נשיא בית המשפט העליון בארה"ב ג'ון רוברטס אישר הערב (שלישי) את אמינותה של טיוטת הפסיקה שהודלפה הלילה לתקשורת האמריקנית, ולפיה רוב השופטים בו תומכים בביטול פסק הדין ההיסטורי "רו נגד ווייד" שמתיר הפלות ברחבי ארה"ב, אך הדגיש כי הטיוטה הזו איננה סופית. הוא הוסיף כי ההדלפה הינה "הפרה שערורייתית" וחסרת תקדים של אמון בית המשפט – שמתהדר בכך שהוא מצליח לשמור על חשאיות ולמנוע הדלפות מהדיונים הפנימיים של השופטים החברים בו.
בהודעה שפרסם רוברטס, שלפי הטיוטה המודלפת לא תמך בעצמו בביטול פסק הדין, הוא הודיע כי הורה לפתוח בחקירה שמטרתה לגלות כיצד הודלף המסמך. "אם הבגידה באמון בית המשפט נועדה לחתור תחת יושרת פעילותנו – היא לא תצליח. עבודתו של בית המשפט לא תהיה נתונה להשפעה בשום צורה", הבטיח רוברטס. ההדלפה הדרמטית הביאה לידיעת הציבור האמריקני פסיקה דרמטית לא פחות, וממנה מסתמן כאמור שרוב השופטים בעליון תומכים בביטול התקדים שנקבע ב-1973, לפני כמעט 50 שנה, ואשר הגן על זכותן של נשים לבצע הפלה בכל רחבי ארה"ב.
• לטיוטת הפסיקה המלאה שהודלפה – לחצו כאן
הסערה פרצה הלילה בעקבות דיווח שפורסם באתר "פוליטיקו", ובו נחשפה טיוטה המציגה את חוות דעת הרוב של השופטים, בעתירה הנוגעת לחוק שמגביל משמעותית הפלות במדינת מיסיסיפי. את הטיוטה, שלפי הדיווח נכתבה ב-10 בפברואר, כתב השופט השמרן סמואל אליטו, והיא הופצה בקרב שמונת השופטים האחרים בבית המשפט. שישה שופטים בעליון, נזכיר, הם שמרנים שמונו על-ידי נשיאים רפובליקנים. שלושת האחרים הם ליברלים שמונו בכהונות של נשיאים דמוקרטים. בטיוטה של חוות דעת הרוב כתב אליטו שפסק הדין ההיסטורי "היה שגוי באופן שערורייתי מלכתחילה".
אותו פסק דין נחשב לאחד המפורסמים בתולדות ארה"ב, וגם קרוב ל-50 שנה אחרי שניתן – הוא עדיין מוקד למחלוקת פוליטית, משפטית ומוסרית עמוקה שם. בפסק דין זה קבע בית המשפט העליון כי חוקת ארה"ב מותירה בידיה של אישה את הזכות להחליט אם לעבור הפלה. בתקדים שנקבע מאז, ואושרר מחדש בפסק דין נוסף מ-1992, הותר למדינות ארה"ב להפעיל רגולציה על הפלות – אך נאסר עליהן להגבילן לפני השבוע ה-24 להיריון, השלב בהיריון שבו העובר יכול לשרוד מחוץ לרחם. השופטים ביססו אז את התקדים על הזכות לפרטיות שמעוגנת בחוקה האמריקנית.
"אנחנו מאמינים שחייבים לבטל את 'רו נגד ווייד'", כתב אליטו במסמך שכותרתו "דעת בית המשפט" ומתפרש על כמעט 100 עמודים. "הגיע הזמן לשמוע בקולו של בית המשפט ולהחזיר את סוגיית ההפלות לנציגי העם". לפי דבריו של אליטו, פסיקת העליון מ-1973 הייתה שגויה מכיוון שהחוקה לא מתייחסת בצורה ישירה לזכות האישה להפסיק את ההריון. "הפלה מייצגת שאלה מוסרית עמוקה. החוקה לא אוסרת על אזרחי כל אחת מהמדינות להסדיר הפלה או לאסור עליה", כתב אליטו במסמך.
פוליטיקו עצמו, וכך שאר כלי התקשורת האמריקניים שעסקו בהרחבה בהדלפה, הדגישו כי הטיוטה שהודלפה אינה סופית. בסוכנות הידיעות AP ציינו כי במסגרת הנוהל המקובל בעתירות הנשמעות בעליון, אחרי שהשופטים שומעים את טיעוני הצדדים הם מתכנסים לדיון פרטי שבו הם עורכים הצבעה ראשונית וממנים שופט שיכתוב את חוות דעתו של הרוב, שאז מופצת בין שאר השופטים - ואלו יכולים לשנות את עמדתם ואת הצבעתם הראשונית עד לפרסום הסופי של הפסיקה. זו צפויה להתפרסם עד תחילת חודש יולי.
ותודה לטראמפ
במקרה הנוכחי, לפי פוליטיקו, בישיבה פרטית שערכו השופטים הצביעו חמישה מהם, כולם שמרנים, בעד ביטול הזכות הארצית להפלות. השופטים הם סמואל אליטו, איימי קוני בארט, ברט קבאנו, ניל גורסץ' וקלרנס תומאס. שלושה מהם, קוני בארט, קבאנו וגורסץ', מונו על ידי הנשיא לשעבר דונלד טראמפ, ואם בית המשפט אכן יבטל את "רו נגד ווייד" – הוא לבטח יזקוף זאת לזכותו. נשיא העליון, השופט השמרן ג'ון רוברטס, לא הצביע יחד עם שאר השופטים השמרנים.
ההצבעה הראשונית הזו נערכה בעקבות דיון שהתקיים בחודש דצמבר, ואשר עסק בניסיון של מדינת מיסיסיפי לחדש את האיסור על הפלות במדינה הרפובליקנית, החל מהשבוע ה-15 להיריון. באותו דיון השמיעו השופטים השמרנים שתמכו בביטול "רו נגד ווייד" אמירות שהעידו על כוונתם לפעול כך, בעוד נשיא העליון רוברטס התבטא באופן שממנו נראה היה כי הוא מוכן לתמוך בהשארתו בתוקף של החוק במיסיסיפי, אך מנגד לא לבטל לחלוטין את "רו נגד ווייד". יצוין כי גם העמדה המתונה יותר שלו, אם תתקבל בסופו של דבר, תהווה פגיעה משמעותית באותו תקדים היסטורי.
דקות אחדות לאחר פרסום הודעתו של רוברטס באשר לאמינותו של המסמך המודלף שוחח נשיא ארה"ב ג'ו ביידן עם כתבים בבית הלבן, ואמר שאם השופטים אכן יבטלו את הזכות להפלה בכל ארה"ב – תהיה זו החלטה "קיצונית למדי" שתעיד על "שינוי פונדמנטלי בתורת המשפט האמריקנית". בהודעה שפרסם מוקדם יותר, לפני שאושרה אמינות המסמך המודלף, קרא ביידן לשופטי העליון להימנע מביטול התקדים, שלדבריו מגן על זכות יסודית של נשים.
הזעם יסייע לדמוקרטים בבחירות האמצע?
בצל הזעם הרב שמביעים הדמוקרטים, במפלגתם מתעוררת תקווה שאת אותו זעם ניתן יהיה לתעל לעבר גיוס פעילים ובוחרים לקמפיין בחירות אמצע הכהונה בנובמבר הקרוב – בהן תעמוד על הכף שאלת השליטה בבית הנבחרים ובסנאט – כשברקע ההערכות עד כה כי בבחירות הללו הדמוקרטים צפויים לאבד את הרוב הזעום שלהם בקונגרס. בהקשר הזה אמר הנשיא האמריקני כי במקרה שבו פסק הדין יבוטל על ידי השופטים, המשימה להגן על הזכות להפלה תיפול על כתפיהם של נבחרי הציבור עצמם.
לפיכך קרא ביידן לאמריקנים להצביע בבחירות האמצע למועמדים שתומכים בזכות להפלה. ביידן הדגיש כי רק באמצעות רוב משמעותי יותר בקונגרס יוכלו הדמוקרטים לעגן את הזכות להפלה בחוק הפדרלי. הוא הבטיח עוד כי יפעל לממש את המהלך הזה, שאותו כבר ניסו הדמוקרטים להוציא לפועל מוקדם יותר השנה – אך נכשלו כיוון שאין להם די קולות בסנאט.
סגניתו, קמלה האריס, הזהירה שטיוטת הפסיקה מראה כי "הזכויות של כל האמריקנים נמצאות בסכנה". לדבריה, אם הזכות לפרטיות תיפגע בעקבות הפסיקה, הממשלות והרשויות השונות ברחבי ארה"ב יוכלו להתערב יותר ויותר בהחלטותיהם האישיות של האזרחים.
מוקדם יותר, בהודעה משותפת שפרסמו מנהיגי הרוב הדמוקרטי בסנאט ובבית הנבחרים, אמרו צ'אק שומר וננסי פלוסי כי אם השופטים אכן יבטלו את "רו נגד ווייד" – "הצבעתם תירשם בדפי ההיסטוריה כתועבה, כאחת ההחלטות הגרועות והפוגעניות ביותר בהיסטוריה המודרנית". הם הזהירו כי הפסיקה המסתמנת "תגרום לפגיעה הקשה ביותר בזכויות אזרח בארה"ב בחצי המאה האחרונה". פלוסי ושומר הוסיפו בהודעתם: "כמה מהשופטים השמרנים, שבשום פנים ואופן לא נותנים דין וחשבון לעם האמריקני, שיקרו לסנאט, קרעו את החוקה והשחיתו הן את התקדים והן את המוניטין של בית המשפט העליון – על חשבונם של מיליוני נשים שבקרוב עלולות לאבד את האוטונומיה שלהן על גופן ואת זכויותיהן החוקתיות שעליהן הן נשענו לאורך יובל שנים".
בדבריהם על "שקרים" לסנאט מתייחסים כנראה שני הבכירים הדמוקרטים לשימועים ולפגישות שקיימו עם כמה מהשופטים השמרנים לפני שמונו לתפקיד. טענה דומה השמיעה הערב הסנאטורית הרפובליקנית המתונה סוזן קולינס, שאמרה כי הטיוטה שהודלפה "לחלוטין לא תואמת" את הדברים ששמעה מפיהם של השופטים השמרנים ניל גורסץ' וברט קבאנו, בשימועים בסנאט ובפגישות שערכה עמם.
גם המועמדת הדמוקרטית לשעבר לנשיאות הילרי קלינטון הגיבה בזעם, וכתבה שאף שההחלטה המסתמנת אינה מפתיעה, היא שערורייתית. "ההחלטה הזו היא מתקפה ישירה נגד ההגינות ונגד זכויותיהן וחייהן של נשים, שלא לדבר על חוק שמקובע כבר עשרות שנים. היא תגרום להרג ולשעבוד של נשים, כל זאת בזמן שרוב האמריקנים סבורים שהפלות צריכות להיות חוקיות. זו בושה מוחלטת".
גם יקירת לבו של השמאל הפרוגרסיבי, המחוקקת אלכסנדרייה אוקסיו-קורטז, הביעה שאט נפש מהפסיקה המסתמנת, והזהירה כי שופטיו השמרנים של העליון לא יסתפקו רק בה – אלא יפעלו בהמשך לבטל גם פסיקות שבהן אישר העליון נישואים חד-מיניים ברחבי ארה"ב או הגן על זכויות אזרח אחרות. מחוקקת פרוגרסיבית נוספת, הסנאטורית אליזבת וורן, צייצה בטוויטר: "בית משפט עליון קיצוני צפוי לבטל את 'רו נגד ווייד' ולכפות על מדינה שלמה עמדות ימין-קיצוני לא פופולריות. הגיע הזמן שמיליונים שתומכים בחוקה ובזכות להפלות יעמדו וישמיעו את קולם. אנחנו לא הולכים אחורה – לעולם לא".
הרפובליקנים, שרבים מהם מיהרו לשבח את הפסיקה המסתמנת, הטיחו מנגד ביקורת קשה על ההדלפה חסרת התקדים של המסמך. מיץ' מקונל, מנהיג המיעוט הרפובליקני בסנאט, טען כי ההדלפה הייתה בגדר "מתקפה על עצמאותו של בית המשפט". לדבריו, "כל האינדיקציות מצביעות על כך שמדובר בהסלמה נוספת בקמפיין של השמאל הקיצוני לפעול בביריונות ולהפחיד את השופטים – ולהחליף את שלטון החוק באספסוף".
האיסורים שייכנסו לתוקף מיידי: "להתפלל למען השופטים"
הסנאטור הרפובליקני מפלורידה מרקו רוביו הוסיף: "הדמוקרטים השמאלנים דורשים להגן על 'נורמות' ולהגן על ה'דמוקרטיה' שלנו – אלא אם הם לא מרוצים מהתוצאה הדמוקרטית". הסנאטור הרפובליקני השני מפלורידה, ריק סקוט, בירך גם הוא על הפסיקה: "המדינה לא נמצאת איפה שהדמוקרטים נמצאים. היא לא תומכת בהפלות בשלב המאוחר של ההיריון. היא לא תומכת בהפלות – עד הלידה עצמה". הסקרים, יצוין, מעידים אחרת: לפי סקר שערך בשנה שעברה מכון Pew רוב האמריקנים, 59%, מאמינים שהפלה צריכה להיות חוקית ברוב המקרים, או בכולם, בעוד ש-39% מאמינים שיש לאסור עליה.
לביטול פסק הדין "רו נגד ווייד" צפויות להיות השלכות מיידיות, ומדינות רבות שנשלטות בידי רפובליקנים כבר נערכות לאפשרות של ביטולו: לפי מכון המחקר "גוטמאצ'ר" הפועל למען זכויות הפלה, 26 מדינות בארה"ב יאסרו או צפויות לאסור הפלות במקרה שבו התקדים המשפטי יבוטל. מתוכן, ל-22 מדינות יש כבר עתה בספר החוקים איסורי הפלות ש"רו נגד ווייד" מונע את כניסתם לתוקף. חלק מאותם חוקים מכונים "חוקי טריגר", שנכלל בהם סעיף ולפיו הם ייכנסו לתוקף מיד עם ביטולו של פסק הדין.
אחת מאותן מדינות היא מישיגן, שאף שהמושלת הדמוקרטית שלה גרצ'ן וויטמר הודיעה הלילה כי "תילחם" למען הזכות להפלה, הקונגרס המקומי שם נשלט בידי רפובליקנים – ולפיכך לא ברור אם אלו יסייעו לה לשנות את החוק המקומי שם. אליסה סלוטקין, מחוקקת דמוקרטית ממישיגן, הזהירה כי החוק המקומי, משנת 1931, לא כולל כמעט החרגות באיסור ההפלות שייכנס לתוקף עם ביטול התקדים המשפטי: "גם אם האמא נאנסה על ידי קרוב משפחה. אמי מתהפכת בקברה".
מדינה נוספת שרק לאחרונה החמירה את חוקי ההפלות שלה היא אוקלהומה, כשבצל האפשרות שהעליון יבטל את "רו נגד ווייד" אישרה לאחרונה חוק מחמיר ביותר – שמתיר הפלות רק אם יש סכנה לאם, ולא אם האם נאנסה או שההיריון הוא תוצאה של גילוי עריות. החוק הזה צפוי להיכנס לתוקף בקיץ הקרוב. באלבמה, שבה איסור הפלות מהתקופה שקדמה ל"רו נגד ווייד" צפוי להיכנס מחדש לתוקף אם הוא יבוטל, בירכה המושלת הרפובליקנית קיי אייבי על הפסיקה המסתמנת. "בואו נישא תפילה לחיי השופטים שלנו, ולכך שיישארו איתנים באמונותיהם", מסרה. היא הבטיחה כי "כאן, באלבמה, נמשיך להילחם למען אלו שטרם נולדו".
מנגד, 16 מדינות דמוקרטיות, לצד מחוז קולומביה שבו שוכנת הבירה וושינגטון, חוקקו חוקים אשר מגינים על הזכות להפלה. באחת מהן, קליפורניה, מיהרו מנהיגי הדמוקרטים להכריז כי לא יסתפקו רק בהגנה הזו, אלא יקיימו משאל עם שבו תעוגן הזכות להפלה בחוקה המקומית של קליפורניה. המושל גאווין ניוסם מסר: "בנותינו, אחיותינו, אמותינו וסבותינו לא יושתקו. העולם עומד לשמוע את זעמן. קליפורניה לא תעמוד מנגד. אנחנו הולכים להילחם כמו מטורפים". קליפורניה, יצוין, ממתגת עצמה בשנים האחרונות כ"מקלט הפלות" עבור נשים ממדינות אחרות בארה"ב, שבשנים האחרונות החלו להטיל עוד ועוד הגבלות על הפלות, וכעת היא נערכת לגידול במספרן.
פורסם לראשונה: 18:30, 03.05.22