הרפובליקנים שמבטיחים לעמוד לצד טראמפ באש ובמים, אלו ששוקלים לנטוש אותו בקלפי – והקיצונים שמאיימים באלימות. הרשעתו ההיסטורית של נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ, במשפט דמי השתיקה לכוכבת הפורנו סטורמי דניאלס, מטלטלת את המערכת הפוליטית בארה"ב – כחמישה חודשים בלבד לפני הבחירות לנשיאות, שבהן מקווה טראמפ לחזור לבית הלבן.
טראמפ ניצב בפני שלושה אישומים נוספים – שניים בגין ניסיונו לבטל את הפסדו לג'ו ביידן בבחירות ב-2020 ושלישי בפרשת המסמכים הסודיים – אך ההליכים הללו מתעכבים משלל סיבות והמשפטים האחרים לא צפויים להיפתח לפני הבחירות ב-5 בנובמבר. טראמפ מכחיש את כל האישומים נגדו וטוען שמדובר ברדיפה פוליטית שנועדה לסכל את סיכוייו לנצח. למרות שלל צרותיו המשפטיות, ואולי דווקא בגללן, הוא נהנה מתמיכה אדירה בקרב הרפובליקנים והביס בקלות את יריביו בפריימריז – כאשר את המועמדות הרשמית יקבל בוועידת המפלגה ביולי הקרוב, ימים בודדים אחרי שיימסר גזר דינו במשפט דמי השתיקה.
ההרשעה ההיסטורית של טראמפ – הראשונה אי-פעם שבה נשיא אמריקני מורשע בפלילים – באה גם בשעה שהסקרים חוזים כי הדו-קרב החוזר בין טראמפ לביידן יהיה צמוד, עם יתרון לטראמפ בלא מעט ממדינות המפתח שיכריעו את המרוץ. עם זאת, שיעור לא מבוטל של רפובליקנים הצהירו בעבר בסקרים כי אם טראמפ יורשע בדין פלילי הדבר עשוי לגרום להם לשקול מחדש אם להצביע לו, ולכן להכרעה עשויה להיות גם השפעה פוליטית דרמטית.
שיטת הבחירות בארה"ב מבטיחה שהמרוץ יוכרע בכמה מדינות מפתח בודדות, אלו שבהן המרוץ צפוי להיות צמוד במיוחד – ולפיכך נטישה של אפילו שיעור קטן מבין תומכי המועמד הרפובליקני, עשויה להיות בעלת השפעה מכרעת. לפי סקר שנערך השנה על ידי מכון איפסוס וסוכנות הידיעות רויטרס, 57% מבין אלו שמתכננים להצביע לטראמפ אמרו שיעשו זאת גם אם יורשע, ו-13% אמרו שלא יהיו מוכנים לתת לו את קולם בתרחיש שהתממש כעת. 29% אמרו שאינם בטוחים.
מבין אלו שאותתו על נכונות לנטוש את טראמפ בגלל ההרשעה, השיעור של נשים גבוה יותר. אחת מהן שהתראיינה לרויטרס, ברונוון בראון ממדינת המפתח פנסילבניה, העידה כי אף שתכננה להצביע לו, בגלל הרשעתו היא שוקלת כעת להצביע לביידן – חרף התנגדותה למדיניות הנשיא הדמוקרטי. "טראמפ הורשע בכל 34 סעיפי האישום. האם אני יכולה ללכת עם זה? כנראה שלא", אמרה הפנסיונרית בת ה-72, זמרת אופרה בעברה.
"ייתכן שאעבור לביידן", הוסיפה – אך הדגישה כי מדובר בהחלטה קשה עבורה, וכי היא מודאגת מאוד מסוגיית ההגירה הלא-חוקית ומהכיוון הכללי שבו מובלת ארה"ב. אבל לדבריה הרשעתו של טראמפ רק חיזקה את החשש שלה שאישיותו של הנשיא לשעבר פגומה מדי. רפובליקנים רבים, יצוין, מתקשים לתמוך בטראמפ בשל עברו רווי השערוריות, כשבין היתר הועלו כלפיו שלל טענות לאלימות מינית והוא עצמו תועד מדבר על תפיסת נשים באיברי מינן. "הוא נמצא אשם, ואולי זה הזמן עבורו ללמוד. הוא אף פעם לא למד להפסיד", אמרה בראון.
בראון היא אחת מ-22 נשים שהתראיינו בשבוע האחרון לרויטרס, כולן תושבות מחוז באנגור בפנסילבניה – מחוז פרברי בן 320,000 תושבים, שמאז 1948 כל מועמד שניצח בו ניצח גם את פנסילבניה כולה. המחוז הזה חזה גם בעשרות השנים האחרונות את תוצאות המנצח בכל ארה"ב, מלבד שלוש מערכות – 1968, 2000 ו-2004. טראמפ ניצח שם ב-2016 בפער של 4%, וב-2020 הפסיד לביידן בפער של 1,233 קולות בלבד – פחות מאחוז אחד. מבין 22 הנשים שהתראיינו לרויטרס, 12 הן רפובליקניות – ורק בראון ואישה נוספת אמרו שלא יצביעו לטראמפ אם יורשע. עשר הנשים האחרות תיארו את המשפט נגדו כ"ציד מכשפות פוליטי", והבטיחו להצביע לו גם במקרה של הרשעה.
סוג מסוים של נורמליות
אחת מהן, פיפינה הולבה בת ה-65, אמרה כי בכוונתה להצביע בפעם השלישית ברציפות לטראמפ, וכי הסיכון ממדיניותו של ביידן בתחומי ההגירה והכלכלה גבוה יותר מהחשש בנוגע לאישיותו של הנשיא לשעבר. "אני ממש לא חושבת שמה שהוא עשה כאדם נשוי הוא בסדר. אני מצביעה לו בגלל המדיניות שלו. כדי שהוא יחזיר את העולם הזה לסוג מסוים של נורמליות", אמרה. תומכת נוספת, קורי שיווה בת ה-44, אמרה שתשלום דמי השתיקה כדי להסתיר את הרומן עם סטורמי דניאלס היה שגוי – אבל הוסיפה שהיא לא בטוחה שטראמפ היה באמת בסוד העניינים.
רפובליקנים נוספים, כאלו שעד כה התלבטו כיצד להצביע, עשויים לבחור כמו בעבר לשלשל בקלפי פתק לבן. אף שחלק מהפרשנים סבורים כי ההרשעה תפגע בטראמפ, יש בארה"ב לא מעט שסבורים שהיא תחזק עוד יותר את התמיכה בו ותסייע לו להציג עצמו כקורבן של המערכת הממסדית. פרשנות שכזו השמיע למשל המועמד העצמאי רוברט קנדי ג'וניור, שצפוי "לגנוב" קולות רבים ממאוכזבי ביידן וטראמפ.
"אני מאמין שהאסטרטגיה להבסת טראמפ באולם בית המשפט במקום בקלפי תיכשל ותוביל לתוצאה ההפוכה", אמר הלילה קנדי לרשת פוקס ניוז. "בכל פעם שטראמפ הועמד לדין – שיעורי התמיכה והפופולריות שלו רק גדלו. אני חושב שכמות גדולה של אמריקנים יראו בכך פוליטיזציה של מערכת אכיפת החוק ושימוש בה ככלי נשק – ואני חושב שזה רע לדמוקרטיה שלנו. אני חושב שהדמוקרטים מרגישים שיש להם מועמד שלא יכול לנצח בצורה הוגנת בקלפי, ולכן הם צריכים לנצח בבתי המשפט", טען.
הן טראמפ והן ביידן צפויים לנצל את ההרשעה לצורכי הקמפיין שהולך ומתחמם. טראמפ עצמו הכריז מיד אחרי הרשעתו כי "יילחם עד הסוף" וכי פסק הדין "האמיתי" יינתן בבחירות ב-5 בנובמבר – "על ידי העם", כלשונו. "הם יודעים מה קרה כאן", הוסיף בהתייחסות למשפט שלטענתו היה מכור מראש (טענה חסרת הוכחות). כמו אחרי הגשת כתבי האישום נגדו, בקמפיין של הנשיא לשעבר מקווים לראות זינוק בכמות התרומות אחרי ההרשעה, ובהודעה שפורסמה לתומכי הנשיא הוא כבר תואר כ"אסיר פוליטי", אף שהעונש עצמו יוכרז רק ב-11 ביולי. רוב הסיכויים שלא יוטל עליו עונש מאסר בפועל, אבל גם אם כן – הערעור צפוי להימשך שנים.
"אני אסיר פוליטי", נכתב בכותרת ההודעה שפורסמה באתר הקמפיין של טראמפ. "הורשעתי זה עתה במשפט מכור של ציד מכשפות פוליטי: לא עשיתי שום דבר שגוי! הם פשטו על ביתי, הם עצרו אותי, צילמו אותי לתמונת מעצר, ועכשיו הם בדיוק הרשיעו אותי!", נכתב בהודעה. העמוד שבו הופיעה באתר קרס במהרה – לדברי הקמפיין בגלל כמות עצומה של תורמים שביקשו להביע את תמיכתם בטראמפ. בהמשך, הודיע הקמפיין כי גייס 35 מיליון דולרים מ"תורמים קטנים" מאז ההרשעה - וטען כי מדובר בכמעט כפול מהשיא היומי הקודם.
גם הקמפיין של ביידן צפוי להשתמש בהרשעה לצרכיו, ולתאר בכל דרך אפשרית את ביידן כעבריין מורשע. הנשיא הדמוקרטי נמנע אמנם לאורך המשפט של טראמפ להתייחס לסוגיה, אבל מיד אחרי ההרשעה פרסם הקמפיין שלו הודעה שבה מסר: "איש אינו מעל החוק". בקמפיין הוסיפו: "הדרך היחידה להשאיר את טראמפ מחוץ לחדר הסגלגל (בבית הלבן) היא הצבעה בקלפי".
טראמפ, יש לך צבא
הרשעת טראמפ מעלה כעת גם חשש לאלימות מקרב תומכיו, כשברקע האמריקנים זוכרים עדיין היטב את מהומות הקפיטול בינואר 2021, שבהן הסתערו תומכי טראמפ על הקונגרס בוושינגטון בניסיון כושל לסכל את אשרור ניצחונו של ביידן – מהומות שהסתיימו במותם של חמישה בני אדם. אחרי ההרשעה הלילה נשמעו בכמה רשתות חברתיות המזוהות עם הימין הקיצוני קריאות לאלימות נגד הדמוקרטים, וגם נגד השופט שניהל את המשפט חואן מרצ'אן – ו-12 המושבעים שהחליטו פה אחד להרשיע את טראמפ בכל 34 סעיפי האישום.
"מישהו בניו יורק שאין לו מה להפסיד צריך לטפל במרצ'אן", כתב גולש אחד ברשת החברתית Patriots.Win. גולש נוסף, ברשת Gateway Pundit, אף קרא באופן מרומז לירות ב"שמאלנים" כתגובה לפסק הדין. גולש אחר כתב: "1,000,000 גברים (חמושים) צריכים ללכת לוושינגטון ולתלות את כולם. זה הפתרון היחיד". בפוסט נוסף שפורסם שם נכתב: "טראמפ צריך לדעת שיש לו צבא שמוכן להילחם ולמות עבורו, אם יגיד את המילה. אם הוא יבקש – אשא נשק". קריאות לאלימות פורסמו גם ברשת החברתית שבבעלות טראמפ עצמו, Truth Social, ושם פרסם אחד המשתמשים תמונה של מתקן להוצאה להורג בתלייה, לצד הכיתוב: "המאפיונר הבוגדני של מערכת המשפט!!!".
סוכנות רויטרס מדגישה כי חלק מההודעות שקוראות לאלימות הוסרו בידי הרשתות השונות, וכי ממילא רוב ההודעות הללו לא עומדות ברף המשפטי עבור העמדה לדין – כיוון שאינן משקפות בהכרח כוונה לבצע בפועל מתקפה. אולם עצם העובדה שנכתבו מצביעה לפי חלק מהפרשנים על זעם שמבעבע מתחת לפני השטח. "אני חושבת שהרבה אנשים מחפשים תירוץ לפעולה כבר זמן מה", אומרת איימי קוטר, חוקרת טרור וקיצוניות במכון מידלברי למדעים בינלאומיים. "אני מקווה שאני טועה. אבל אני אומרת כבר זמן רב שלא אתפלא אם תהיה אלימות בגלל הרשעה – שתופנה או לחבר המושבעים או לאנשים אחרים שקשורים לתיק".
בתוך כך, ברוסיה האשימו היום שהרשעת טראמפ היא ניסיון מצד יריביו לחסלו פוליטית בכל אמצעי אפשרי. לא מדובר בהצהרה מפתיעה במיוחד, בהתחשב בעובדה שנשיא רוסיה ולדימיר פוטין הואשם בעבר בניסיון להתערב בבחירות בארה"ב לטובת טראמפ. דמיטרי פסקוב, דובר הקרמלין, נשאל על ההרשעה במסיבת עיתונאים והשיב: "אם אנחנו מדברים על טראמפ, העובדה שיש פשוט חיסול בפועל מצד יריבים פוליטיים בכל האמצעים, משפטיים ולא-חוקיים – היא ברורה".