המורדים בסוריה ממשיכים לשעוט קדימה ונמצאים כבר, לפי הדיווחים היום (שישי) בפאתי העיר חומס שבמרכז המדינה. עד עתה, במסע הכיבושים של המורדים, הם הצליחו להשתלט על העיר חמה - וגם על העיר חלב, שנחשבת לשנייה בגודלה במדינה. כדי למנוע את נפילת חומס, שנחשבת לצומת מרכזי בין האזורים המאוכלסים בסוריה, נחלץ חיזבאללה לעזרתו של בשאר אסד לפי גורמים בלבנון, ושלח "כוח פיקוח". גם איראן נחלצת לעזרת אסד, ובכיר איראני אמר כי טהרן תסייע לו בין השאר באמצעים צבאיים.
טהרן, הוסיף הבכיר, מתכננת כעת גם להגדיל את מספר היועצים הצבאיים שלה בסוריה כדי לתמוך באסד, ותשלח אליו טילים וכטב"מים. "טהרן כנראה תצטרך לשלוח ציוד צבאי, טילים וכטב"מים. עשינו את כל הצעדים הנדרשים להגדלת מספר היועצים הצבאיים שלנו ולשליחת כוחות", אמר הבכיר האיראני. "לפי שעה, אנחנו מספקים מודיעין וסיוע מלוויינים".
המורדים טענו היום שהשתלטו על שני כפרים מצפון לחומס אחרי עימותים עם צבא אסד. לפי המרכז הסורי למעקב אחר זכויות אדם, ארגון אופוזיציה סורי שמקום מושבו בבריטניה, הצבא הסורי כבר נסוג מחומס - דיווח שאין לו אישור ממקור אחר, או מצבא אסד. במקביל, דווח על עימותים בין מורדים לאנשי המשטר באזורים נוספים בסוריה, בהם באזור הכפרי של דרעא שבדרום סוריה, בקרבת הגבול עם ישראל.
מי שהביע סיפוק מההתקדמות הדרמטית של המורדים הוא נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן. הנשיא הטורקי, נזכיר, התייצב לצד המורדים באסד כבר בתחילת הדרך וכינה את נשיא סוריה "רוצח". אחרי שאסד השיב לעצמו את השליטה כמעט בכל חלקי סוריה בשנים האחרונות ארדואן חדל לבקר אותו בחריפות שכזו, ולאחרונה היה ניכר כי הוא חותר לשיפור היחסים בין המדינות. אבל בדברים שנשא היום נראה היה כי הוא חוזר בו מכוונתו לנרמל את היחסים עם אסד: "ההתקדמות של האופוזיציה ממשיכה. התקווה שלנו היא שהטיול הזה בסוריה ימשיך בלי בעיות", הוא אמר.
מי שהשמיע אמירה מדאיגה סביב הכאוס שמתחולל בסוריה היה מזלום עבדי, מפקד "הכוחות הסוריים הדמוקרטיים" (SDF), שהיוו וממשיכים להוות בעלי ברית חשובים של ארה"ב בקמפיין המתמשך נגד דאעש בסוריה, ושולטים באזור בצפון-מזרח המדינה שזכה לכינוי "כורדיסטן הסורית". הוא הזהיר היום כי על רקע ההתפתחויות, "יש תנועה מוגברת של אנשי דאעש במדבר הסורי - בדרום וממערב לדיר א-זור, ובאזור א-רקה", אזורים ששוכנים במזרח סוריה.
שנים של ניסיון
בינתיים, על רקע דבריו של מנהיג המורדים אבו מוחמד אל-ג'ולאני, לפיהם מטרתם לשים סוף למשטר אסד ולגבש משטר חדש שבו אין שליט אחד שמקבל את כל ההחלטות, העיר חלב חוזרת לחיים באיטיות - תחת הנהגת המורדים. העוצר הלילי שהוטל בעיר כבר הוסר, הלחם חזר למדפי המאפיות - וגם משטרת תנועה פועלת בעיר. רשת האינטרנט חוזרת לעצמה, וגם רשת סלולר.
לפי ההערכות, מדובר בניסיון של המורדים - ובראשם הארגון הג'יהאדיסטי "הייאת תחריר א-שאם", שבעבר היה השלוחה של אל-קאעידה בסוריה, להראות לתושבי סוריה וגם למערב - שהוא אלטרנטיבה אפשרית לשלטונו של הרודן בשאר אסד. מנהיג המורדים אמר היום בריאיון שפורסם ב-CNN כי "המטרה שלנו היא להפיל את המשטר הזה. זו זכותנו להשתמש בכל האמצעים להשיג את המטרה הזו. הזרעים של התבוסה של המשטר תמיד היו בתוכו. האיראנים ניסו להחיות אותו, קנו לו זמן, ובהמשך גם הרוסים ניסו לתמוך בו. אבל האמת נשארת בעינה - המשטר הזה מת".
אנשי "הייאת תחריר א-שאם", הארגון שהתנתק מאל-קאעידה ומאז טוען שאינו איום עוד על המערב, צברו מעט ניסיון בעניינים אזרחיים בחמש השנים האחרונות. הם ניהלו את החיים במחוז אידליב, שם הקימו את "ממשלת הישועה", מנהל אזרחי לניהול המחוז.
אותה ממשלה, שבה מכהנים שרים, אחראית על קרוב לשלושה מיליון בני אדם, הפכה את הלירה הטורקית למטבע הרשמי - וגם הקימה חברת סלולר המכונה "סוריה פון" - שכעת הגיעה גם לחלב. ולפי מכון המחקר "קבוצת המשבר הבינלאומית", ממשלת המורדים גם נמנעה מפרשנות קיצונית של חוקי השריעה.
"ציפינו שהמצב יהיה רע מאוד. אבל האנשים הצעירים מתמודדים עם העיר היטב", תיאר מוחמד חליל (52), שמנהל חברת תיירות בחלב, בעודו מתייחס למורדים. למרות זאת, לדבריו, אספקת המים בעיר עדיין לוקה בחסר. גם האשפה נערמה ברחובות, וערך הלירה הסורית צנח עוד יותר ביחס לדולר. התושבים בחלב מודאגים מאפשרות שלא יוכלו לחמם את בתיהם בחורף, וממחסור במים.
אבל חלק מהם סיפרו שהחשש היה גדול יותר - מפני קריסה של העיר והביטחון בה לאחר השתלטות המורדים. כעת, לדבריהם, הם מרוצים שהשווקים חזרו לפעול, וכך גם המאפיות ותחנות הדלק - למרות תורים ארוכים ומחירים גבוהים יותר. "המים הם בעיה, אבל המאפיות במצב טוב יותר. אולי בגלל הסיוע שנכנס, וההפצה שטובה יותר", אמר סעיד חנניה, שמנהל מינימרקט בחלב.
המיסה ממשיכה
אחד החששות המרכזיים בקרב הסורים שנתונים לשלטונם החדש של המורדים הגיע מצידם של המיעוטים במדינה - ובהם הנוצרים. חלב היא ביתם של קהילות מיעוטים רבות - ובהן גם ארמנים, כורדים ומוסלמים שיעים - שחששו לאורך כמעט 14 שנות מלחמת האזרחים בסוריה ששלטון איסלאמיסטי ישים סוף לדרך החיים שלהם.
ארגון "הייאת תחריר א-שאם" שלח בימים האחרונים הודעות SMS שבהן הודיע לתושבים שהשליטה בעיר לא תסכן את המיעוטים, והבטיח גם לספק את הצרכים הבסיסיים שלהם.
גם מנהיג הארגון, אבו מוחמד אל-ג'ולאני, השיב לשאלת גורל המיעוטים בריאיון ל-CNN: "היו כמה הפרות נגדם על ידי אנשים בודדים, אבל טיפלנו בהן. לאף אחד אין זכות למחוק קבוצה אחרת. הפלגים האלה חיו בדו-קיום באזור הזה מאות שנים - ולאף אחד אין זכות לחסל אותם".
הנוצרים ברובם נותרו בחלב לפי שעה, וביום ראשון האחרון גם ערכו שם את המיסה המסורתית, שאליה הגיעו גם כמה מהמורדים.
שלטון מעבר
עשרות מאנשי צבאו של אסד התקבצו אתמול בתורים במרכזים שפתח "הייאת תחריר א-שאם", שאותם איישו מורדים רעולי פנים לבושים שחור. המטרה: לקבל כרטיס שיגן עליהם מפני פעולות תגמול אפשריות של המורדים. הצעד הזה, מצד הארגון, לפי ההערכות, נועד להראות שהמורדים מתכננים העברת שלטון רגועה - ללא מרחצי דמים, כפי שהיה נהוג עד עתה במלחמת האזרחים בסוריה.
אנשי הארגון גם הדפיסו מחירונים חדשים לתחנות הדלק - ובהם ציינו את המחיר גם בלירה סורית, לצד הלירה הטורקית ודולר אמריקני. "הייאת תחריר א-שאם" סירב לאפשר שימוש בלירה הסורית במחוז אידליב, אבל כן מאשר לעשות בה שימוש בחלב - כמו גם בדולר אמריקני.
"הייאת תחריר א-שאם" כבר הודיע שהוא לא מתכוון להחיל את שלטונה של "ממשלת הישועה" על העיר חלב. דרין חליפה, חוקרת שנמצאת בקשר עם מנהיג המורדים אבו מוחמד אל-ג'ולאני, אמרה כי ההכרזה נועדה למנוע בעיות בהכנסת הסיוע הבינלאומי לחלב - לאור העובדה ש"הייאת תחריר א-שאם" נחשב לארגון טרור בעיני ארה"ב והמערב. לדבריה, אל-ג'ולאני עדכן אותה שבכוונת הארגון להקים "גוף מעבר" שישלוט בחלב, ולהורות ללוחמיו לעזוב את האזורים המאוכלסים באזרחים. הארגון, הוסיפה חליפה, "עדיין מתלבט איך לשלוט באזור גדול ומגוון יותר כמו חלב וחמה"