יממה וחצי אחרי שהמרד של יבגני פריגוז'ין ו"קבוצת וגנר" נעצר בדרך למוסקבה, שלטונו של ולדימיר פוטין מנסה היום (ב') להשיב לרוסים תחושה כלשהי של שגרה. בטלוויזיה הממלכתית שודרו הבוקר תמונות של שר ההגנה סרגיי שויגו, האיש שאותו ואת הרמטכ"ל דרש פריגוז'ין להדיח בתמורה להפסקת המרד, וזו הייתה הופעתו הראשונה בציבור מאז האירועים הדרמטיים של סוף השבוע. שעות אחדות אחר כך פרסם הקרמלין גם סרטון ראשון של פוטין מאז שבת בבוקר, ובו בירך הנשיא את משתתפיו של פורום תעשייתי. לא ידוע מתי הוא צולם.
סוכנויות הידיעות הרוסיות דיווחו כי התיעוד של שויגו שפורסם הבוקר צולם במהלך ביקור אצל חיילים המשתתפים בלחימה נגד אוקראינה. בסרטון ששודר הוא נראה משקיף ממטוס יחד עם אחד מעמיתיו, ומקבל עדכונים במוצב צבאי. הסרטון לא כלל שֶמע, ולא ברור לפי שעה היכן נערך הביקור. שויגו נראה בו נינוח, וניכר כי לא נגרם לו נזק פיזי כלשהו.
הסרטון של פוטין שפרסם הקרמלין בצהריים הוא הראשון של נשיא רוסיה מאז תום המרד בשבת בערב, אך פוטין לא התייחס בו לאירועי סוף השבוע, וכאמור לא ברור מתי הוא צולם. במהלך המרידה בשבת דווח כי מטוסו של פוטין המריא ממוסקבה, ורבים תהו אם הוא הסתלק מהבירה הרוסית מחשש להפיכה. לפי שעה, עדיין אין תשובות על כך.
אחרי פרסום הסרטון בצהריים דיווח הקרמלין כי פוטין שוחח בטלפון עם נשיא איראן איברהים ראיסי, וכי ראיסי הביע את תמיכתה של טהרן בו לנוכח המרד. זמן קצר לפני כן נשא דברים ראש ממשלת רוסיה מיכאל מישוסטין, ואחרי שאמר כי רוסיה התמודדה עם קריאת תיגר על היציבות שלה – קרא לכולם להתאחד סביב פוטין.
יום שני הוא היום שבו מציינים ברוסיה את תחילת שבוע העבודה, אבל בעיצומם של האירועים בשבת הכריזו השלטונות במוסקבה כי חופשת סוף השבוע בעיר תוארך, וכי גם ביום שני לא ילכו התושבים לעבוד. ההחלטה הזו נותרה בעינה גם אחרי נסיגת קבוצת וגנר ושאר המיליציות וכוחות הביטחון הרוסיים ממרכזי הערים, כך שבמוסקבה נשארו היום רבים מבתי העסק סגורים. כך או כך, ראש העיר הודיע הבוקר כי כל הגבלות החירום הוסרו.
בתוך כך, נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי שוחח אמש בטלפון עם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ועם ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו, ודן איתם בהתפתחויות ברוסיה. אמש הצהיר מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן כי אירועי סוף השבוע חשפו "סדקים של ממש" בצמרת הרוסית, והעריך כי ניסיון המרידה "לא יהיה המהלך האחרון שראינו". גם פרשנים ברחבי העולם הצטרפו להערכה כי אף ששרד לפי שעה, פוטין נמצא כעת בעמדה חלשה בהרבה מזו שבה היה לפני המרד.
גם בכירים אחרים במערב הצהירו היום כי אירועי סוף השבוע הם עדות למצוקה שבה מצוי פוטין. מזכ"ל נאט"ו ינס סטולטנברג אמר אמנם הבוקר שהמרידה היא עניין רוסי פנימי, אך הוסיף כי זו עוד ראיה לכך שהחלטתו של פוטין לצאת למלחמה באוקראינה הייתה הטעות האסטרטגית הגדולה ביותר שלו. שרת החוץ של גרמניה אנלינה ברבוק אמרה הבוקר כי אירועי סוף השבוע מעידים על "סדקים אדירים בתעמולה הרוסית".
פריגוז'ין הוגלה לבלארוס, לוחמיו הוכפפו למשרד ההגנה
הדרמה ברוסיה, נזכיר, החלה ביום שישי בערב, כשפריגוז'ין, ראש "קבוצת וגנר" שלקחה חלק מרכזי במאמץ המלחמתי של הרוסים באוקראינה, האשים כי הצבא הרוסי תקף את כוחותיו והרג רבים מהם. פריגוז'ין הבטיח נקמה, ועד מהרה השתלטו חייליו, ללא כל התנגדות, על מתקני הצבא בעיר רוסטוב-על-הדון ובעיר וורונז'. משם המשיכו להתקדם לעבר מוסקבה, כשהטנקים והמשוריינים שלהם מוחצים מחסומים שהוקמו בכבישים, וכוחות הביטחון הרוסיים אינם מעמידים מולם התנגדות משמעותית. בצל ההתקדמות המהירה של אנשי וגנר נערכו שלשום במוסקבה לאפשרות של קרבות דמים בעיר: לוחמים הוצבו בעמדות ירי, והתושבים נקראו להישאר בבתים.
במהלך האירועים בסוף השבוע אמר פריגוז'ין כי מטרת המרד שלו היא להדיח את שר ההגנה שויגו והרמטכ"ל ולרי גרסימוב, שאיתם הוא מסוכסך כבר זמן רב ושאותם הוא מאשים בכישלונות הרוסיים באוקראינה. הוא הדגיש כי ההתקדמות למוסקבה אינה "ניסיון הפיכה" אלא "צעידה למען הצדק", וכי מטרתה אינה להדיח את פוטין, אלא את ראשי מערכת הביטחון שלו בלבד. הדהירה של חיילי פריגוז'ין אל מוסקבה עוררה דריכות גדולה במערב, בהתחשב בעובדה שרוסיה מחזיקה בארסנל הנשק הגרעיני הגדול ביותר בעולם, ושפריגוז'ין הוא פושע מלחמה לא פחות מפוטין, ואחראי לשלל מעשי טבח מחרידים באוקראינה, בסוריה ובאפריקה.
בשבת בערב, כשהיו כבר מי שדנו באפשרות שמשטר פוטין ייפול, הודיע לפתע פריגוז'ין כי הורה לכוחותיו לסגת בחזרה לבסיסיהם באוקראינה, בעקבות הסכם שהושג עם הקרמלין בתיווכו של הרודן הבלארוסי אלכסנדר לוקשנקו. בהמשך מסר דוברו של פוטין כי במסגרת ההסכם נקבע שפריגוז'ין ייצא לגלות בבלארוס, החקירה נגדו ברוסיה בגין קריאה למרד תיסגר, ו"קבוצת וגנר" תפורק למעשה: הלוחמים שהצטרפו למרד של פריגוז'ין יקבלו חסינות מהעמדה לדין על מעשיהם, ואילו כל שאר לוחמי הארגון יידרשו לחתום על חוזים אישיים מול משרד ההגנה – ויהפכו כפופים למרותו.
הבוקר דיווח העיתון הרוסי "קומרסנט" מפי מקור לא מזוהה כי למרות הודעת הקרמלין שהחקירה נגד פריגוז'ין תיסגר, בפועל שירות הביטחון הפדרלי (FSB) השאיר את התיק נגדו פתוח, והוא עדיין מוגדר כחשוד בארגון מרידה מזוינת. המקור אמר לעיתון כי "עדיין לא היה זמן לשנות את מעמדו של התיק".
הדיווח ב"קומרסנט" בא בצל התהיות אם פוטין יכבד את ההסכם עם פריגוז'ין, ויאפשר לו להמשיך לנהל את חייו הרחק מאור הזרקורים. פרשנים רבים מעריכים כי משטר פוטין אינו יכול להרשות לעצמו לסלוח לפריגוז'ין על המרד, וינסה לחסל אותו כפי שעשה לרבים ממתנגדי פוטין בעבר. עדיין לא ידוע אם פריגוז'ין הגיע כבר לבלארוס, ולפי הערכות כך או כך הוא ימשיך משם ליעד אחר שבו יוכל להסתתר, אולי באפריקה.
אוקראינה: התקדמנו קילומטר בבחמוט
אוקראינה ממשיכה בינתיים במתקפת-הנגד שבמסגרתה היא מנסה לשחרר מידי רוסיה שטחים אוקראיניים שכבשה מאז הפלישה בפברואר אשתקד. הבוקר טענה סגנית שר ההגנה האוקראיני חנה מליאר כי מאז תחילת המתקפה הזו הצליחו הכוחות האוקראיניים להשיב לידיהם כ-130 קמ"ר בחזית הדרומית. עם זאת היא ציינה כי בחזית הזו לא חלו שינויים משמעותיים בשבוע האחרון. בשבוע שעבר דיווחה על כ-117 קמ"ר ששוחררו שם בשבועיים שלפני כן.
לדברי מליאר בחזית המזרחית, הכוללת בין השאר את היישובים האסטרטגיים לימאן, בחמוט, אבדיבקה ומריינקה, נרשמו בשבוע האחרון כ-250 התנגשויות מזוינות בין הצדדים. אתמול טענה אוקראינה כי בימים האחרונים רשמה התקדמות של בין 600 ל-1,000 מטר בבחמוט.
מתקפת-הנגד האוקראינית נתפסת בעולם כשלב חשוב ביותר במלחמה, בין השאר משום שסביר להניח שהיא תשפיע על היקף הסיוע העתידי שתקבל אוקראינה מהמערב. ההישגים המפתיעים שרשמה קייב מאז הפלישה הרוסית אשתקד הם ששכנעו במידה רבה את ארה"ב ואירופה לחמש אותה בכלי נשק מתקדמים, והישגים נוספים כאלה יגבירו את המוטיבציה המערבית להרחיב את הספקת הנשק, שכבר כעת אמורה לכלול בתוך כמה חודשים גם מטוסי קרב.