כל ניסיון לעצור את נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בעקבות צו המעצר הבינלאומי שהוציא נגדו בית הדין הפלילי בהאג ייחשב מבחינת מוסקבה להכרזת מלחמה נגדה – כך הצהיר הבוקר (יום ה') דמיטרי מדבדב, סגן יו"ר המועצה לביטחון לאומי של רוסיה ומי שנחשב מקורב מאוד לפוטין.
"בואו נדמיין – כי המצב הזה כמובן לעולם לא יקרה בפועל – אבל בואו נדמיין שהוא קורה: המנהיג הנוכחי של מדינה גרעינית מגיע לטריטוריה כלשהי, למשל גרמניה, ונעצר", אמר מדבדב בסרטון שפרסם בטלגרם. "מה יקרה? זו תהיה הכרזת מלחמה על הפדרציה הרוסית, ובמקרה זה כל הנכסים שלנו – כל הטילים שלנו וכו' – יעופו לעבר הבונדסטאג, לעבר לשכת הקנצלר".
בית הדין הבינלאומי בהאג הוציא את צו המעצר נגד פוטין ביום שישי האחרון, בצל דו"ח ועדת החקירה של האו"ם שקבעה כי רוסיה ביצעה פשעי מלחמה באוקראינה – ואולי גם פשעים נגד האנושות. העילה הספציפית לצו המעצר נגד פוטין הייתה גירושם של מאות ילדים מאוקראינה לשטח רוסיה, מעשה שלפי בית הדין יש יסוד סביר להעריך כי פוטין אחראי לו אישית.
מדבדב, שבעצמו כיהן כנשיא רוסיה בשנים 2012-2008, שב והדגיש הבוקר כי מבחינת מוסקבה לבית הדין בהאג אין "שום משמעות משפטית", וטען כי בית הדין לא עשה מעולם שום דבר משמעותי. מדינות שונות, בהן רוסיה, סין וארה"ב, אינן מכירות בסמכותו של בית הדין הבינלאומי, ומאז סוף השבוע הצהיר הקרמלין שוב ושוב כי לצו שהוא הוציא אין שום ערך מבחינתו.
בשנותיו כנשיא רוסיה ניסה מדבדב להציג את עצמו כרפורמיסט פרו-מערבי, אולם בהמשך שינה את דרכיו, ומאז הפלישה לאוקראינה בשנה שעברה הוא הפך לאחד הגורמים הרשמיים הניציים ביותר במוסקבה, ועלב במנהיגי המערב שוב ושוב. מעת לעת ניפק גם איומים גרעיניים, וכך עשה גם הבוקר: "כל יום של משלוח נשק זר לאוקראינה מקרב אותנו עוד יותר לאפוקליפסה גרעינית", אמר.
בדבריו הבוקר טען מדבדב כי אחרי קריסת ברית המועצות ב-1991 החל המערב לחשוב שהוא הבוס של העולם, אולם פוטין שם לכך סוף: "הם נפגעו מאוד", אמר מדבדב, והוסיף כי כעת רוצה המערב לפרק את רוסיה לכמה מדינות חלשות יותר ולגנוב את אוצרות הטבע שלה. דבריו מהדהדים את הצהרות פוטין, הטוען כי המלחמה באוקראינה היא לא פחות ממאבק קיומי עבור רוסיה אל מול ניסיון המערב להביא לקריסתה.
"אוקראינה היא חלק מרוסיה", הצהיר מדבדב גם הבוקר, והדגיש כי כמעט כל שטחיה של אוקראינה בת-ימינו היו בעבר חלק משטחי האימפריה הרוסית. מדבדב אמר את הדברים אף שבאמנת בודפשט ב-1994 הכירה רוסיה רשמית בריבונותה ובגבולותיה של אוקראינה החדשה. על עתיד היחסים עם המערב אמר היום מדבדב: "אני מאמין שבמוקדם או במאוחר המצב יתייצב והקשרים יתחדשו, אבל אני מקווה בכנות שעד אז חלק גדול מהאנשים האלה (מנהיגי המערב) כבר יפרשו או יהיו מתים".
הונגריה ואורבן לא יעזרו לחימוש: "גם אירופה אשמה"
באירופה לא מתרשמים מהאיומים הגרעיניים של מדבדב: מנהיגי האיחוד האירופי שיתכנסו היום בבריסל צפויים לתת את אישורם להסכם שגיבשו השבוע שרי החוץ וההגנה של האיחוד, ולפיו ב-12 החודשים הקרובים יישלחו לאוקראינה מיליון פגזים. לפי הערכות שונות אוקראינה יורה בין 6,000 ל-7,000 פגזים ביום, והיא זקוקה לסיוע רב בתחמושת. על פי ההסכם, מדינות האיחוד יגבשו תוכנית רכישה משותפת שבה יממנו תחמושת לאוקראינה, והיא תהיה דומה לתוכנית רכישת החיסונים המשותפת שניהל האיחוד בשיא ימי הקורונה.
מבין 27 מדינות האיחוד האירופי מדינה אחת, הונגריה, כבר הודיעה כי לא תצטרף ליוזמת החימוש. הממשלה בבודפשט, שנחשבת ידידותית לנשיא רוסיה פוטין, הסבירה את סירובה בכך שהיא מחויבת לשלום, אך הודיעה גם כי לא תנצל את זכות הווטו שלה באיחוד כדי למנוע ממדינות אחרות להתמסר ליוזמה. בחודש שעבר הצהיר ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן כי האיחוד האירופי נושא בחלק מהאשמה להתמשכות המלחמה באוקראינה, בשל הסנקציות שהוא אוכף נגד רוסיה והנשק והכסף שהוא מזרים לאוקראינה במקום לחתור למשא ומתן עם מוסקבה.
בשדה הקרב, בינתיים, נערכות רוסיה ואוקראינה כל אחת למתקפה שהיא מתכוונת ליזום בשבועות הקרובים, אחרי חודשים שבהם נרשם קיפאון יחסי ושום צד לא רשם התקדמות דרמטית. בעדכון היומי שלו על התקדמות המערכה דיווח היום המודיעין הבריטי כי רוסיה הצליחה להשיב לעצמה חלק מהשליטה על הנתיבים לעיירה קרמינה שבמזרח אוקראינה, נתיבים שמהם סולק הצבא הרוסי קודם לכן השנה.
הבוקר ביצעה רוסיה שורה של הפצצות בצפון אוקראינה ובדרומה, שעות אחרי שפוטין נפרד מנשיא סין שי ג'ינפינג, שקיים ביקור בין יומיים במוסקבה ובו ניסה, בין השאר, לקדם את יוזמת השלום של ארצו לאוקראינה, יוזמה שבמערב דוחים ככזו המשרתת לחלוטין את פוטין.