במושבת עונשין מרוחקת בדרום-מזרח אוקראינה, אסירים מורשעים עומדים מכונסים ליד גדר תיל ומקשיבים לנציג לשכת הגיוס הצבאית מציע להם אפשרות לחנינה. התמורה: הם חייבים להצטרף למלחמה של הצבא האוקראיני נגד רוסיה. "תוכלו לשים לזה סוף ולפתוח בחיים חדשים", אומר נציג הצבא. "הדבר החשוב ביותר הוא הרצון שלכם, כי אתם הולכים להגן על המולדת. לא תצליחו אם תתנו רק 50% – תהיו צריכים לתת 100%, אפילו 150%".
אוקראינה מרחיבה לאחרונה את מאמצי הגיוס שלה כדי להתמודד עם המחסור החמור בלוחמים שממנו היא סובלת בשדה הקרב, כמעט שנתיים וחצי אחרי שרוסיה פלשה אליה והכריזה עליה מלחמה כוללת. לפי הערכות, עשרות אלפי חיילים אוקראינים נהרגו מאז ועוד רבבות נפצעו, ולקייב אין ברירה אלא למצוא להם תחליף. על אף הירתמות של רבים מהגברים בעורף, יש מי שמנסים לחמוק מגיוס ועושים כל שביכולתם כדי לא להישלח לחזית, וכוח האדם העומד לרשות הצבא הולך ומידלדל.
לאחרונה סימנה אוקראינה פתרון אפשרי חדש, והחלה לפנות, בפעם הראשונה, לאוכלוסיית האסירים בבתי הכלא. יותר מ-3,000 אסירים כאלה כבר קיבלו חנינה ושוחררו מהכלא בתמורה לכך שיסופחו ליחידות צבאיות, אחרי שהפרלמנט האוקראיני אישר בחודש שעבר חוק גיוס שנוי בחלוקת המאפשר לעשות זאת. בסך הכול מוחזקים בבתי הכלא של אוקראינה כ-42 אלף אסירים, ולפי משרד המשפטים האוקראיני יש ביניהם 27 אלף מועמדים לגיוס שעומדים בתנאי הבסיס. "הרבה מהמוטיבציה של האסירים להתגייס נובעת מהרצון שלהם לחזור הביתה כגיבורים, ולא כאסירים שיצאו זה עתה מהכלא", מסבירה סגנית שר המשפטים של אוקראינה, אולנה ויסטוצקה.
אחד האסירים שמביעים רצון לקבל את ההצעה ולהתגייס לצבא הוא ארנסט וולבאץ' בן ה-27. בימים אלה הוא מרצה עונש של שנתיים מאסר בגין שוד, ומוחזק במושבת העונשין בחבל דניפרופטרובסק. הוא עובד שם במטבח, ויוצק אוכל לקערות פח שבהן הוא מוגש לאסירים, אבל לא די לו בכך. "מטופש לשבת כאן ולא לעשות כלום", אומר וולבאץ', ומסביר שמאז תחילת המלחמה רצה "לעשות משהו למען אוקראינה ולקבל הזדמנות להתגייס".
במסגרת התוכנית יכולים האסירים לקבל שחרור על-תנאי אחרי שהם עוברים ריאיון ובדיקה רפואית ואחרי שהרשויות בוחנות את טיב הרשעתם. מי שהורשעו באונס, תקיפה מינית, רצח של שני בני אדם או יותר או פשעים נגד הביטחון הלאומי של אוקראינה אינם יכולים להשתתף בתוכנית ה"שחרור תמורת גיוס".
יש מי שירימו גבה לנוכח תוכנית גיוס האסירים האוקראינית, משום שדווקא היריבה הגדולה של קייב, רוסיה, היא זו שידועה בגיוס אסירים ושליחתם לשדה הקרב. במהלך המלחמה נהג יבגני פריגוז'ין, מ שהיה ראש ארגון שכירי החרב הרוסי "קבוצת וגנר" לפני שחוסל, לעבור בין בתי כלא ברוסיה ולשחרר מהם אסירים בתמורה לכך שיתגייסו לחצי שנה או שנה לפני שילכו הביתה. המהלך בוצע בשיתוף פעולה מלא של משטר פוטין, ונגד רוסיה נטען כי רבים מהאסירים האלה נוצלו כבשר תותחים: הם נשלחו לשדה הקרב באוקראינה כדי לספוג ראשונים את אש הכוחות האוקראיניים – ולאפשר לכוחות רוסיים מיומנים יותר לנצל את הסחת הדעת כדי להתקדם על גבם לעבר האויב.
בכירים אוקראינים מקפידים להדגיש כעת כי יש הבדל חד בין גיוס האסירים שלהם לגיוס האסירים הרוסי. בין השאר הם מבהירים כי בניגוד לאסירים הרוסים, שהוטלו ללא כישורים מתאימים אל הקרבות הקטלניים ביותר, צבא אוקראינה מתכוון לשלב את האסירים המגויסים אליו ביחידות רגילות בקווי החזית, ולא באלה המסוכנות מכול. האסירים, מדגישים שם, גם עוברים הכשרה בסיסית במחנות צבאיים, מכירים את יסודות הלחימה ולומדים כיצד להשתמש בנשק לפני שהם מסופחים ליחידות ספציפיות.
אסיר אחד שכבר קיבל חנינה כזו, מיכאילו בן ה-29, מספר שהצטרף לקורס קרבי ומודה שהיה לו קשה לעמוד בדרישות אחרי חודשים ארוכים של חוסר פעילות בכלא. טיפוס לנגמ"ש ויציאה ממנו או ריצה בין מכשולים התבררו לו לפתע כמשימות קשות. למרות זאת, הוא שלם עם ההחלטה: "החלטתי לחתום ולהצטרף לצבא המתנדבים כי יש לי בבית משפחה, ילדים, הורים", הוא אומר כשברקע קולות ירי במטווח. "אהיה מועיל יותר במלחמה".
התקווה של ממשלתו של וולודימיר זלנסקי היא שרבים ילכו בעקבותיו. סגנית השר ויסטוצקה אומרת שההתעניינות של אסירים בתוכניות הגיוס עלתה על כל הציפיות המוקדמות, ושאם להסתמך על קצב הגיוס הנוכחי, לא מן הנמנע שבסופו של דבר תצליח אוקראינה לגייס 5,000 אסירים. "זה ללא ספק יעזור לנו".