינברג. מיכל הכהן-דנינו, אחת מנפגעותיו, התייחסה לכך ששיינברג צפוי לגור בקצרין, ואמרה כי "קהילת קצרין צפויה לקבל לתוכה עבריין מין שהצליח לתעתע בנשים ולפגוע בהן תוך שימוש במניפולציות וכריזמה מיוחדת. שיינברג מעולם לא הביע חרטה אמיתית, על מעשיו וייתכן בהחלט שנראה אותו מקים קהילה חדשה בעיר ומסכן באופן ממשי נשים נוספות שעשויות ליפול ברשתו".
"כולנו חייבים וחייבות למחות כנגד המעבר של שיינברג ולהצביע על הסכנה מהאיש הזה, כדי למנוע את הפגיעה הבאה", אמרה. "מדינת ישראל חייבת לקחת אחריות ולמנוע חזרה של עבריין מין מסוכן לקהילה שעלול לחזור לסורו". בהפגנה שהתכנסה מול כלא מעשיהו אמש לקחו חלק כמה מהנפגעות של שיינברג, שם קראה אחת מהן: "אין לך לאן לחזור. אנחנו נבוא לכל מקום שבו תהיה".
הערב, בשעה 20:00, תתקיים בקצרין הפגנה גדולה שמוביל ועד הפעולה למען קצרין מול ביתו של שיינברג. בעיר חוששים ששיינברג יבקש להקים קהילה סביבו ולאסוף חסידים ומאמינים בכוחותיו. עינת שמשוני, תושבת קצרין וחברת מטה הפעולה, אמרה כי בכוונת התושבים להפגין בקביעות מול בית משפחת הרב. "אנחנו נבהיר לו כי הוא לא רצוי בקהילה שלנו ולא ניתן לו להתפלל בבתי הכנסת שלנו ולא להעביר שיעורים ובטח שלא להציע ברכות וטיפולים".
לדבריה, "בפסק הדין בערעור שהגיש לעליון ונדחה, נקבע כי רמת המסוכנות שלו גבוהה. מבחינת החוק לא ניתן להכריח אותו לקבל טיפול או לעבור שיקום. ישיבה בכלא לא מרפאת או מתקנת ואנחנו חוששים לשלום הציבור מפניו. הרשויות משחררות אדם כזה מהכלא לכל מקום שירצה ודורשות מהציבור להתמודד ולדווח אם יפגע שוב בנשים. אנחנו לא מתכוונים להמתין ולנהוג בחוסר אחריות משווע שכזה ונפעל בדרך שהחוק מאפשר לנו כדי למנוע את הפגיעה הבאה".
שיינברג כיהן כראש ישיבת "אורות האר"י" בצפת בין השנים 2000 ל-2015, אז נעצר עקב חשיפת מעשיו. עד אז הוא נודע כ"צדיק", תלמיד חכם ומקובל. הוא היה דמות משפיעה בקהילה ורבים פנו אליו לייעוץ ולתמיכה – כולל המתלוננות נגדו. ב-2017 הוא הודה במסגרת הסדר טיעון בביצוע עבירות מין במתלוננות כחלק מטיפול שאותו כינה "הרפיה". הוא הורשע בניסיון אונס בשתי הזדמנויות, בשורת מעשים מגונים, בשיבוש מהלכי משפט ועוד, ושנה לאחר מכן הוחלט על גזר דינו.
שיינברג ערער על גזר הדין, אך בית המשפט העליון דחה את הערעור – ומתח ביקורת חריפה על התנהגותו. "המערער הורשע בפגיעה בשמונה מתלוננות. כל אחת מהן חוותה (במידות משתנות) פגיעה בערכים שציינו. העבירות נפרסו על פני תקופה ארוכה. המספר ופרק הזמן מלמדים כי אין מדובר במעידה רגעית או במשובה חולפת".
עוד נאמר עליו בפסיקה של בית המשפט העליון: "המערער פעל בדפוס קבוע ועשה לו הרגל לפגוע בנשים בנות קהילתו. זו פגיעה חמורה יותר בערכים המוגנים. נעיר באשר לנקודה זו כי המערער הסתייג מהקביעה שהוא תכנן מראש את מעשיו, שהרי המתלוננות פנו אליו לעזרה. דפוס הפעולה שלו מצביע על ניצול מחושב של הזדמנויות שניקרו בדרכו, ואף בזאת יש היבט תכנון".
עו"ד מורן סעדון, המייצגת את שיינברג, מסרה בשבוע שעבר: "הרב עזרא שיינברג שילם את חובו לחברה, עבר הליך שיקומי יוצא דופן בין כותלי בית הסוהר והוא חוזר לחברה, ככל אדם. צר לי כי אותם אנשים מנסים להמשיך ולפגוע בו ובמשפחתו, אף באלימות מילולית ופיזית. אמשיך ללוות את הרב גם בשילובו בקהילה".
בעקבות חשיפת הפרשה ב-2015 הושעה שיינברג גם מתפקידו והורחק מעירו על פי החלטת הרבנים ובראשם רבה הראשי של צפת, הרב שמואל אליהו. לפני שנעצר ניסה הרב על פי החשד לברוח לחו"ל, אולם נעצר בנמל התעופה בן גוריון.
לפני כשנה, ועדת השחרורים בבית הסוהר מעשיהו קבעה כי יש לאפשר את שחרורו המוקדם של שיינברג, אך הפרקליטות ערערה על ההחלטה וכחודשיים לאחר מכן היא בוטלה על ידי בית המשפט המחוזי מרכז.