מעונו הרשמי של שגריר ישראל בארצות הברית הוא ללא ספק בית השגריר הישראלי החשוב בעולם - וחלון הראווה של מדינת ישראל במדינה החשובה בעולם. המעון הזה עומד נטוש מאז שנת 2013, ומאז שילמה מדינת ישראל סכום דמיוני של כמעט שני מיליון דולר על דמי שכירות ומיסים עבור בית חלופי לשגריר לשעבר רון דרמר.
הרעיון היה שתוך כמה שנים מדינת ישראל תהרוס את הבית הישן ותבנה במקומו מעון חדש ומפואר. אלא שבינתיים הספיקו להרוס את הבית, לבחור באדריכל שיבנה את המעון החדש - אך עד היום לא נבחר תאריך לתחילת העבודות ולא ברור מתי השגריר החדש מייק הרצוג ייכנס לדירה.
המעון הרשמי של שגריר ישראל ממוקם בשכונת פורסט היל שמצפון-מערב לוושינגטון הבירה, ברחוב שבו נמצאים גם מעונותיהם של שגרירי איטליה, פרו, עיראק, כווית, סנגל, ומלזיה. בבית הזה התגוררו כל שגרירי ישראל מאז שנות השישים, בהם יצחק רבין, איתמר רבינוביץ', אליהו בן אלישר, דני איילון ומייקל אורן.
בשנת 2013, כשהגיע לבירה האמריקנית השגריר דאז רון דרמר, הוא דרש למצוא לו בית אחר בנימוק שהבית קטן מדי למשפחתו, המונה שבע נפשות, ושאינו קרוב לבית כנסת אורתודוקסי (היה בקרבת המקום בית כנסת רפורמי שדרמר לא רצה להתפלל בו).
דרמר עבר לבירה בשכונת קנווד שבמדינת מרילנד, בבית המשתרע על שטח של 1,700 מ"ר, שעליו שילמה המדינה 14 אלף דולר לחודש - ובכל שנה עלות השכירות עלתה ב-1,000 דולר. כיום המדינה משלמת כ-20 אלף דולר בחודש, לא כולל מיסים. מחיר שנחשב אסטרונומי בוושינגטון.
המעון הרשמי בפורסט היל היה במצב רעוע מאוד, וכבר בשנת 2010 משרד החוץ התלבט מה לעשות בו: האם לשפץ אותו, או למכור ולבנות בית חדש. מספר משלחות של בכירי מנהל משרד החוץ ומהנדסים הגיעו לוושינגטון בכמה הזדמנויות כדי לפתור את הבעיה ונבדקה פשרות שבית השגריר החדש ייבנה בתוך מתחם השגרירות. השגריר דני איילון, שהתגורר בבית, סיפר שמצבו היה איום ונורא, עם נזילות וסדקים, ולילה אחד קיר לבנים אף התמוטט בדירה ובנס לא היו נפגעים.
"ישראל השאירה את המעון הישן נטוש ומוזנח"
כאמור, מאז שנת 2013 תכנן משרד החוץ להרוס את המבנה הישן ולבנות בית חדש. התכנון היה שהתהליך יימשך בין שלוש לארבע שנים, אלא שכאן העניינים החלו להסתבך: מכיוון שמדובר בבית לשימור – לקח 7-6 שנים לקבל רישיונות הריסה מהגורמים הרלוונטיים, והבית נהרס רק לאחרונה. בינתיים, משרד החוץ ערך תחרויות בין אדריכלים ובחר באדריכל שהציג תוכנית לבניית מעון שגריר בעלות של כ-30-20 מיליון שקל. אלא שבינתיים, כפי שצוין, אין עדיין מועד לתחילת העבודות ולא ברור אם משרד החוץ יוכל למצוא תקציב לבניית הבית החדש - שצפוי להיות מעון יפה ומרשים במיוחד.
בינתיים, השגריר בוושינגטון גלעד ארדן מתגורר בבית בימים שהוא שוהה בבירה האמריקנית. החוזה יסתיים בנובמבר ומשרד החוץ החליט שלא להאריך אותו. השגריר החדש מייק הרצוג לא יגור בבית, אלא בבית אחר שישכירו לו עד שתושלם בניית המעון החדש. בניגוד לדרמר, להרצוג יחפשו דירה עם שטחי אירוח גדולים יותר ופחות חדרי שינה. הוא מגיע לוושינגטון ללא ילדים וצרכיו יהיו שונים. ההערכה כעת היא שהבנייה תימשך כשנה, כך שיש סיכוי לא רע שהרצוג יזכה להתגורר במעון הרשמי החדש.
ב-2017 פורסם ב"הארץ" שהמדינה שילמה משנת 750 אלף דולר דמי שכירות מאז 2013. מאז המדינה שילמה עוד מיליון דולר ובסך הכול שולמו כ-1.8 מיליון דולר - לא כולל מיסים - שכן המעון הרשמי פטור ממס, אך לא הדירה השכורה.
שכנים שמתגוררים בסמיכות למעון הרשמי של שגריר ישראל זועמים על התנהלותה של מדינת ישראל. כמה מהם אמרו כי "השכונה מלאה במעונות שגרירים, אך מדינת ישראל השאירה את המעון הישן נטוש ומוזנח. היו שם חולדות ונפל עץ. זה לא נראה יפה בשכונה. זה בזבוז של כספי משלם המיסים הישראלי להחזיק נכס כזה ריק לפחות שמונה שנים, והשכנים כועסים".
גורם שמעורה בנושא אמר כי "הבית שהמדינה שכרה עבור דרמר לא היה בליגה של מדינות אחרות בוושינגטון. הבית הרשמי של שגריר ישראל בוושינגטון, שבו הוא צריך לארח, לא צריך להיראות כך. עיכוב של כל כך הרבה שנים זה לא דבר טוב ולא מכובד. היה אפשר לשפץ את המעון הרשמי כבר כמה פעמים מאז 2013".
ממשרד החוץ נמסר בתגובה: "השגריר מייק הרצוג לא יגור בבית קודמו בשל מצבו הירוד של הבית. השגרירות תשכור עבורו מעון שבו יתגורר עד לתום בניית בית השגריר הקבוע".