אוקראינה ממשיכה גם היום (שישי) בניסיונותיה להדוף את הכוחות הרוסיים, שפלשו אליה משלושה נתיבים ותוקפים אותה מהים, מהאוויר ומהיבשה – במתקפה הגדולה ביותר על מדינה אירופית מאז מלחמת העולם השנייה. ברקע הדיווחים שהכוחות הרוסיים מתקדמים לעיר הבירה קייב, דיווח הלילה נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי על 137 הרוגים. הוא הוסיף כי 316 אוקראינים נפצעו ביום הלחימה הראשון.
מלחמה באירופה - הכתבות האחרונות:
ביידן מטיל עוד סנקציות: פוטין פתח במלחמה - ויישא בהשלכות
יותר מ-1,000 עצורים בהפגנות ברוסיה נגד המלחמה
הכוחות הרוסיים השתלטו על הכור בצ'רנוביל. קייב: "יש מסך ברזל חדש"
רוסיה, נאט"ו, המורדים, ארה"ב: מדריך למלחמה באוקראינה
הנפגעים האחרונים באוקראינה היו בעיר הנמל מריופול במזרח המדינה - שנמצאת בידי הממשלה האוקראינית - שם נפצעו 26 תושבים באזור שהופגז. הרשויות דיווחו על הפגזה שהייתה חלק מ"ניסיון רוסי לפרוץ לעיר" - ניסיון שלטענת אוקראינה סוכל. אמש דווח בעיר על "מאות פיצוצים", ושר ההגנה האוקראיני אמר שהקרמלין מתכנן גל תקיפות נוסף - שיכלול גם תקיפות אוויריות.
שר החוץ האוקראיני, דמיטרו קולבה, אמר אמש שאוקראינה "מחזיקה מעמד" במלחמה מול רוסיה. עם זאת הוא הדגיש - "אנחנו צריכים שהעולם יעזור לנו" - והודיע ששוחח עם מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן על העברה של משלוח נשק נוסף לאוקראינה.
בעקבות הפלישה הרוסית הודיעה אתמול נאט"ו על שליחת כוחות נוספים למדינות שסמוכות לאוקראינה, וחברות בברית הצבאית. נאט"ו הזהירה בשבועות האחרונים שוב ושוב את רוסיה כי אם היא תפלוש לאוקראינה במטרה להרחיק את הברית מהגבול הרוסי, היא תיענה דווקא בתגבור הכוחות שלה במדינות מזרח היבשת ודרומה. עם זאת, בנאט"ו ובארה"ב הדגישו אתמול שוב כי נאט"ו לא תשלח חיילים לאוקראינה עצמה - שאינה חברה בברית.
בלילה שבין רביעי לחמישי הודיע נשיא רוסיה ולדימיר פוטין על "מבצע צבאי מיוחד" במזרח אוקראינה – מעוז הבדלנים הפרו-רוסים, שנלחמים שם בצבא האוקראיני מאז 2014. זמן קצר לאחר מכן התברר, כפי שחששו במערב זמן רב, שהמתקפה נרחבת בהרבה. כוחותיו של פוטין פלשו מרוסיה ובלארוס למזרח אוקראינה ולצפון המדינה, והגיעו בספינות מלחמה לחופי הדרומיים של אוקראינה – מים אזוב ומהים השחור. ביממה האחרונה שיגרו הרוסים טילים לשלל יעדים ברחבי אוקראינה. המרחב האווירי של המדינה נסגר לטיסות אזרחיות, והמונים עזבו אותה.
בהצהרתו בלילה הודיע פוטין על "מבצע צבאי מיוחד" כדי להגן על אזרחים במזרח אוקראינה – רבים מהם מחזיקים באזרחות רוסית – שלטענתו עוברים "רצח עם". בתקופה האחרונה הבהירו בקייב ובמערב שמדובר בטענה שקרית ושההאשמה ב"רצח עם" היא חלק מניסיונות הקרמלין לייצר "עילה" לפלישה. אמש, בתום יום של מלחמה במהלכו הטיל המערב סנקציות חדשות על מוסקבה, אמר פוטין לאנשי עסקים רוסים כי לא הייתה לו ברירה - ולדבריו רוסיה "נאלצה" להגיב למצב בשטח.
דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב אמר אתמול בצהריים כי פוטין הוא שיחליט כעת כמה זמן יימשך המבצע באוקראינה, וכי הוא יקבע זאת על בסיס ההתקדמות בשטח ובהתאם לשתי המטרות שהגדיר הנשיא למבצע – "דה מיליטריזציה של אוקראינה ודה-נאציפיקציה שלה". אמש הודיע משרד ההגנה הרוסי כי הוא השמיד 83 מטרות אוקראיניות, ושהצבא הרוסי "השיג את כל מטרותיו" שנקבעו לאתמול.
בכירים במערב הזהירו שפוטין עלול לנצל את הפלישה כדי להפיל את הממשלה הפרו-מערבית באוקראינה, ולהקם בה משטר בובות שיסור למרותו. בכיר ביטחוני בארה"ב אמר שההערכה בוושינגטון היא שמוסקבה מתכננת "לערוף את ראשה" של ממשלת זלנסקי.
בארה"ב מזהירים: קייב עלולה ליפול בתוך ימים ספורים
במהלך יום הלחימה הראשון ביצעו הכוחות הרוסיים סדרת תקיפות אוויריות באזור הבירה קייב, על רקע האזהרות האמריקניות שהעיר עלולה ליפול לידי הרוסים "בתוך ימים ספורים". אמש אמר גורם ביטחוני אמריקני שהכוחות הרוסיים ממשיכים להתקדם לקייב - שהכריזה על עוצר לילי. הגורם אמר שעד כה שיגרו הרוסים יותר מ-160 טילים לעבר מטרות אוקראיניות.
הצבא האוקראיני אמר אמש שמטרות המבצע הרוסי ברורות: לבודד את קייב, וליצור "מסדרון יבשתי" בדרום אוקראינה שיוביל לחצי האי קרים ולחבל הבדלני טרנסניסטריה במולדובה.
אתמול אחר הצהריים דווח על שבעה הרוגים בעיירה ברובארי הסמוכה לקייב, במהלך תקיפת בסיס צבאי. במקביל דווח כי הרוסים הצליחו להשתלט על שדה תעופה צבאי בעיירה הוסטומל בפרברי קייב - אך אמש טענה אוקראינה כי הכוחות האוקראיניים ממשיכים להילחם בחיילים הרוסים בשדה התעופה.
אחד ההישגים המשמעותיים של רוסיה ביום הראשון של הלחימה הוא ההשתלטות של כוחותיה על תחנת הכוח הגרעינית בצ'רנוביל - שנמצאת במרחק של כ-100 ק"מ מקייב. אוקראינה דיווחה שכוחות רוסיים חדרו מבלארוס לאזור צ'רנוביל, וכעבור כמה שעות של לחימה מול הכוחות האוקראיניים ששומרים על התחנה המושבתת הם הצליחו להשתלט עליה.
גורם ביטחוני רוסי אמר שלקראת המתקפה התרכזו הכוחות הרוסיים ב"אזור הסגור" בצ'רנוביל – השטח שפונה מאדם אחרי האסון הגרעיני ב-1986, בימי ברית המועצות, במטרה להשתלט על תחנת הכוח - שבה נמצא כיום מאגר של פסולת גרעינית. יועץ לנשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי אמר אמש: "אי אפשר לומר שתחנת הכוח הגרעינית בצ'רנוביל בטוחה, אחרי מתקפה חסרת טעם לחלוטין של הרוסים. זה אחד האיומים החמורים ביותר על אירופה כיום". היועץ ציין שאוקראינה לא יודעת מה מצבה הנוכחי של תחנת הכוח בצ'רנוביל ושל מאגר הפסולת הגרעינית שמאוחסנת באתר.
נשיא אוקראינה זלנסקי קרא אתמול לאוקראינים להגן על ארצם, ואמר שהמדינה תחלק נשק לכל אזרח שמוכן להילחם. הלילה חתם על צו גיוס כללי במדינה. "מה ששמענו כאן היום הם לא רק פיצוצים של ירי טילים, קרבות ורעש של מטוסים. זה הרעש של מסך ברזל חדש, שהולך ויורד, ומנתק את רוסיה מהעולם המתורבת", אמר באחת מהצהרותיו לאומה ביממה האחרונה. מאוחר יותר אמר: "רוסיה בחרה בדרך של רוע, אבל אוקראינה מגנה על עצמה ולא תוותר על החופש שלה". בנוסף הוא קרא לרוסיה לשים סוף ללחימה. "לא אוקראינה היא שבחרה בדרך המלחמה, אבל אוקראינה מציעה לחזור לדרך השלום".
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הודיע אמש על סנקציות נוספות נגד רוסיה, ואמר בנאום מיוחד שפוטין "בחר במלחמה - והוא וארצו יישאו בהשלכות". ביידן, שאמר שלפי שעה סנקציות אישיות נגד פוטין נמצאות על השולחן, אמר שהעולם גילה כעת את פרצופו האמיתי של נשיא רוסיה - שלדברי ביידן "מעוניין להקים מחדש את ברית המועצות". הוא ציין שהסנקציות החדשות יגרמו נזק רב לכלכלה הרוסית. "הבחירה של פוטין במלחמה בלתי-מוצדקת לחלוטין תחליש את רוסיה ותחזק את שאר העולם", הבטיח ביידן.
הפגנות מטוקיו עד תל אביב, יותר מאלף עצורים ברוסיה
בערים ברחבי העולם, מטוקיו ועד תל אביב, התקיימו אתמול הפגנות תמיכה באוקראינה. חלק מההפגנות התקיימו מול השגרירויות הרוסיות באותן ערים – והמפגינים הביעו את זעמם על ההחלטה הרוסית לפלוש לאוקראינה. רויטרס דיווחה אמש כי ברוסיה עצרו הרשויות יותר מאלף מפגינים שמחו בעשרות ערים ברחבי המדינה נגד המלחמה.
הרשויות בעיר לבוב במערב אוקראינה הודיעו אמש על כיבוי האורות ברחובות ובבניינים ברחבי העיר, מסיבות ביטחוניות. הרשויות הודיעו כי הן יכבו את פנסי הרחוב ואת התאורה בכניסה לבניינים בשעה 23:00, והורו לתושבים להחשיך את בתיהם ולצאת מהבית רק במקרי חירום.
אוקראינה: 50 לוחמים רוסים נהרגו בקרבות בלוהנסק
בינתיים בשטח נמשכים הקרבות במחוזות סומי וחרקוב בצפון מזרח אוקראינה, ובמחוזות חרסון ואודסה בדרום המדינה. במחוז אודסה דווח אתמול על 18 הרוגים במתקפת טילים, ובחרסון הודיעו הרשויות על שטחים שנכבשו על-ידי הרוסים. אמש דווח שתמונות לוויין עדכניות מראות שבמתקפות הרוסיות נגרם נזק למאגרי דלק ולתשתיות אחרות בשדה התעופה בעיר צ'וגויב במזרח אוקראינה.
הצבא האוקראיני הודיע שהוא השמיד ארבעה טנקים רוסיים ליד חרקוב (העיר השנייה בגודלה באוקראינה), ושכוחותיו הרגו 50 לוחמים רוסים בקרבות ליד עיירה במחוז לוהנסק, והפילו שישה כלי טיס רוסיים באזור.
נשיא אוקראינה זלנסקי אמר אתמול שארצו ספגה אבדות רבות, אך ציין שכוחותיה השמידו כלי טיס ורכבים משוריינים רבים של הצבא הרוסי. רוסיה הכחישה את הטענות האלה. אוקראינה דיווחה אמש על הרוגים בתקיפה רוסית של בית חולים באזור דונייצק. בתוך כך אמרו הבדלנים הפרו-רוסים אמרו שהם הפילו שני מטוסים אוקראיניים ביום הראשון למלחמת רוסיה-אוקראינה.
אתמול הזהירה שגרירת ארה"ב באו"ם, לינדה תומאס-גרינפלד, כי פלישה רוסית לאוקראינה תייצר "משבר פליטים עולמי" – ומיליוני אוקראינים ייאלצו לברוח מבתיהם ויהפכו לפליטים. לפי הערכת סוכנות הפליטים של האו"ם, ביום הלחימה הראשון אלפי אוקראינים חצו את הגבול לארצות השכנות – בעיקר למולדובה ולרומניה, וכ-100,000 תושבים אוקראינים ברחו מבתיהם בגלל הלחימה.
בקייב השתרכו אתמול תורים ארוכים מחוץ לכספומטים, והתושבים המבוהלים מיהרו להצטייד באוכל ובמים. בכביש המהיר לפולין השתרך פקק תנועה של עשרות קילומטרים. "אנחנו מפחדים מההפצצות", אמרה אוקסנה, שנסעה במכונית עם בתה בת השלוש. "זה כל כך מפחיד".
פורסם לראשונה: 22:30, 24.02.22