דובר צה"ל תא"ל דניאל הגרי הצהיר היום (ה') שמשרד הביטחון, צה"ל והאגודה למען החייל פתחו מוקד לקליטת פניות של אנשים המבקשים לתרום לצה"ל ציוד למיגון אישי בכמויות גדולות. זאת, על אף הבהרות צה"ל כי אין מחסור בציוד מיגון אישי, כשבמקביל גורמים רבים בארץ ובעולם פונים ומבקשים לתרום. בהצהרתו קרא הגרי לאזרחים שכבר יש בידיהם ציוד מיגון אישי תקני בכמויות גדולות, ומעוניינים שמערכת הביטחון תבדוק אותו - לפנות למוקד לשם בדיקת הצורך בציוד והתאמתו. תרומות שיימצאו מתאימות, ייקלטו כתרומה בצה"ל באמצעות האגודה למען החייל.
"כשתהיה ועדת חקירה ויבדקו למה לא היה לצה"ל ציוד מתאים, אני אעיד שהיה ציוד שיכול היה להגיע מחו"ל כבר ב-36 שעות הראשונות של המלחמה ללא שום דרישה ממדינת ישראל, ציוד מתאים, בדיוק לפי דרישות צה"ל – והוא לא הגיע בגלל התנערות מאחריות, בירוקרטיה וסחבת", משתפת אחת התורמות.
"יש לי עשרות אלפי אפודים, שהתקנים שלהם אושרו על ידי הצבא, גם הספקים שמספקים את הציוד – הכול כבר קיבל את האישור המתאים. התורמים שלי מבקשים דבר אחד פשוט – מכתב מגורם רשמי במדינה שהם מכירים אותי, כדי לוודא שהציוד הולך כולו לצה"ל ושאני לא לוקחת אותו לעצמי. זה הדבר היחיד שמונע מהציוד להגיע לחיילים – מכתב פשוט שאין אחד שלוקח עליו אחריות", אמרה.
מי שאסף את התרומות הוא עמית, האחיין שלה, כשהיא מסייעת לו בפן הלוגיסטי, לקלוט אותן בארץ ולתקשר עם גופי הביטחון. אחיינה הוא עולה חדש מקנדה, שאסף את כל התרומות מארצות הברית וקנדה.
"יכולתי להביא מהציוד כבר ביום שני, יש לי קרוב ל-50 אלף אפודי מגן בדיוק בהתאם לדרישת הצבא, אפילו שיניתי את הדרגה אחרי שהבנתי שיש שינוי מבחינת צרכי הצבא", היא אומרת ומבקשת סיוע בהבאת הציוד לארץ.
גלעד בן דרור נמצא כעת בסין. תחילה ביקש להעביר ציוד לחימה לצה"ל, ונתקל בקשיים עקב העובדה שלא הצליח לאמת שאלו עומדים בתקנים הצה"ליים, לכן לא יכול היה לשלוח אפודים קרמיים וקסדות. "אני לא מפסיק לקבל הודעות של לוחמי מילואים מהארץ שמתחננים לציוד הגנתי", אומר בן דרור. "ברור לי שהוא חייב להיות תקין, ואם חייל שם עליו אפוד מגן - הוא בטוח שהאפוד מגן עליו אם כדור פוגע בו. הציוד חייב להיות בדיוק מה שצה"ל זקוק לו. ואם אני לא מצליח לסייע בדרך הזו – אני קורא למשרד הביטחון לפעול במהירות ולוודא שהציוד שלו החיילים זקוקים מגיע אליו באופן מיידי, כדי לשלוח את החיילים לחזית כשהם מוגנים". בהמשך לסירוב, החליט גלעד לנתב את הכספים שגייס לרכישת ציוד משלים כמו מטענים ניידים, ברכיות, משקפי מגן, פנסי ראש, שלוקרים, תיקים לנשיאת האפודים ומזרני שטח. בעצם, כל מה שלא מוגדר ציוד הגנה, אבל עדיין נדרש ללוחם לשימוש אישי.
תורם אחר ממרכז הארץ, שתרם כבר 9,000 אפודים קרמיים למשרתי כוחות הביטחון – מבקש לבצע רכישה נוספת של עוד 10,000, אך נתקל בסירוב מצד צה"ל לקלוט אותם ביחידות השונות. מוקדם יותר, ביצע אותו תורם, שמבקש להישאר אנונימי, רכישה של 5,000 אפודים קרמיים בארץ, שנתרמו לחיילי צה"ל. לאחר מכן, מאחר שלא הצליח לאתר בארץ מלאי אפודים זמינים לרכישה – רכש 4,000 נוספים בארצות הברית. אחרי שבצה"ל סירבו לקלוט אותם, הם עברו למשטרה ומשמשים את לוחמי מג"ב. כעת, בעקבות עשרות הודעות שמקבל ממפקדים במילואים על חוסרים משמעותיים בציוד לחימה בשטח - ממתין התורם לאישור מצה"ל בשאיפה שהאפודים ייקלטו.
ביממה האחרונה אותו תורם פנה בצירים המקובלים לכל הגורמים הרלוונטיים במשרד הביטחון, במטרה לאפשר קליטתם בצבא ושימושם על ידי חיילי המילואים שנקראו לשירות.
"הם טוענים שהם לא יכולים לאשר את קליטת האפודים בצה"ל, לכן אין טעם לבצע את הרכישה והשילוח ארצה. חשוב להדגיש שבידנו המפרט הטכני של האפוד – והוא כשיר לשימוש לפי התקן הצה"לי", מספרת שרון, קרובתו של התורם. "יש כל כך הרבה עדויות של משרתי מילואים שזועקים שחסר להם ציוד, קרוב המשפחה שלי מקבל אישית את הבקשות אליו. לא נקלט שתורמים שמבקשים לסייע במצב נדחים", הוסיפה.
פרטי המוקד של האגודה למען החייל לטובת תרומת ציוד: Trumot_migun@mod.gov.il, טלפון 073-3538888. אזרחים המעוניינים לתרום כספים לרווחת החיילים יכולים להתקשר למספר 3399*.