בתקשורת בארה"ב מדווחים כי בשיאה של הסופה הארקטית שמקפיאה כעת אזורים נרחבים במדינה, שלושה אוטובוסים מלאים במהגרים הגיעו בשעת לילה מאוחרת (בין שבת לראשון) מטקסס לוושינגטון הבירה – והורידו אותם מול מעונה הרשמי של סגנית הנשיא קמלה האריס. לפי הדיווחים לחלק מהמגרים לא היה לבוש מתאים כמו מעילים, וחלקם אף לבשו רק חולצות טי או מכנסיים קצרים – כשהטמפרטורות בבירה האמריקנית צנחו לשבע מעלות צלזיוס מתחת לאפס.
המנהג של הסעת מהגרים מאזור הגבול עם מקסיקו לערים או אזורים שנחשבים למעוזים דמוקרטיים אינו חדש: בחודשים האחרונים מושלים רפובליקנים בכמה מדינות דרומיות, בהן טקסס ופלורידה, מימנו הסעות למהגרים ואף טיסות שלהם לאזורים צפוניים יותר, בהם העיר ניו יורק, ומעונה הרשמי של האריס בוושינגטון היה כבר בעבר יעד לכמה מהסעות המהגרים. הדמוקרטים מאשימים כי מדובר בתעלול פוליטי על חשבונם של המהגרים, בצל טענות שאלו הוטעו בכמה מקרים ולא ידעו מה יעדם הסופי, אבל הרפובליקנים אומרים כי מדובר במחאה לגיטימית על מדיניות ההגירה של הנשיא ג'ו ביידן.
לוושינגטון נשלחים מהגרים מאזור טקסס לפחות מאז ספטמבר, וכמו בפעמים קודמות למהגרים חיכו מתנדבים מקומיים שהעניקו להם לבוש חם והסיעו אותם למקלטים. למרות זאת, העובדה שחלקם הגיעו ללא ביגוד ראוי ושהוסעו בזמן סופה חורפית קשה כל-כך עוררה ביקורת מצד אותם פעילים. "זה באמת מראה את האכזריות של מושל טקסס גרג אבוט ושל ההתעקשות שלו להמשיך להסיע באוטובוסים אנשים, בלי שיהיה לו אכפת אם הם מגיעים מאוחר בלילה, בערב חג המולד, וכשמזג האוויר קר כל כך", אמרה לערוץ הטלוויזיה המקומי 7News איימי פישר, אחת המתנדבות המקומיות.
המהגרים יורדים מאחד האוטובוסים, הלילה:
"האנשים יורדים מהאוטובוסים בלי מעילים, אין להם בגדים מתאימים למזג הזה, והם קופאים", הוסיפה. היא הדגישה כי אנשיה יעזרו למהגרים בכל מצב: "וושינגטון DC תישאר עיר מקבלת פנים שתמיד מוכנה ונכונה לפתוח את זרועותיה, לא משנה אם מדובר בערב חג המולד, ואם זה מינוס 12 מעלות או 32 מעלות". היא ציינה כי המהגרים נלקחו לכמה כנסיות בוושינגטון, אבל מחשש לשלומם סירבה לפרט אילו.
מושל טקסס אבוט טוען מצדו כי מי שמסכן את המהגרים הוא ממשל ביידן עצמו. במכתב ששלח לנשיא הדמוקרטי ביום שלישי הוא טען כי מדיניותו בתחום ההגירה מביאה כעת למצב שבו המהגרים מתמודדים עם קור מקפיא בגבול ארה"ב-מקסיקו. "המדיניות שלך מותירה המוני אנשים בתנאי קור עז ומסוכן בזמן שמערכת קוטבית נעה לטקסס", כתב אבוט. "טקסס נושאת את עיקר הנטל של מדיניות הגבולות הפתוחים שלך", הוא הוסיף – והזהיר שביידן יהיה אחראי ל"קטסטרופה".
ביידן, נזכיר, ביטל כמה וכמה מהלכים של קודמו דונלד טראמפ בתחום ההגירה, ובין היתר הודיע כבר ביומו הראשון בתפקיד על הפסקת בניית החומה בגבול הדרומי, אבל חלק מרכזי ממדיניותו של טראמפ הוא דווקא השאיר: ממשל ביידן המשיך להשתמש במה שמכונה "סעיף 42", תקנה מיוחדת שעליה הכריז טראמפ עם תחילת מגפת הקורונה ומעניקה לממשל סמכות, מסיבות בריאותיות לכאורה, להחזיר מהגרים שנתפסים אל מעבר לגבול, מיד וללא כל הליך משפטי. בתקופת ביידן זינק במקביל מספר המהגרים שמנסים לחצות את הגבול, ובחודש שעבר נרשמו 233,740 תפיסות של מהגרים שניסו לחצות אותו. חלקם מנצלים סייגים מסוימים ב"סעיף 42", ומקבלים אישור להיכנס לארה"ב בכל זאת.
ארגונים למען מהגרים פועלים כבר זמן רב לביטול התקנה הזו, ועתירה שלהם לבתי המשפט הובילה מוקדם יותר השנה לפסק דין שהורה על ביטולו בסוף השבוע שחלף. ברגע האחרון עצר את ביטולה בית המשפט העליון, אך הוא טרם הכריע סופית בסוגיה. ממשל ביידן עצמו הודיע כי יתמוך בביטול התקנה אחרי חג המולד. לקראת האפשרות של ביטול התקנה התאספו ליד הגבול מאות מהגרים, שכעת מתמודדים שם עם קור מקפיא. חלקם מסרבים להצעות של פקידים מקסיקנים לעבור למקלטים חמים, מחשש שהרשויות ינצלו זאת על מנת להסיעם חזרה דרומה.
"אני נשאר, לאן אלך?", תהה וולמיקס חואין, מהגר בן 32 מהאיטי שמעביר את חג המולד באוהל רעוע בעיר המקסיקנית ריינוסה השוכנת צמוד לגבול, מול העיר מקאלן שבטקסס. "מעולם לא חשבתי שאבלה כך את חג המולד", הוסיף בשיחה עם סוכנות הידיעות רויטרס. בריינוסה ובעיירת גבול נוספת, מטמורוס, נמדדו בסוף השבוע אפס מעלות, אם כי היום עלו מעט הטמפרטורות. מערבה משם, ליד הגבול עם העיר אל פאסו – אזור שגם בו התאספו מאות מהגרים וחלקם ישנים ברחובות – הטמפרטורות צפויות לצנוח לשש מעלות מתחת לאפס.