הפרידה הארוכה מהמלכה אליזבת השנייה מגיעה לשיאה: אחרי עשרה ימים של טקסי אבל ברחבי הממלכה המאוחדת, בריטניה תיפרד היום (ב') ממי שהחזיקה בכתר במשך 70 שנה בהלוויה ענקית, שכמוה לא נערכה שם כבר עשרות שנים. 500 מנהיגים ונכבדים זרים, בהם מלכים, מלכות, ראשי ממשלות ונשיאים, ישתתפו בטקס האשכבה למלכה אליזבת במנזר ווסטמינסטר שבלונדון, וכמיליון איש צפויים להצטופף במרכז לונדון כדי לצפות בתהלוכות הצבאיות שייערכו לפני הטקס ולאחריו. המלכה עצמה תיקבר בערב בטקס נוסף בטירת ווינדזור, שם תונח גופתה לצד קבר בעלה הנסיך פיליפ, שהלך לעולמו בשנה שעברה. היא מתה בגיל 96, הוא בגיל 99.
אמש בשעה 20:00 לפי השעון המקומי ציינו בבריטניה כולה דקת דומייה לקראת טקסי ההלוויות היום, ואת תחילתה סימל צלצול פעמון אחד ממגדל הביג-בן. נוסעים ופקחים בתחנות הרכבת עמדו דומם, וראש הממשלה ליז טראס יצאה יחד בעלה אל מחוץ למעונה הרשמי בדאונינג 10 ועמדה דום מול מצלמות הטלוויזיה. גם התור האדיר של רבבות בריטים שמחכים לצפות שניות אחדות בארונה של המלכה המונח בארמון ווסטמינסטר – סמוך למנזר שבו תיערך ההלוויה – עצר אמש מלכת לדקה אחת. גם כיכר פיקדילי במרכז לונדון שבקה לדקה אחת, והקהל בה מחא כפיים בסיומה.
רגע לפני דקת הדומייה שידרה רשת BBC נאום מוקלט מראש של המלכה-הרעייה קמילה, אשתו של המלך החדש צ'רלס השלישי, שספדה למלכה אליזבת ואמרה כי במו ידיה בנתה לעצמה מקום בעולם שנשלט בידי גברים: "זה בטח היה קשה כל-כך עבורה להיות אישה יחידה". קמילה נזכרה ב"עיניים הכחולות הנפלאות" של אליזבת וב"חיוך הבלתי נשכח" שלה. "היא תמיד הייתה חלק מחיינו. אני בת 75 ואני לא זוכרת אף אחד מלבד המלכה שהיה שם (על כס המלוכה)", הוסיפה.
הלילה פרסם המלך צ'רלס הודעה שבה הודה לאומה הבריטית על התנחומים והאהדה הרבה שהרעיפו עליו המוני בריטים בעשרת הימים האחרונים: "בלונדון, באדינבורו, בהילסבורו ובקרדיף התרגשנו עמוקות מכל אלו שטרחו והגיעו לחלוק כבוד עבור שירותה ארוך-השנים של אמי היקרה, המלכה המנוחה. בזמן שאנו נערכים לפרידה האחרונה שלנו, רציתי פשוט לנצל את ההזדמנות הזו ולומר תודה לכל אין-ספור האנשים שהעניקו למשפחתי ולי תמיכה ונחמה כה רבים בתקופה זו של אבל".
לקראת ההלווייה הגיעו בסוף השבוע ללונדון שורה ארוכה של מנהיגים זרים, ולפני קבלת הפנים שערך להם אמש המלך צר'לס בארמון בקינגהאם רבים מהם הגיעו לצפות בארון המלכה. כך עשה גם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן שצפה בארון יחד עם רעייתו ג'יל. בהמשך ביקרה בארמון ווסטמינסטר וצפתה בארון רעייתו של נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, אולנה זלנסקה, שהגיעה לבריטניה ללא כל הודעה מראש. היא נפגשה בהמשך עם נסיכת וויילס קייט מידלטון, רעייתו של יורש העצר הנסיך וויליאם.
ביידן עצמו חתם בהמשך על ספר ההספדים למלכה ואמר: "לכל העם האנגלי, לכל עמי הממלכה המאוחדת, ליבנו יוצא אליכם. התברכתם בכך שהייתה לכם אותה במשך 70 שנה, כולנו התברכנו. העולם טוב יותר בזכותה". ביידן ציין כי המלכה הזכירה לו את אמו שלו: "היה לה מבט כזה, כמו 'האם אתה בסדר? האם אני יכולה לעזור לך במשהו? מה אתה צריך?' – אבל גם 'תוודא שאתה עושה את מה שאתה צריך לעשות'". ביידן הוסיף כי כדי לנחם את המלך צ'רלס אמר לו שאמו תעמוד לצדו "בכל צעד לאורך הדרך, בכל דקה, בכל רגע – וזה רעיון מנחם".
לטקס קבלת הפנים בארמון בקינגהאם הגיע גם נשיא ישראל יצחק הרצוג, וכמו ביידן גם הוא בחן לפני כן את ארונה של המלכה בארמון ווסטמינסטר. בציוץ בטוויטר מסר הרצוג: "בשם מדינת ישראל, העם בישראל ובשם העם היהודי, חלקתי היום כבוד אחרון למלכה אליזבת במעבר על פני ארונה. המלכה אליזבת הייתה 'אשת חיל', כפי שאנו נוהגים לומר במסורת היהודית – היא הייתה מגדלור של יציבות, מנהיגה נערצת ובעלת נוכחות היסטורית".
אחרי 4 ימים, ומאות אלפים: התור לארון המלכה נסגר
גם ראש ממשלת ניו זילנד ג'סינדה ארדרן צפתה בארון, ואמרה כי הדבר המרשים ביותר עבורה באותם רגעים היה "השקט המוחלט" בארמון ווסטמינסטר – חרף העובדה שמאות זורמים שם בכל רגע. לדבריה פגשה במקום בריטים שהמתינו 20 שעות על מנת לזכות להיפרד ממלכתם: "המלכה הייתה שם בשביל העם שלה, ועכשיו העם שלה שם בשבילה", אמרה ארדרן לרשת BBC. גם נשיא צרפת עמנואל מקרון חלק לארון המלכה כבוד אחרון לפני ההלוויה, ולפני כן נצפה צועד עם רעייתו בריז'יט סמוך לגדת נהר התמזה, משוחח עם ההמונים בתור שמסלולו משתרך לאורך הגדה הזו.
לאורך כל הלילה ימשיכו לחלוף מסביב לארון המלכה אחרוני העומדים בתור, אם כי ההצטרפות אליו נאסרה הלילה. כבר בשעות הערב המוקדמות אמש קראו הרשויות להימנע מלהצטרף לתור, כדי שהאחרונים בו לא יתאכזבו אם לא יספיקו להגיע לארון. בשעה 6:30 לפי השעון המקומי תיחסם הגישה לארון – אחרי ארבעה ימים שלמים שבהם הייתה פתוחה 24 שעות ביממה. בבריטניה העריכו בשבוע שעבר שלפחות 750,000 איש יחלפו בתקופה הזו על פני הארון.
על פי הרשויות בלונדון ההמתנה בתור, נכון לאמש, עמדה על כ-7 שעות. המוני בריטים שהמתינו בסבלנות בתור האדיר התפעלו אמש מקשת כפולה שהופיעה מעליהם במרכז לונדון. עבור חלקם היא נראתה כמו "אות משמיים", ואחד הגולשים ברשתות החברתיות אף תהה אם זו דרכה של המלכה המנוחה להיפרד מנתיניה.
ההלוויה עצמה צפויה להיות אחת ההתכנסויות הגדולות בעולם בשנים האחרונים של מנהיגים מרחבי תבל. כאמור, 500 נציגי מדינות זרות הגיעו ללונדון לרגל הטקס, והתכנסות בסדר גודל שכזו מביאה עמה כצפוי גם סערות דיפלומטיות. רוסיה, למשל, מחתה על כך שבשל המלחמה שלה באוקראינה לא זומן אף נציג שלה לאירוע, בעוד הזמנתו הראשונית של יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן עוררה ביקורת מצד פעילי זכויות אדם בשל מעורבתו ברצח העיתונאי ג'מאל חשוקג'י. במקרה שלו הסוגיה נפתרה כאשר דווח אתמול שסעודיה בחרה לא לשלוח את הנסיך להלוויה, אלא בכיר אחר במשפחת המלוכה.
הטקס היום צפוי להיות האירוע הטלוויזיוני הנצפה ביותר בכל הזמנים בבריטניה, וכמה מומחים בממלכה אף העריכו שיהיה הנצפה ביותר בעולם כולו: לפי חלק מההערכות של מומחים שמנתחים את נתוני הצפייה בטלוויזיה, כ-4.1 מיליארד איש – כחצי מאוכלוסיית העולם – יצפו בהלוויה. בין היתר, ההלוויה תוקרן ב-125 בתי קולנוע ברחבי הממלכה. בנוסף יתקיימו הקרנות על מסכים בפארקים, בכיכרות ובקתדרלות. כדי לאפשר לציבור לחלוק כבוד למלכה, הממשלה הגדירה את יום ההלוויה כ"יום חג ציבורי" – הבנקים, הבורסה של לונדון, משרדי הממשלה ורוב העסקים לא ייפתחו. חלק מבתי החולים החליטו לדחות הליכים רפואיים שאינם דחופים.
המשטרה בלונדון הגדירה את הלוויית הענק כמבצע האבטחה הגדול בתולדותיה – גדול יותר אפילו מהאולימפיאדה שהייתה בלונדון לפני עשור. המבצע חריג בהיקפו גם בשל הגעתם ללונדון של ראשי מדינות מרחבי העולם, ובסך הכול כ-10,000 שוטרים מעורבים בו. כ-2,000 מהם נשלחו לתגבר את משטרת לונדון ממחוזות ברחבי בריטניה. לקראת ההלוויה עורכת המשטרה סריקות ברחובות, ומבצעת חיפושים גם בפחי האשפה ובפתחי הניקוז. הבוקר יוצבו שוטרים על גגות בניינים במרכז לונדון, וברחובות יסיירו גם כלבי גישוש. לונדון תאסור זמנית על הטסת רחפנים במרכז העיר.
הנסיכים הקטנים יצעדו מאחורי הארון של סבתא-רבתא
גם לתחבורה הציבורית צפוי אתגר אדיר: מיליון איש צפויים להגיע ללונדון לרגל ההלוויה והתהלוכות הצבאיות שייערכו שם. ברשות התחבורה הלונדונית דיווחו כי מאז מותה של המלכה ב-8 בספטמבר יש כמויות עצומות של נוסעים שמגיעים לבירה, והיום המספרים ישברו שיאים. מערך הרכבות בבריטניה יתוגבר. יותר מ-100 טיסות בנמל התעופה הית'רו במערב לונדון יבוטלו כדי לא להרעיש בזמן טקס האשכבה במנזר ווסטמינסטר, ובזמן טקס הקבורה שייערך לאחר מכן בטירת ווינזדור. בנמל התעופה אמרו כי צפויים שיבושים ב-15% מתוך 1,200 הטיסות הנכנסות והיוצאות.
ההלוויה עצמה הוכרזה כהלוויה ממלכתית, לראשונה מאז הלווייתו של ראש הממשלה ווינסטון צ'רצ'יל ב-1965: לקראת 11:00 שעון בריטניה יועבר בתהלוכה ארונה של המלכה מארמון ווסטמינסטר, בית הפרלמנט, אל מנזר ווסטמינסטר הסמוך. במקום פרשים כפי שנעשה בתהלוכה שנערכה שבשבוע שעבר, הפעם מי שיגררו את הארון על גבי כרכרת תותח יהיו 142 מלחים מהצי המלכותי. אותה כרכרת תותח שימשה בעבר, בין היתר, לנשיאת ארונותיהם של צ'רצ'יל, של אבי המלכה ג'ורג' השישי וגם של המלכה ויקטוריה.
הלילה נחשף כי בתהלוכה יצעדו מאחורי ארון המלכה, מלבד המלך ובני משפחתו הבוגרים, גם ניניה של אליזבת – בניו הקטנים של הנסיך וויליאם: הנסיך ג'ורג' בן התשע שהינו השני בסדר הירושה לכתר, ואחותו הנסיכה שרלוט בת השבע. בטקס עצמו, אליו הוזמנו בסך הכול 2,000 אורחים, יישא דרשה הארכיבישוף מקנטרברי ג'סטין וולבי, ותישא בו דברים גם ראש הממשלה ליז טראס. לקראת סיום הטקס, בסביבות 11:55, יציינו ברחבי בריטניה שתי דקות דומייה.
בתום הטקס הזה, בסביבות 12:15, הארון יועבר על גבי כרכרה בתהלוכה צבאית נוספת לקשת וולינגטון בקרבת הייד פארק, כשהוא חולף על פני ארמון בקינגהאם. לפחות 1,650 חיילים יהיו מעורבים בתהלוכה הזו, שמסלולה כ-2.5 ק"מ. התהלוכה תלווה במטחי כבוד של תותחים מהייד פארק ובצלצולי פעמונים ממגדל הביג-בן.
בקשת וולינגטון ארונה של המלכה יועמס על מכונית ויועבר לטירת ווינדזור, השוכנת כ-30 ק"מ מערבית ללונדון. לפני ההגעה לטירה יוצא הארון מהמכונית, ויועבר לקפלת סנט ג'ורג' הצמודה לטירה בתהלוכה נוספת. בקפלה הזו ייערך בשעה 16:00 שעון בריטניה טקס נוסף, שאליו הוזמנו כ-800 אורחים. בסיומו יוכנס הארון אל אתר קבורה לבני משפחת המלוכה ששוכן מתחת לקפלה ומכונה "הכספת המלכותית". בשעה 19:30 ייערך טקס סופי, הפעם באופן פרטי, שבו תיטמן המלכה לצד בעלה.
חלק מהקהל כבר החל להתאסף בקרבת האתרים השונים שבהם צפוי לחלוף היום ארון המלכה: מנזר ווסטמינסטר, ארמון בקינגהאם שם תחלוף התהלוכה הצבאית וגם ביעד הסופי בטירת ווינדזור. "רצינו שתהיה לנו תצפית טובה על התהלוכה", אומר ביל פארי בן ה-59, איש צבא לשעבר, שהגיע עם שני חברים שאיתם שירת. השלושה הגיעו עם כיסאות מתקפלים, התמקמו ברחוב ומחכים. "בהתחשב בכל מה שהמלכה עשתה עבורנו במשך 70 שנה, לישון בחוץ זה לא נורא", אמר פארי.
פורסם לראשונה: 23:59, 18.09.22