נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן החליף אתמול (ד') את שר האוצר של המדינה. השר היוצא, שנחשב בעל מדיניות כלכלית שמרנית יותר מזו של ארדואן, עוזב אחרי שבועות שבהם הכלכלה הטורקית סובלת ממשבר חמור שהביא עמו עלייה חדה באינפלציה וצניחה דרמטית בשער הלירה הטורקית.
לשכתו של ארדואן הודיעה הלילה שהנשיא הטורקי קיבל את בקשתו של לוטפי אלוואן "להשתחרר מחובותיו", ובמקומו מינה הנשיא את סגנו של אלוואן – נור א-דין נבאטי, שנחשב לתומך במדיניות הכלכלית של ארדואן.
אלוואן שימש שר האוצר של טורקיה קצת יותר משנה, מאז נובמבר 2020, אחרי שמונה בעקבות התפטרות חתנו של ארדואן בראט אלבייראק. לא ברור מה גרם לאלוואן להתפטר מתפקידו, אך ייתכן שאלו המשברים הרבים שעמם נאלץ להתמודד בכהונתו הקצרה יחסית, או עמדותיו הכלכליות השונות מאלו של ארדואן.
רק אתמול נאלץ הבנק המרכזי של טורקיה להתערב במסחר בשוקי המט"ח כדי למנוע התרסקות נוספת בשער הלירה הטורקית, שאיבדה בתוך חודש קרוב ל-30% מערכה ביחס לדולר. מאז ההתערבות, נותר שער הלירה הטורקית יציב.
להתערבות אתמול מצטרף הלחץ שהפעיל ארדואן על הבנק המרכזי בטורקיה, בדרישה שיוריד את הריבית בפעם השלישית בתוך פחות מחודשיים. הצעד הזה נעשה חרף האינפלציה הגבוהה, שמתקרבת ל-20%, פי ארבעה מהמטרה שהציבה לעצמה ממשלת טורקיה.
הורדת הריבית התכופה מצד הבנק המרכזי של טורקיה, תחת הלחץ של ארדואן, מגיעה לאור תפישתו של הנשיא, לפיה שיעור ריבית גבוה יוצר אינפלציה גבוהה – בדיוק ההפך מהתאוריה הכלכלית. מאז 2019 פיטר ארדואן שלושה נגידים שעמדו בראש הבנק המרכזי, מאחר שהתנגדו לרצונו להותיר את הריבית נמוכה.
מאז תחילת השנה איבדה הלירה הטורקית יותר מ-40% מערכה. על-רקע הצניחה, קראו פוליטיקאים לקיים בחירות בזק כדי לשנות את כיוון הכלכלה הטורקית. האזרחים הטורקים עצמם נאלצו להשהות תוכניות עתידיות לנוכח עליות המחירים בארצם.
בוראק בילגן אוזפק, פרופסור למדעי המדינה באוניברסיטה באנקרה, טען שהמצב הכלכלי הוביל את ארדואן לפאניקה בניסיון לפייס את בוחריו, שנמנים בדרך כלל על השכבות החלשות בטורקיה. "האנשים של ארדואן מצפים לנס מצידו, אבל הפעם זה שונה. בכלכלה אין נסים", הוא אמר, לקראת הבחירות שצפויות להתקיים בטורקיה ב-2023. "אין כובע, ואין שפן לשלוף מתוכו".