טורקיה זימנה היום (חמישי) את שגריר שבדיה באנקרה לשיחת הבהרה, בעקבות הפגנה שהתקיימה בשטוקהולם ובה נתלתה בובה בדמותו של נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, שהציגה אותו כמי שהוצא להורג. כלי תקשורת טורקיים פרו-ממשלתיים שידרו תמונות של ההפגנה, ודיווחו כי המשתתפים בה הם חברי מפלגת פועלי כורדיסטן (PKK), שבה רואה טורקיה ארגון טרור.
מקור דיפלומטי טורקי סיפר על השיחה עם השגריר השבדי סטפן הרסטרום: "הדגשנו שאנחנו מצפים כי שבדיה תזהה את מי שביצע את הפשע, תקיים את התהליכים הנדרשים ותמלא את הבטחותיה". משרד החוץ השבדי אישר כי השגריר זומן, אך המשרד סירב למסור פרטים על תוכן השיחה. גם באוקטובר האחרון זומן הרסטרום לשיחת נזיפה, ואז היא נערכה בשל "תוכן מעליב" ששודר על ארדואן בטלוויזיה הממלכתית השבדית.
שר החוץ השבדי, טוביאס בילסטרום, אמר כי שטוקהולם מגנה את התקרית שאירעה בהפגנה, אך בדבריו לא הזכיר שום מדינה ספציפית. "הממשלה מגינה על קיומו של דיון פתוח על בחירות פוליטיות, אך דוחה בתוקף איומים וביטויי שנאה נגד נציגים פוליטיים. הצגה של נשיא שנבחר על-ידי עמו כמי שהוצא להורג מחוץ לבניין העירייה היא נתעבת", כתב בחשבונו בטוויטר.
הפגנות הנערכות בשטוקהולם נגד השלטון הטורקי הן עניין שבו כבר מיקדה טורקיה את מחאתה בפני השבדים בעבר. ארדואן עצמו אמר כי אסור לאפשר לאנשי ה-PKK לקיים צעדות מחאה ברחבי שבדיה.
התקרית הדיפלומטית בין טורקיה לשבדיה באה כשברקע הדיונים סביב בקשתה של שבדיה להצטרף לנאט"ו. שבדיה זקוקה לאישורן של כל 30 החברות בברית, אך טורקיה מערימה קשיים, והיא אחת משתי המדינות היחידות (יחד עם הונגריה) שטרם נתנו את הסכמתן. אנקרה הודיעה כי לא תיתן את אישורה אם שטוקהולם לא תביעה עמדה ברורה יותר נגד ארגונים כורדיים בשטחה, שאותם טורקיה מחשיבה לארגוני טרור ומאשימה בניסיון ההפיכה במדינה ב-2016, ולא תסגיר לידיה פעילים כורדים שלדבריה מעורבים בטרור.
ביוני 2022 חתמו שבדיה ופינלנד עם טורקיה על הסכם שמטרתו לפייס את אנקרה ולענות לפחות על חלק מדאגותיה, כך שבתמורה היא תצטרף למאשרות את צירופן לברית. ראש ממשלת שבדיה, אולף קריסטרסון, אמר השבוע כי שטוקהולם בטוחה שטורקיה תאשר את הצטרפותה לנאט"ו, אך הבהיר כי ארצו לא תעמוד בכל התנאים שהציבה לה אנקרה.
דוברו של נשיא טורקיה כתב היום בטוויטר כי "העובדה שהטרוריסטים של ה-PKK יכולים לקרוא תיגר על ממשלת שבדיה בלב שטוקהולם היא הוכחה לכך שהרשויות השבדיות לא נקטו את הצעדים הדרושים נגד הטרור".