מפלגתו השמרנית של ראש ממשלת יוון קיריאקוס מיצוטקיס השלימה אמש (יום א') ניצחון סוחף בבחירות הכלליות, כשגרפה כ-40.5% מהקולות, כ-20% יותר מיריבתה הגדולה, מפלגת השמאל סיריזה. הניצחון הגדול על סיריזה ומנהיגה, ראש הממשלה לשעבר אלכסיס ציפרס, מבטיח למיצוטקיס עוד ארבע שנים בראשות הממשלה, בתום מערכת בחירות שאליה הגיע כשממשלתו מתמודדת עם כמה שערוריות המאיימות על שלטונה.
מספירת 91% מהקולות עולה כי מפלגת המרכז-ימין של מיצוטקיס, "הדמוקרטיה החדשה", תזכה ב-158 מ-300 המושבים בפרלמנט, לעומת 47 בלבד לסיריזה. בנאום ניצחון מול המוני תומכיו במטה המפלגה במרכז אתונה הכריז מיצוטקיס כי התמיכה האדירה שלה זכה רק מגדילה את תחושת האחריות שלו לממש את תקוות העם. יריבו ציפרס, שהתוצאה הגרועה שהשיג מאיימת על המשך הקריירה הפוליטית שלו, הכיר בהפסד.
מיצוטקיס בן ה-55 הוא בנקאי לשעבר ונצר למשפחת פוליטיקאים רבת-עוצמה: אביו קונסטנטין מיצוטקיס כיהן כראש הממשלה בשנות ה-90, אחותו הייתה שרת החוץ, ואחיינו מכהן כעת כראש העיר אתונה. במהלך הקמפיין הבטיח ראש הממשלה מיצוטקיס להגדיל את הכנסותיה של יוון מענף החקלאות החיוני לה כל כך, ליצור עוד מקומות עבודה במשק ולהעלות את המשכורות כך שיתקרבו לממוצע באיחוד האירופי.
ההצבעה ביוון אתמול הייתה השנייה שם בתוך חמישה שבועות: בבחירות שנערכו ב-21 במאי נכנסה לתוקף שיטת בחירות חדשה, שגרמה לכך שאף שמפלגתו של מיצוטקיס הגיעה למקום הראשון עם 41% ובפער עצום מסיריזה, ממש כמו אתמול, לא היה לה די בכך כדי להקים קואליציה לבדה. במסגרת שיטת הבחירות החדשה, אם שום מפלגה אינה מצליחה להקים קואליציה מתקיימת מערכת בחירות נוספת, ובה המפלגה שמגיעה למקום הראשון זוכה למושבי-בונוס בפרלמנט מעבר למושבים שהשיגה בהצבעה עצמה, כדי שיגדלו סיכוייה להקים ממשלה. כך היה בבחירות החוזרות אתמול, וכעת יהיו ל"דמוקרטיה החדשה" די מושבים כדי לשלוט לבדה.
הבחירות אתמול נערכו בצל אסון המהגרים שאירע לפני כשבוע וחצי מול חופי יוון, ושבו נספו כנראה מאות מהגרים – לפי ההערכה המחמירה כ-750 בני אדם. האסון, שהיה הקטלני ביותר שנרשם מול חופי יוון זה שנים, הדגיש בימיו האחרונים של הקמפיין את חילוקי הדעות בין המפלגות היווניות באשר לסוגיית המהגרים. מפלגת "הספרטנים", המתנגדת לבוא המהגרים וטוענת שכניסתם הבלתי מבוקרת היא איום למדינה, הפכה להפתעת הקמפיין, והשיגה 4.7% מהקולות ו-13 מושבים בפרלמנט. המפלגה הגיחה למעשה משום-מקום הודות לתמיכה שקיבלה מאיליאס קסידיאריס, איש מפלגת הימין הקיצוני "השחר המוזהב" שזכתה בעשור הקודם לתמיכה אדירה, אך הוצאה אל מחוץ לחוק בשל מעורבותה במעשי אלימות ובקידום אידאולוגיות ניאו-נאציות. אחרי שנאסר עליה להתמודד בבחירות הנוכחיות הביע קסידיאריס את תמיכתו ב"ספרטנים" מהכלא.
אף שהסוגיה המרכזית שהעסיקה את הבוחרים במערכת הבחירות הנוכחית הייתה הכלכלה, אסון המהגרים תפס מקום מרכזי בשבוע האחרון לקמפיין, וזאת בצל טענות של חלק מניצולי האסון שלפיהן משמר החופים היווני היה אחראי לטרגדיה. בין השאר נטען נגדו כי היה עליו להגיש למהגרים סיוע כבר שעות לפני האסון, כשהבחין בהם לראשונה, וכי ניסיון שלו לקשור לסירה חבל גרם להמולה בה ולהתהפכותה וטביעתה. משמר החופים הכחיש את ההאשמות. מיצוטקיס, שממשלתו הקשיחה את מדיניותה של יוון כלפי המהגרים, הדגיש כי סוחרי האדם חסרי המצפון הם האשמים באסון ושיבח את משמר החופים. יריבו ציפרס הדגיש מנגד כי יש לתמוה מדוע משמר החופים לא התערב בשלב מוקדם יותר כדי להציל את נוסעי הסירה.
בדרך לניצחון הצליח מיצוטקיס להתגבר על כמה שערוריות שפקדו את ממשלתו בשלהי כהונתה, בהן פרשת האזנות סתר לפוליטיקאים ולעיתונאים ותאונת רכבת קטלנית שבה נהרגו 57 בני אדם. התאונה חשפה את תנאי הבטיחות הירודים בתחבורה הציבורית, שסובלת מהזנחה של שנים.
פורסם לראשונה: 23:09, 25.06.23