אלפי מורים וגננות הפגינו אתמול (שני) ברחבת מוזיאון תל אביב, במפגן כוח שכמותו לא זכור כבר זמן רב, בדרישה להעלאת שכרם. בצל התמיכה הציבורית שלה זוכה המאבק, בעיקר עבור המורות והגננות הצעירות שמרוויחות שכר זעום ביחס למקביליהן ב-OECD, בהסתדרות המורים ובמשרד האוצר עדיין לא הגיעו להסכמות - ואיום השביתה מרחף כל העת באוויר. "לא הייתי צריכה לשכנע את הצוות להגיע לכאן", אמרה מנהלת בית הספר היסודי מצדה בבאר שבע, רונית מדינה, במהלך ההפגנה. "באנו להשמיע את קולנו להעלאת השכר".
לדברי מדינה, בית הספר שלה - כמו בתי ספר רבים ברחבי הארץ - נעל אתמול את שעריו בשעה 13:00, והצוות כולו הגיע להפגנה בתל אביב מצויד בשלטי מחאה. "לא הייתי צריכה לשכנע אותם להגיע", אמרה. "צוות המורים שלי מסור ומוביל את התלמידים להצלחות מכל הלב והנשמה. כואב לי שהשכר כל-כך עלוב. מורה איכותי אמר לי שיעזוב את המערכת מכיוון שהוא לא יכול לפרנס את משפחתו עם משכורת של מורה. זה קשה, מורים עוזבים את המערכת. כבר עכשיו חסרים לנו ארבעה מורים. הוראה זו עבודה לא-פשוטה, בתנאים קשים וללא הערכה".
סלע המחלוקת בין הסתדרות המורים למשרד האוצר הוא כמובן נושא השכר: הסתדרות המורים דורשת להעלות את שכר המורים המתחילים ל-10,000 שקלים, וכן להעלות את שכר המורה הוותיק באופן משמעותי. מורים רבים בעלי ותק של שנים ארוכות העידו בימים האחרונים כי הם מעדיין משתכרים בשכר נמוך של כ-7,500 שקלים, על אף שלפי נתונים שונים שכר המורים הוותיקים הממוצע בישראל קרוב לממוצע ה-OECD. אחד מהם טען אתמול בריאיון לאולפן ynet כי שכרו דומה לזה שקיבל בעבודתו כנער במקדונלד'ס.
איילת עבדי, מחנכת עם ותק של 17 שנה בבית הספר היסודי נוה נוף בירושלים, אמרה בהפגנה כי "אנחנו דורשות שכר מכבד. אנחנו עובדות קשה, שעות רבות, וזו בושה לפתוח את התלוש. בעלי עובד קשה ושעות נוספות ואני נאלצת ללמד שיעורים פרטיים כדי להתפרנס. זה לא יכול להימשך ככה".
עבדי גם זועמת על דרישת משרד האוצר לכרוך את הסכם השכר בשינוי לוח החופשות. "אם החופשות הן כל-כך אטרקציה, למה אנשים מבחוץ לא באים להיות מורים? אנחנו עובדות גם בקיץ כדי להשלים הכנסה. במהלך שנת הלימודים אנחנו עובדות מהבוקר ועד הלילה. אנחנו עושות הכל מאהבה, אבל מגיע לנו שכר הוגן".
ליאורה דויד, גננת מעפולה, טענה כי "אנחנו המגזר הכי מקופח. איזו גננת או מורה תרצה להישאר בתפקיד עם השכר העלוב הזה? אנחנו מרגישות מנוצלות מכל הכיוונים. כולנו נחושים להיאבק ולא נוותר".
רולה סג'ר ממג'דל כרום, אם חד-הורית, סיפרה שכדי לגמור את החוש היא נאלצת לעבוד בכמה עבודות. "אני כל הזמן במינוס בבנק ונאלצת לקחת הלוואות", אמרה. "אני עובדת קשה, בכמה משרות, כי אי אפשר להתפרנס כמורה".
נאסר עאבד, מורה לחינוך מיוחד ממג'דל כרום, אמר בתסכול שהמדינה לא מעריכה את המורים. "אנחנו עושים עבודת קדושים, מחנכים את הרופאים, רואי החשבון ובעלי תפקידים אחרים - ומזלזלים בנו", אמר. "הגענו להפגנה מהצפון כיד לזעוק שישראל מתייבשת".
המשא ומתן בין הסתדרות המורים למשרד האוצר על הסכם שכר קיבוצי חדש החל רשמית לפני כחודשיים, אם כי שיחות לא-רשמיות בנושא נמשכות כבר כשנה. בהסתדרות המורים המתינו שנתיים לפתיחתו, בעיכוב שנכפה עליהם בשל ארבע מערכות בחירות ומגפת הקורונה – אך כעת מבטיחים שם מאבק עיקש. לדברי בן דוד, האוצר מסכים להעלות את שכר המורה המתחיל לסכום של 8,200 שקלים ולאפשר העלאת שכר זניחה למורים ותיקים. "הציעו 8,200 שקלים למורה מתחיל ואמרתי להם ש-8,200 זה בצבא. למורים ותיקים מעל 15 שנה הם מציעים גורנישט".
"ליברמן נגרר": על מה כעסה בן דויד?
בהסתדרות המורים זעמו על מסיבת העיתונאים שכינס שר האוצר אביגדור ליברמן, שבה הציג את העקרונות המנחים לייעול מערכת החינוך. במסיבת העיתונאים השתתפו יו"ר הנהגת ההורים הארצית מירום שיף ונשיא התאחדות התעשיינים ויו"ר נשיאות המעסיקים והעסקים, ד"ר רון תומר - דבר שהכעיס את מזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דויד. "בלי בושה, יושב אדם שרכש לעצמו לאחרונה וילה בשווי 35 מיליון שקל ומדבר על ימי החופשה של המורות והמורים בישראל", תקפה בן דויד את תומר, שרכש בדצמבר פנטהאוז בשדרות רוטשילד בתל אביב.
ליברמן קרא באותה מסיבת עיתונאים לצמצם את הפער בשכר בין מורים מתחילים לוותיקים, והוסיף: "עלינו להתמקד גם בפרמטר העיקרי בשכר המורים, שנכון להיום הוא ותק ולא מצוינות - אנחנו רוצים לשים את המצוינות במרכז". על כך אמרה בן-דויד בהפגנה כי "לא תוכלו לעשות 'הפרד ומשול' ולהפריד ביננו. אנחנו עומדים כאן על המשמר, מאוחדים, ותיקים וחדשים. כולנו מולכם - וכולנו נקבל תוספת".
אמירה נוספת של ליברמן שקוממה את בן דויד הייתה נושא החופשות. "אי אפשר להתעלם גם מהפער בין החופשות של ההורים לחופשות של התלמידים, הפער לא סביר ונדרשת התאמה", אמר שר האוצר - ובן דויד הבהירה: "לא תיגעו לנו בחופש הגדול, שהוא החמצן של עובדי ההוראה. ימי החופשה של המורות והמורים לא עומדים לדיון, על הפרק תוספת שכר לא תוספת עבודה".
דבריו של ליברמן הכעיסו גם את שרת החינוך יפעת שאשא ביטון, שכן מלבד הצעותיו לקיצור ימי החופשות או לצמצום השכר, הוא הציע גם כיצד לקבל מורים מתחילים למערכת ולהעניק למנהלים גמישות ניהולית גדולה יותר. אני מכבדת את שר האוצר, אך את מדיניות משרד החינוך קובעת אך ורק השרה העומדת בראשו", אמרה שאשא ביטון. "קודם כל שאגף התקציבים במשרד האוצר ייתן למורים את מה שמגיע להם על מה שהם עשו ועושים. רק אחר כך נסכים לדון בדברים הנוספים שהמורים יכולים לתת". שאשא ביטון איימה כי אם שכר המורים לא יעלה משמעותית - תקציב המדינה לא יעבור. "באגף התקציבים רגילים לנהל מסע ההתשה ולגרור רגליים עד הראשון בספטמבר. התרחיש הקלוקל הזה לא יחזור".
בנאומה אמש כינתה בן דויד את אנשי משרד האוצר "מנותקים", ואז טענה כי ליברמן "נפל לאותה מלכודת ונגרר אחריהם". לדברי בן דויד, "ליברמן פשוט הראה כמה הוא נגרר אחרי הפקידים. הוא לא התבלבל ובמקום להושיב לידו במסיבת עיתונאים אנשי חינוך הוא הושיב את נשיא התאחדות התעשיינים. נגמרה הבושה. הוא הוכיח שהוא רואה בעובדי ההוראה כבייביסיטר הלאומי שכל ייעודם לאפשר לעשירי המשק להמשיך להתעשר על חשבון הציבור. בלי בושה ישבו שם אנשים שאין להם מושג איך מפרנסים משפחה של חמישה או שישה נפשות משכר של 7,000 שקל בחודש".
פורסם לראשונה: 22:32, 30.05.22