המשחק הכפול שמשחקת קטאר מול ישראל בלט בשבוע שעבר במיוחד, בשני אירועים שהיו בשלישי בערב, האחד בדוחא והשני בפריז. קטאר מהווה כבר כמעט שנה מתווכת מרכזית במשא ומתן בין ישראל לחמאס להגעה להפסקת אש ברצועת עזה וחילופי שבויים.
(צילום: ליאור שרון)
2 צפייה בגלריה
המזכיר בלינקן במסיבת עיתונאים משותפת עם ראש ממשלת קטאר
המזכיר בלינקן במסיבת עיתונאים משותפת עם ראש ממשלת קטאר
ראש ממשלת קטאר אל-ת'אני
(צילום: רויטרס )
ביום שלישי האחרון התקיימה הקרנה חגיגית של הסרט "הראיות" (The Evidence) במוזיאון הלאומי בדוחא שבקטאר. בכירים קטארים, ביניהם לולווה בנת ראשד אל-חאטר, שרת המדינה לשיתוף פעולה בינלאומי, הגיעו כדי לצפות בסרט שהפיקה סוכנות הידיעות הטורקית אנאדולו. הסרט משמיץ את פעילות צה"ל ברצועת עזה במהלך מלחמת "חרבות ברזל".
איבראהים בן סולטאן אל-האשמי, מנהל מחלקת התקשורת במשרד החוץ הקטארי, עלה לנאום בפתיחת האירוע ואמר: "צדקת הסוגיה הפלסטינית מעל לכל ספק. אין בה אזורים אפורים. או שאנחנו בצד של האמת או שלא. האמת לא פוגעת באדם אם הוא מתרחק ממנה, אבל האדם מאבד חלק מהאנושיות שלו ומהשליחות שלו על פני האדמה אם הוא מתרחק מהאמת".
הבכיר הקטארי טען שחשוב שהסרט "מתעד פשעים ועוקב אחר ההפרות של הכוחות הישראליים ברצועת עזה" והדגיש כי "יש להבטיח שלא יימלטו מעונש". הוא הודה למוזיאוני קטאר על שיתוף הפעולה בארגון האירוע ושיבח את יוצרי הסרט וסוכנות אנאדולו שלדבריו "אימצה את ההפקה בתקופה בה זירת התקשורת הבינלאומית עדה לניסיונות שיטתיים להשתיק את קול הסוגיה הפלסטינית".
בפאנל שהתקיים עם סיום ההקרנה אמר הבמאי, עבד אל-קאדר קרה כללה, כי העיתונאים שלקחו חלק בסרט השקיעו מאמץ רב והתמודדו עם קשיים בהעברת התמונות מהרצועה. הוא טען שהסרט זכה לתגובות חיוביות מאוד וכי "מיליוני אנשים צריכים לצפות בו ולהפעיל לחץ על פוליטיקאים ובעיקר מקבלי החלטות ברחבי העולם לקבל החלטות אנטי-ישראליות".
משרד החוץ הקטארי התגאה מאוד בקיום האירוע ופרסם יום אחרי ההקרנה את הציוץ הבא ברשת החברתית X: "משרד החוץ, בשיתוף עם מוזיאוני קטאר, קיים אתמול בערב הקרנה של הסרט התיעודי 'הראיות', העוקב אחר פשעי המלחמה שמבצעת ישראל נגד הפלסטינים".
2 צפייה בגלריה
יא אללה פינה של ליאור בן ארי קטאר
יא אללה פינה של ליאור בן ארי קטאר
הקהל בהקרנת הסרט בדוחא
ההקרנה החגיגית בקטאר ביום שלישי התקיימה במקביל לפגישה בפריז של יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ עם ראש ממשלת קטאר, מוחמד אל-ת'אני, לצד משפחות חטופים ונשיא הקונגרס היהודי רון לאודר. הפגישה בפריז תוארה כחיובית וטובה. בקטאר עצמה, כפי שניתן להבין, השיח על ישראל באותן השעות היה פחות חיובי.
יש לציין כי לולווה בנת ראשד אל-חאטר, אחת מהבכירים הקטארים שנכחו בהקרנה, פועלת במהלך כל המלחמה למען העזתים. היא מקדמת העברות סיוע לרצועה ומגייסת תמיכה ותרומות עבור הפלסטינים. בנובמבר 2023 היא גם הגיעה יחד עם משלחת קטארית לרצועת עזה ונפגשה עם פצועים עזתים ובאפריל האחרון ביקרה במעבר רפיח וכתבה בחשבונה ברשת החברתית X אחרי הביקור, שהתקיים במהלך חודש הרמדאן: "היינו במעבר רפיח כדי לפקח על הכנסת הסיוע, לאשר שעזה נמצאת בלב ולאשר את המשך התמיכה בעם הפלסטיני". באותו הציוץ יצאה נגד ישראל ופרטה כיצד ישראל לטענתה "יוצרת מכשולים כדי למנוע הכנסת סיוע לעזה".
הקרנת הבכורה של הסרט הטורקי התקיימה ב-17 באפריל השנה. לפני הסרט יצא לאור גם ספר תחת אותו השם "הראיות", שהופק גם הוא על-ידי סוכנות הידיעות הטורקית אנאדולו וכולל תמונות מלחמה מרצועת עזה. חלק מהתמונות המופיעות בספר הוצגו בבית הדין הבינלאומי בהאג במסגרת התלונה שמנהלת דרום אפריקה בהשתתפות מדינות נוספות נגד ישראל.
אשתו של הנשיא הטורקי, אמינה ארדואן, שלחה מכתב לסוכנות אנאדולו לרגל הקרנת הבכורה באפריל, בו התבטאה נגד ישראל וטענה כי מדובר "באחד המסמכים החשובים במאה הנוכחית, שיעביר לדורות הבאים את האמת על מעשי הטבח הישראליים". היא שיבחה את העיתונאים "שממשיכים בתפקידם בקו האש בנסיבות הקשות ביותר, כדי להביא את השיטות הלא חוקיות של ממשלת ישראל לבית הדין הפלילי הבינלאומי", כך לדבריה.