ולנטינה ורצקה (32), תושבת מיקולאייב שנמלטה מאימת המלחמה באוקראינה, ניצחה הבוקר (שישי) במקצה הנשים במרתון המלא של מרתון ירושלים. ורצקה, רצה אוקראינית שזכתה בפרסים רבים, נמלטה לפולין - והגיעה לישראל במיוחד כדי להשתתף במרתון ירושלים. את קו הסיום חצתה כשהיא אוחזת את דגל אוקראינה ביד אחת, ובידה השנייה את דגל ישראל.
כ-25 אלף בני אדם השתתפו במרתון, שיצא לדרך בגשם ובקור. הרצים התרכזו בגן סאקר ומשם יצאו לנקודות הזינוק השונות. גם ראש העיר ירושלים, משה ליאון, רץ בפעם השנייה ברציפות את מקצה ה-10 קילומטרים שהוזנק מגבעת רם. במקצה הגברים במרתון המלא ניצח אגז'ה גואדי, בן 33 מישראל, בזמן של 2:37:17. במקצה הנשים קבעה ורצקה זמן של של 2:45:54.
בשיחה עם ynet אמרה ורצקה לאחר המרוץ: "אני מקדישה את הניצחון הזה לעם באוקראינה. סיימתי את המרתון וכולם שאלו אותי למה אני לא נראית עייפה - זה כי אני מלאה באנרגיה רק מלחשוב על מה שקורה באוקראינה. כמובן שרצתי בשביל אוקראינה היום. במהלך הריצה חשבתי רק על אוקראינה, על המשפחה והחברים שלי ששם. זה עזר לי לחשוב עליהם, כי אני יודעת שרצתי בשבילם. ידעתי שאני צריכה לעשות בשבילם את המקסימום. ככה ישמעו את הקול שלי. זה בשבילם, בשביל בעם באוקראינה".
בסך הכל יש שישה מקצים שונים במרתון - מרתון מלא, חצי מרתון, 10 ק"מ, 5 ק"מ, מרוץ משפחות של 1.7 ק"מ ומרוץ קהילות של 800 מטר - שם נצפו משתתפים רצים עם דגלי אוקראינה ברקע המלחמה המתנהלת בשטחה. בירושלים מדווחים כי בתי המלון בתפוסה מלאה בסוף השבוע, והצפי להכנסות לעירייה מהמרתון מוערך ב-15 מיליון שקלים.
השנה עמדו בפני הרצים שני אתגרים מרכזיים: גם המעבר לשעון קיץ וגם מזג האוויר הסוער. בעיריית ירושלים נערכו למזג האוויר הקר ודאגו למשתתפי המקצים הארוכים (מרתון וחצי מרתון) לשמיכות מיוחדות לאיזון טמפרטורות הגוף בסיום הריצה, כמו גם לעמדות מרק ושתייה חמה לאורך מסלול המרוץ. ראש העיר ליאון אמר: "מרתון ירושלים צובר אהדה משנה לשנה ומיסד את עצמו כאחד המרתונים המאתגרים והיפים בעולם. זה אירוע שכולו גאווה לתושבי ירושלים".
שניים ממשתתפי המרתון פונו לבית החולים הדסה הר הצופים. ד"ר הלל גויטע, רופא במערך לרפואה דחופה, עדכן כי מצבו של רץ בן 55 קל ויציב לאחר שפונה במצב של היפותרמיה ובחום גוף של 31 מעלות. הרץ השני, בן 19, סבל מחום גבוה וחולשה כללית, וגם מצבו הוגדר קל.
בשל המרתון נסגרו צירים ורחובות רבים לתנועה: שדרות רופין, רבין ובן צבי, קמפוס האוניברסיטה העברית גבעת רם, נתנאל לורך, שד' חיים הזז, טשרניחובסקי, הפלמ"ח, עזה, הנשיא, קרן היסוד, המלך ג'ורג', רח' יפו, כיכר צה"ל, הצנחנים, שד' חיים בר לב, ג'ורג' אדם סמית, לח"י, מרטין בובר, בנימין מזר, צ'רצ'יל, קריב, שער יפו, הפטריארכיה הארמנית, שער ציון, חטיבת ירושלים, המלך דוד, ז'בוטינסקי, שופן, דובנוב, גרץ, עמק רפאים, דרך הרכבת, דרך בית לחם, דוד רמז, דרך חברון, ינובסקי, יהודה, פייר קניג, אלעזר המודעי, כובשי קטמון, יהושוע יבין, גן סאקר.
במשטרת ישראל אומרים כי "פתיחת הצירים תתבצע בהתאם להתקדמות הרצים ולא תתאפשר תנועת כלי רכב במקביל למסלולי הריצה".
כמו כן, צפויים שיבושי תנועה ברחובות המשיקים למסלולי המרוץ: בכביש 1 העירוני לא תתאפשר תנועת כלי רכב מצומת שדרות לוי אשכול (צומת הגבעה הצרפתית) ודרומה לכיוון העיר העתיקה. לא תתאפשר תנועת כלי רכב פרטיים על דרך חברון מהסינמטק ועד צומת משה ברעם. מצומת משה ברעם לכיוון גילה-תתאפשר תנועת כלי רכב כרגיל. תושבי תלפיות וארמון הנציב יוכלו לנסוע דרך שכונת ארמון הנציב אל רחוב אשר וינר לכיוון כביש בגין שפתוח לכל אורכו.
צירים ראשיים שנשארו פתוחים לתנועה: צפון – שדרות עוזי נרקיס, כביש 9, שדרות גולדה מאיר, שדרות אשכול; מרכז – כניסה לעיר, שדרות הרצל, שד' בגין דרום/צפון, ציר בר אילן, ירמיהו; דרום – דרך דב יוסף, ציר גולומב, ציר עין כרם, גבעת משואה עד אורה.
פורסם לראשונה: 10:18, 25.03.22