הקליפ הוויראלי מהשבוע שעבר, שבו נראה עמוס הוכשטיין, שליחו של נשיא ארה"ב ג׳ו ביידן, נכנס לסניף סטארבקס בביירות והמוכרים מסרבים לקחת ממנו כסף כי הוא "אורח שלהם" - מכנס בתוכו היטב את יחסיו ארוכי השנים עם לבנון.
הקשר שיצר האיש שנולד בירושלים עם המדינה הערבית עזר לו להביא לחתימת הסכם הגבול הימי בין ישראל ללבנון לפני כשנתיים, ועכשיו נראה שיביא להסדר עם חיזבאללה שלפחות יחזיר את השקט לצפון. ההצלחות האלה של הוכשטיין, שאינו דיפלומט קלאסי ומגיע בכלל מרקע של אנרגיה, מזכירות שוב כי במזרח התיכון הכול אישי. הוכשטיין הוא ישראלי לשעבר ויהודי מצד אחד, חבר טוב של לבנון מצד שני. המיקס הזה, מסתבר, עובד.
כמה שבועות לפני 7 באוקטובר, ביקר הוכשטיין במזרח לבנון במה שנראה אז כמו הצהרה פוליטית דרמטית. הוא סייר בחורבות העתיקות של בעלבכ, באזור הידוע כמעוז של חיזבאללה, לבוש מכנסיים לבנים וחולצת גולף כחולה, ללא פמליה של אנשי אבטחה, וצילם תמונות של חומות האבן והעמודים המתפוררים של מה שהייתה עיר רומית. כמה גברים שריריים בחולצות טריקו שחורות עקבו אחריו מרחוק.
התקשורת הלבנונית סערה. איך יכול להיות שפקיד אמריקני בכיר - יליד ישראל, לא פחות - מצליח לנוע בכזו חופשיות באזור של חיזבאללה. הסצנה הזו הראתה כיצד הפך בנם של סוזן ומיקי הוכשטיין מירושלים לאחד האמריקנים הבודדים שהנהגת חיזבאללה בוטחת בהם, גם אם בלי הרבה התלהבות. גם אחרי שרוב הנהגת הארגון חוסלה, עדיין נראה כי מחליפיו של נסראללה סומכים על הוכשטיין, גם אם לא כמו שג'ו ביידן סומך עליו.
"הוא יועץ קרוב מאוד של הנשיא", אמר ל"ניו יורק טיימס" אדוארד גבריאל, נשיא "כוח המשימה האמריקני בנושא לבנון", ארגון ללא מטרות רווח בוושינגטון שמתמקד בשיפור יחסי ארה״ב ולבנון. ״כתוצאה מכך, הוא יכול לדבר עם הרבה סמכות כשהוא בשטח“.
באופן רשמי, הוכשטיין (51) הוא יועצו הבכיר של ביידן לאנרגיה ותשתיות גלובליות, אבל זה רק תואר, וביידן סומך עליו כבר הרבה מאוד שנים בנושאים שונים. הוכשטיין הצטרף לממשל כפקיד הבכיר במחלקת האנרגיה של מחלקת המדינה, וסייע בניהול שיבושים בשוק הנפט והגז לאחר שרוסיה פלשה לאוקראינה. בתחילת 2023 הוא צורף מחדש לצוות הבית הלבן לפי דרישתו של ביידן, והיה באופן קבוע בחדר הסגלגל בכל דיוני האנרגיה השונים, לפני שמונה לשליח מיוחד לענייני לבנון.
הביקור הראשון של הוכשטיין בלבנון היה ב-1995. הוא סיפר כי התאהב במדינה ו"נמשך לטרגדיה שלה", גם אם הדרך להשגת האמון של הממשלה הלבנונית לא הייתה קלה. ב-2021 הודיעה לבנון כי תתייחס להוכשטיין בתפקידו האמריקני ולא "במעמדו הישראלי". הוכשטיין כבר לא מחזיק יותר באזרחות ישראלית, אבל גורם בכיר במפלגה הדמוקרטית אמר בעבר כי "לישראליות שלו בוודאי שהיה חלק במינוי שלו כשליח למשבר". לדבריו, "ביידן למד בתקופת אובמה שישראלים דורשים שאמריקה תגרום להם להרגיש שהם הילד הכי חשוב לה, אחרת הם פשוט מפנים לך את הגב". כך או אחרת, כפי שאפשר להבין מהצורה בה הוכשטיין מסתובב בין בעלבכ לביירות - הוא השיג את אמון הצדדים החשובים במדינה המשוסעת.
בנוסף לעבודתו בתיק ישראל-חיזבאללה, הוכשטיין היה גם אחד משליחיו הראשיים של ביידן לסעודיה. הוא היה בין היועצים שעזרו לשכנע את הנשיא כי ארה"ב לא צריכה לנדות את יורש העצר מוחמד בן סלמאן, למרות הסלידה מחלקו ברצח עיתונאי ה"וושינגטון פוסט" ג'מאל חשוקג'י ב-2018. הוכשטיין והשליח למזרח התיכון, ברט מקגורק, הובילו דיפלומטיה שקטה במרדף אחר "העסקה הגדולה" שהייתה אמורה להביא לנורמליזציה בין ישראל לסעודיה, לפני ש-7 באוקטובר טרף הכול.
פרץ אצל הילרי קלינטון, הפך ליועץ נאמן של ביידן
עד אחרי הצבא הוכשטיין עוד היה צעיר ירושלמי, חניך בני עקיבא ששירת, בין היתר, בחיל השריון. משפחתו הקרובה מתגוררת גם היום בשכונת רחביה בירושלים. אחרי שחרורו הוא נסע לארה"ב ובאופן לא שגרתי קיבל מיד תפקיד של איש צוות בכיר בוועדת החוץ של בית הנבחרים. ב-1997, ימי ממשל ביל קלינטון, כשהוא עדיין רק באמצע שנות ה-20 שלו, הוכשטיין כבר נשלח לצפון קוריאה כדי לדווח על מצבה הכלכלי והצבאי, ובהמשך היה מעורב במגעים סודיים עם עיראק. מאז הוא דילג בין שירות דיפלומטי לשוק האנרגיה הפרטי, ובכל פינה שמר על חשאיות קיצונית. הוא נשוי לג'ולי ריי רינגל, קואוצ'רית וחברת סגל באוניברסיטת ג'ורג'טאון בוושינגטון, ויש להם ארבעה ילדים.
הקשר הראשוני שלו עם ביידן החל ב-2007, כשהיה אחראי על ענייני מדיניות בקמפיין הנשיאות הקצרצר של הסנטור כריס דאוד, שמצידו היה קרוב מאוד לביידן. הפריצה הגדולה של הוכשטיין הגיעה כשעבד אצל הילרי קלינטון במחלקת המדינה, בקדנציה הראשונה של הנשיא ברק אובמה. הוא פעל לסייע לאוקראינה למצוא אספקה חדשה של גז טבעי בעקבות הפלישה הרוסית לקרים ב־2014, וטווה רשת עמוקה של קשרים והבנה בשדה משחק האנרגיה העולמי.
שר החוץ השני של אובמה, ג׳ון קרי, מינה אותו ב-2014 למתאם לענייני אנרגיה בינלאומיים - ובכך הפך למעשה לדיפלומט האנרגיה הראשי של ארה"ב. הוא עבד בצמוד לסגן הנשיא, ג׳ו ביידן, שחיבב אותו במהירות. הקרבה הזו הפכה את הוכשטיין מאוחר יותר למוקד תשומת הלב של התקשורת השמרנית וחברי קונגרס רפובליקנים, כשהחלו לצוף דיווחים כי ב-2015 הוא הביע בפני ביידן דאגה מקשריו של בנו, האנטר, באוקראינה.
כך או אחרת, הוכשטיין נשאר תמיד נאמן במיוחד לביידן. אחרי ש"ניו יורק טיימס" פרסם ביוני האחרון מאמר מערכת שקרא לביידן לפרוש מהמרוץ לנשיאות, שלח הסנטור ג'ון פטרמן, הדמוקרט מפנסילבניה, ציוץ עם ניבולי פה נגד המאמר. הוכשטיין מיד צייץ זאת מחדש.
אם הוכשטיין יצליח להביא עכשיו להרגעת המצב בלבנון, הוא יוכל לחזור בינואר לשוק הפרטי בראש מורם, כשהוא אחד משליחי החוץ הבודדים של ביידן שמילאו את המשימות שלהם בהצלחה מלאה.