ממשלת מקסיקו פרסמה אמש (יום ג') סרטון ממצלמות אבטחה המתעד את הרגע שבו כוחות הביטחון של אקוודור פרצו בסוף השבוע לשגרירות שלה בבירה קיטו כדי לעצור את סגן נשיא אקוודור לשעבר, שהסתתר שם וקיבל שעות אחדות לפני כן מקלט מדיני ממקסיקו סיטי. בתמונות נראים הכוחות האקוודוריים נכנסים במהירות, סורקים את המקום והודפים את האחראי על השירותים הקונסולריים בשגרירות, רוברט קנסקו, עד שהוא נופל לרצפה.
הפריצה לשגרירות ביום שישי בלילה – צעד לחלוטין בלתי-שגרתי – הובילה למשבר חמור בין מקסיקו לאקוודור: בסוף השבוע הודיעה הממשלה המקסיקנית על ניתוק היחסים עם קיטו, ואקוודור מצדה הכריזה על שגרירת מקסיקו כאישיות בלתי-רצויה. הפריצה הגיעה אחרי שמקסיקו סירבה למסור לידי אקוודור את סגן הנשיא לשעבר חורחה גלאס, שהורשע בעבר בשתי פרשות שחיתות וכעת מוגדר חשוד באחת נוספת. הוא הסתתר בשגרירות מאז דצמבר.
בסרטון שפורסם אמש נראים הכוחות נכנסים אל השגרירות, וקנסקו נראה מציב ארונית גדולה מול דלת בתוך המבנה כדי לחסום את דרכם אל החדר שמאחוריה. בתחילה הוא מנסה להתעמת עם אחד החיילים, אך עד מהרה הוא מורחק על-ידי אחרים ומופל לרצפה.
בהמשך הסרטון נראים הכוחות של אקוודור מובילים מחדר לחדר אנשים המניפים את ידיהם, עד שהם מוציאים את גלאס מהמקום. נשיא מקסיקו אנדרס מנואל לופס אוברדור הקרין אתמול את הסרטון במסיבת העיתונאים היומית שלו, ואמר כי הוא מלמד על הדרך הנבזית שבה פשטה אקוודור על השגרירות.
הפשיטה על השגרירות נחשבת להפרה בוטה של אמנת וינה, המגדירה את שטחן של שגרירויות זרות כשטח ריבוני השייך להן, ואוסרת על כוחות הביטחון המקומיים להיכנס אליהן ללא אישור. מקסיקו טוענת כי במהלך הפשיטה ספגו כמה דיפלומטים פציעות קלות, והודיעה כי תגיש תלונה לבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג.
בסוף השבוע התייצבו מדינות דרום אמריקה ואמריקה הלטינית לצדה של מקסיקו וגינו בתוקף את הפשיטה של משטרת אקוודור על השגרירות, וחשובה העובדה שהגינויים הגיעו מצד ממשלות המשתייכות לשלל גוונים בקשת הפוליטית – מממשלות השמאל של ברזיל וקולומביה ועד ממשלות הימין של ארגנטינה ואורוגוואי.
החשש: תקדים שימוטט את אמנת וינה
הפריצה לשגרירות אירעה כאמור ביום שישי בלילה לפי השעון המקומי: שוטרים רעולי פנים וחמושים בנשק רב טיפסו על חומות המתחם ונכנסו אליו כדי לעצור את גלאס, כמעט ארבעה חודשים אחרי שנמלט אל המקום וביקש ממקסיקו מקלט מדיני בטענה שהוא נתון לרדיפה פוליטית.
גלאס, בן 54, היה סגנו של הנשיא רפאל קוריאה, איש שמאל, וכיהן בתפקיד בשנים 2017-2013. אחרי תום כהונתו הורשע בשתי פרשות של שוחד ושחיתות: בגין אחת, הקשורה לחברת הבנייה הברזילאית Odebrecht, נגזרו עליו שש שנות מאסר, ובגין השנייה, שבה הורשע שהשתמש בכספים מקבלנים כדי לממן קמפיינים פוליטיים, נגזרו עליו שמונה שנים בכלא. בשנת 2022 פסק שופט, בצעד שנוי במחלוקת, כי אפשר לשחרר את גלאס ממאסר, אבל אותו שופט עצור כעת בעצמו, בחשד שהיה מעורב בפרשת שוחד שבה הקל עם ברון סמים ובני משפחתו.
לשגרירות מקסיקו ברח גלאס ב-17 בדצמבר, זמן קצר אחרי שזומן לחקירה בפרשת שחיתות חדשה, שבמרכזה הדרך שבה ניהל כסגן הנשיא את הכספים שנועדו למאמצי השיקום של אקוודור מרעידת האדמה החזקה שפקדה אותה ב-2016, ושבה נהרגו מאות בני אדם. שעות לפני שכוחות הביטחון פרצו לשגרירות אישרה מקסיקו את בקשת המקלט של גלאס.
לשכתו של נשיא אקוודור דניאל נובואה ניסתה בסוף השבוע להצדיק את הפשיטה, ומסרה כי "אקוודור היא מדינה ריבונית שלא תאפשר לשום פושע להישאר חופשי". היא טוענת כי הצעת המקלט של מקסיקו לגלאס אינה חוקית, משום שלפי החוק הבינלאומי אין להעניק מקלט מדיני לאנשים שתלוי נגדם כתב אישום.
מומחים למשפט בינלאומי מסבירים כי מעטים מאוד המקרים שבהם מנהיגי מדינות החליטו להפר את אמנת וינה ולפרוץ לשגרירות זרה, וכי מעשיה של אקוודור בסוף השבוע עלולים לספק תקדים שיפרוץ את הסכר, ולהוביל למקרים נוספים, שימוטטו את המוסכמות הבינלאומיות בתחום ההגנה על דיפלומטים.