רבבות צעדו ממרכז ירושלים לעיר העתיקה, אבל העימותים המרכזיים התרחשו דווקא באזורים שאינם חלק ממסלול מצעד הדגלים: בשכונת שייח ג'ראח (שמעון הצדיק) פרצו עימותים בין יהודים לערבים, והאזור נראה כמו שדה קרב, עם סימנים רבים של רסיסי זכויות ופגיעות אבנים על הכבישים. תושבים ערבים סיפרו כי יהודים שהגיעו למקום ניפצו את שמשות המכוניות שלהם ובתיעוד נראו יהודים משליכים אבנים. מנגד, יהודים טענו כי גם שמשות רכביהם נופצו. צפו בתיעוד של צלם ynet אריק מרמור, בפתח הכתבה.
בשייח ג'ראח תועד גם ירי זיקוקים, ובאזור הוצתו פחי אשפה. כוחות הביטחון השתמשו במכת"זית. שלושה יהודים נפצעו באורח קל בעימותים. במשטרה מסרו כי במקום התחוללה הפרת סדר שבמהלכה נעצרו שני חשודים לאחר שתקפו לוחמי מג"ב. עימותים נמשכו במקביל באזורים אחרים במזרח ירושלים: בעיסאוויה נרגמו באבנים שני אוטובוסים ממוגנים שנכנסו בטעות לשכונה, ובתיעוד שהופץ ברשתות החברתיות נראה אחד המתפרעים ניגש לאחוריו של אחד האוטובוסים ומעלה אותו באש. במצעד הדגלים עצמו השתתפו יותר מ-50 אלף איש, וגם שם נרשמו עימותים.
מצעד הדגלים בירושלים - עוד כותרות:
• יותר מ-50 אלף במצעד הדגלים, "לה פמיליה" תקפו רכב של ערבים ויידו אבנים
• יורט רחפן עם דגל פלסטין שהוטס מעל שער שכם, עימותים תועדו בעיר העתיקה
• החיילים הבודדים שיאבטחו את צעדת הדגלים: "גאים להיות בישראל על מדים"
• עליית היהודים להר הבית עברה בשקט יחסי, חמאס: "לא נשב בחיבוק ידיים"
בשעות הערב פרץ כוח משטרתי לביתו של תושב שייח ג'ראח טל יושבייב, ופיזר משם כ-30 יהודים שנותרו אחרי המהומות. יושבייב עצמו נעצר אחרי שסירב לתת לשוטרים להיכנס פנימה. בשיחה עם כתבים מחוץ לבית, בעודו אזוק, טען שהשוטרים תקפו אותו ושלא הציגו בפניו צו שמאפשר להם להיכנס פנימה. שעה קלה לאחר מכן שוחרר על ידי השוטרים.
ביתו של יושבייב, נזכיר, הוצת בעבר כמה פעמים, ובחודש פברואר האחרון ח"כ איתמר בן גביר מהציונות הדתית הקים שם לשכה "לשכה פרלמנטרית", במחאה על אוזלת ידה לכאורה של המשטרה. בן גביר, שאז התעמת עם השוטרים בעימותים שפרצו בשייח ג'ראח, מסר היום כי יגיע שוב לשכונה במטרה לכאורה "לסייע לכוחות המשטרה להשליט סדר במקום". כשהגיע אמר בן גביר לעיתונאים כי היהודים הם אלו שהותקפו, ומתח ביקורת על השוטרים: "במקום לעצור את בעל הבית טל יושבייב, שיעצרו את אלה שזורקים אבנים ואת אלה שמתפרעים".
סמוך מאוד לאותו בית הותקף הערב כתב קול ישראל בערבית איאד חארב על ידי מספר יהודים, לאחר שניסה לצלם את רעולי הפנים שהיו באזור. איאד סיפר שהותקף תחילה בגז מדמיע, נפל על הקרקע ואז הותקף במקלות ומשקפיו נשברו. לדבריו, תוקפיו אף גנבו לו את הטלפון. הוא טען שקרא לעזרת השוטרים במקום, אך אלו עמדו בסמוך ו"לא עשו כלום". בתיעוד הרגעים שאחרי התקיפה הוא נראה שכוב על הקרקע וזועק בבכי: "הוא נתן לי מכה בראש עם המקל". בהמשך אחד משוטרי המג"ב תועד קורא לחבריו להביא לו מים.
עיתונאי הותקף: "ריססו עם גז מדמיע והכו עם מקלות"
בשיחה עם ynet לאחר מכן שיחזר חארב את התקיפה שעבר. לדבריו הגיע לשייח ג'ראח אחרי סיקור מצעד הדגלים, וכאשר שמע שהיו בשכונה עימותים: "באתי לכאן לצלם את הצעירים היהודים שהיו בפנים. לאחר שראו שאני מצלם, הם באו ואמרו לי לא לצלם. ואז תקפו אותי, בא מישהו וריסס אותי בפלפל או גז מדמיע, נפלתי על הרצפה ולא ראיתי כלום. אחרי זה באו עם מקלות, נתנו לי מכות בראש, בגב, ברגל, התחילו לבעוט בי. צרחתי והשוטרים היו במקום ולא עשו כלום, לא הזיזו אצבע. המצלמות יעידו על הכול. השוטרים היו בקרבת מקום ולא עשו כלום".
מ"כאן חדשות" נמסר: "עמיתנו איאד חארב, כתב המשטרה של ערוץ מכאן, תאגיד השידור הישראלי, פונה על ידי מד"א לבית החולים לאחר שהותקף על ידי רעולי פנים דוברי עברית בשייח ג'ראח. איאד סיקר הערב את מצעד הדגלים, והגיע לשייח ג'ראח בעקבות דיווחים על עימותים במקום. מצבו טוב, הוא סובל מכוויות בפנים ופגיעות בגב".
אי-שקט נרשם גם מחוץ לשייח ג'ראח: בכניסה לשכונה, על דרך בר לב, פרשי משטרה פיזרו יהודים שהוצאו ממנה, לצד סקרנים שהתאספו לצפות במתרחש. כמה רכבים שבהם נסעו נהגים ערבים "נחשדו" על ידי המתגודדים שם, ורוכב אופנוע ערבי הותקף על ידם בגז מדמיע, בטענה לכאורה שהתכוון לזרוק אבנים. הוא חולץ על ידי המשטרה. דקות לפניע כן כמה יהודים תקפו רכב מסוג מרצדס בטענה שניסה לדרוס אותם. יהודי אחד נעצר, ונהג הרכב שוחרר לדרכו לאחר תחקור.
עימותים גם במצעד הדגלים: "שיישרף לכם הכפר"
בסך הכול, לפי המשטרה, מאז שעות הבוקר המוקדמות עצרו או עיכבו כוחותיה 60 בני אדם ברחבי ירושלים, בחשד להפרת סדר או תקיפת שוטרים. במשטרה ציינו כי בעימותים במזרח ירושלים נגרם גם נזק לניידת ואבנים הושלכו סמוך לעבר שער האשפות. אדם אחד נפצע מיידוי האבנים הזה ונזקק לטיפול רופאי. מצבו הוגדר קל. עוד נמסר כי חמישה שוטרים נפגעו באירועים השונים באורח קל, ונזקקו גם הם לטיפול רפואי. "כוחות המשטרה ממשיכים לפעול בשעה זו לשמור על הסדר וביטחון באזור, תוך תגובה נחושה ובלתי מתפשרת כנגד כל גילוי אלימות והפרת סדר", נמסר.
בעיר העתיקה פרצו עימותים בין יהודים לערבים עוד לפני תחילת המצעד, ולאחר שזה החל נשמעו מצד כמה מהמשתתפים, בהם פעילי ארגון "לה פמיליה" הימני-קיצוני, קריאות נאצה כגון "מוות לערבים" ו"שיישרף לכם הכפר". באזור השער החדש תקפו אותם פעילים קיצונים מכונית של תושבים ערבים. הם התעמתו עם השוטרים והשליכו חפצים, אבנים ובקבוקי זכוכית לעבר השער.
גם בשער שכם נרשמה אלימות, כאשר כמה מתפרעים זרקו אבנים לעבר עיתונאים ערבים בעמדה שהוקמה שם עבור התקשורת, ואחד מהם נפצע קלות בידו. גם אותם מתפרעים קראו קריאות נאצה, בהן "שועפט עולה באש". בעקבות ההתפרעויות של פעילי הימין הקיצוני במצעד, וכשברקע סיקור נרחב יחסית בתקשורת העולמית למצעד הדגלים, מיהר שר החוץ יאיר לפיד לפרסם גינוי בטוויטר: "להב"ה ולה פמיליה הם לא יום ירושלים. להב"ה ולה פמיליה לא ראויים לשאת את דגל ישראל. להב"ה ולה פמיליה הם חרפה שפוגעת בשמחתו של עם ישראל ביום ירושלים".
בהמשך פרסם גם ראש הממשלה נפתלי בנט גינוי להתפרעויות, ומלשכתו נמסר כי הנחה את כוחות הביטחון, ובפרט את המשטרה, "לגלות אפס סובלנות כלפי אלימות או פרובוקציות של גורמים קיצוניים, בהם ארגון 'לה פמיליה', בירושלים". עוד נמסר מטעמו כי "רובם המכריע של המשתתפים הגיעו לחגוג, אך למרבה הצער ישנו מיעוט שבא להבעיר את השטח, לנצל לרעה את עמידתה החזקה של הממשלה מול איומי חמאס ולנסות בכוח להדליק אש לפיכך, כל מקרה אלימות יטופל במלוא החומרה, לרבות העמדה לדין".
אירועי יום ירושלים החלו כבר מוקדם בבוקר, ובשעה 7:00 החלו לעלות יהודים רבים להר הבית. אחר הצהריים מסרה המשטרה כי בסך הכול עלו להר 2,600 יהודים - מספר שיא של מבקרים יהודים במתחם ביום אחד. לפי מִנהלת הר הבית, המספר המדויק עמד על 2,626. השיא הקודם, נמסר, נרשם גם הוא ביום ירושלים, לפני ארבע שנים. אז עלו להר הבית 2,084 יהודים. יהודים שקראו הבוקר "שמע ישראל" והשתחוו בהר הבית בניגוד לכללים הורחקו מהמתחם. אחרים הניפו שם דגלי ישראל ושרו את ההמנון הלאומי התקווה.
לפני כן, בשעות הבוקר המוקדמות, נכנסו כוחות משטרה להר ונעלו עם שלשלאות ברזל את שעריו של אחד המסגדים במתחם, שבו ניסתה להתבצר קבוצה קטנה של צעירים. כמה מהפלסטינים רגמו את הכוחות באבנים, מבלי לגרום לנפגעים. בהמשך נכנסו למסגד רעולי פנים וירו זיקוקים, אולם גם מקרה זה נשלט על ידי הכוחות. בתיעוד יוצא דופן נראה רעול פנים פלסטיני מיידה אבנים ובהמשך מטיל את מימיו על גג מסגד בהר הבית.
המצעד בירושלים נערך תחת אבטחה כבדה: יותר מ-3,000 שוטרים ולוחמי מג"ב, בתגבור שלוש פלוגות מילואים של מג"ב, נפרסו החל משעות הבוקר במוקדי החיכוך בבירה. חלק מהשוטרים פועלים באופן סמוי. בישראל הביעו גם חשש מהסלמה ברצועת עזה. בחיל האוויר תגברו את סוללות כיפת ברזל ברחבי הארץ, ובמסרים שהועברו לחמאס דרך מצרים נאמר כי צה"ל יגיב בעוצמה אם ארגון הטרור יחליט לשגר רקטות לשטח ישראל.
המתיחות, נזכיר, נובעת מהעובדה שמבצע "שומר החומות" פרץ לפני שנה בדיוק, במהלך יום ירושלים הקודם. ראש הממשלה דאז בנימין נתניהו החליט ברגע האחרון שמצעד הדגלים אשתקד לא יעבור בשער שכם בצל המתיחות הרבה באותה עת, אולם חמאס דרש גם את "נסיגת" הכוחות הישראליים משער שכם ומשכונת שייח ג'ראח - ושיגר לעבר ירושלים רקטות אחרי שהאולטימטום שהציב אז חלף. השנה החליט ראש הממשלה בנט כי המצעד יעבור דרך שער שכם, כפי שנעשה במשך 30 שנה, למרות איומיהם של ארגוני הטרור הפלסטיניים והפצרותיהם של גורמים מדיניים בעולם החוששים מהסלמה.
בתוך כך, נשיא המדינה יצחק הרצוג נשא הערב דברים בטקס הממלכתי לציון יום איחוד ירושלים בגבעת התחמושת ואמר בין היתר: "ביום החשוב הזה, אשר במרכזו אחדותה של ירושלים, עלינו להדגיש ולהבהיר באופן הברור ביותר – ירושלים השלמה והמאוחדת היא בירת ישראל, סמל הממלכתיות והריבונות הישראלית, וכך תהיה לעד. המגוון האנושי הייחודי שירושלים, הפסיפס הצבעוני של בני כל הדתות, העדות והמגזרים, אינו סותר את אחדות ריבונותה, להיפך – הוא מטיל עלינו אחריות עודפת. מתוך המחויבות הריבונית הזו, עולה מחויבותנו, לחופש של אמונה ופולחן דתי לכל הבא בשעריה של העיר, שהם שערי השמים, מתוך אמונה כי: 'ביתי בית תפילה יקרא לכל העמים'".
פורסם לראשונה: 19:54, 29.05.22