אלפי ישראלים הפגינו ברחבי הארץ במחאה על הפלישה הרוסית לאוקראינה - ומביעים תמיכה באזרחי המדינה שנמצאת תחת מתקפה מכמה חזיתות. ההפגנה המרכזית נערכת הערב (שבת) במרכז תל אביב, והמוחים שהתרכזו בשדרות רוטשילד והחלו בצעדה לעבר השגרירות הרוסית התכנסו לבסוף בכיכר הבימה מאחר שהמשטרה סגרה את אזור הנציגות ברחוב הירקון.
המפגינים שבאו להביע הזדהות עם העם האוקראיני וצעקו בגנותו של הנשיא ולדימיר פוטין הורחקו למרחק של כמה עשרות מטרים מהשגרירות, והלינו על כך שהמשטרה מעקרת את המחאה, ולא מאפשרים לאנשי השגרירות הרוסית לשמוע את זעקתם.
"אני הגעתי לכאן כדי לומר לרוסים שפלישה למדינה ריבונית היא חוצפה ואין לכך הצדקה", אמרה ל-ynet אלונה, שעלתה לישראל מאזרבייג'ן לפני 32 שנה. "מכעיס שהממשלה שלנו לא מוכנה לתמוך בעם האוקראיני, החשש להביע בקול ברור את חוסר הצדק - זאת התנהגות פחדנית".
ויקי לומברג, שעלתה מרוסיה, ובעלה פבלו גרניק שנולד מאוקראינה, הכירו לפני שלוש שנים בישראל במסגרת תוכנית "מסע", ולפני שנתיים נישאו. בני הזוג הגיעו במיוחד מבאר שבע לתל אביב כדי למחות נגד פוטין. "כאן בישראל יש דמוקרטיה - ואני לא מפחדת לצעוק נגד המלחמה. ברוסיה העם מפחד מהנשיא", אמרה ויקי. "המשפחה שלי ברוסיה מפחדת להתבטא נגדו, ברוסיה אין חדשות ממדינות אחרות אלא רק את התחנות הממשלתיות. יש הרבה צנזורה, ולעם ברוסיה מראים מלחמה נגד טרוריסטים".
פבלו סיפר כי הוא שוחח לאחרונה עם אמו (52), שנותרה באוקראינה, ושוקלת להצטרף לקבוצת הגנה מקומית של אזרחים. "היא חושבת על לקחת נשק", אמר. "חייבים להילחם על העצמאות של אוקראינה ועל החיים של התושבים".
ולדימיר בטואשוילי עלה ארצה ב-1997, כעבור עשור חזר לאוקראינה ולפני שנה עבר באופן סופי לישראל. שני ילדיו ושני נכדיו נותרו בעיר חרסון. "לא ישנתי כבר שלושה ימים", אמר בטואשוילי. "אני כל הזמן מדבר עם הילדים וחושש לנכדים שכל הזמן בוכים. הם נמצאים במקלט ומפחדים לצאת, נשאר להם אוכל רק ליום או ליומיים, כי החיילים האוקראינים רוקנו את החנויות".
במקביל, מאות מפגינים מחו גם בקריית הממשלה בחיפה וקראו לעצור את המלחמה באוקראינה. קיריל קארטניק, חבר מועצת העיר חיפה שהיה ממארגני האירוע, אמר כי "אנו עדים לאירועים נוראיים ואנו חשים את הכאב בלב. במיוחד אלה שנולדו וגדלו בברית המועצות. נולדתי באוקראינה ויש לי קרובי משפחה וחברים שעדיין נמצאים שם. אני מתחייב לעשות הכל על מנת להקל על העלייה הקרובה של העולים מאוקראינה וכבר התחלתי לפעול".
יולי מניס גרול, ששרפה את הדרכון הרוסי שלה, סיפרה לאולפן ynet כי ביומיים האחרונים היא לא מצליחה להתנתק מעדכוני החדשות. "אני לא מפסיקה לראות, לקרוא, ולבכות", אמרה. "בלילה הרעיון היכה בי. אמרתי לעצמי שאני חייבת לעשות משהו יותר גדול מלכתוב בפייסבוק שאני תומכת בחברים שלי, וזה היה נראה לי נכון". מניס גרול החליטה לצלם את שריפת הדרכון - ופרסמה אותו ברשתות החברתיות בצירוף קריאות נגד המלחמה ברוסית.
"קיבלתי תגובות לא פשוטות, אבא שלי לקח את זה מאוד קשה וכתב לי שזה אחד המראות הקשים שהוא ראה. בעיניי זה שיעור באזרחות, הסברתי גם לילדיי במה מדובר. אני מקווה שזה לא יפגע במשפחה שלי, אבל כשאני רואה את האומץ של אנשים שיוצאים להפגין בכל הערים ברוסיה - זה אומץ אמיתי. מה שאנחנו עושים פה זה לא מסוכן".
היא הוסיפה כי כלי התקשורת הרוסיים "שוטפים את המוח" לאזרחים - וגם הוריה סיפרו שמבחינתם - האוקראינים הם האויב. "זו תעמולה שנמשכת כבר עשרות שנים. לשמוע אותם מדברים ככה זה לא נתפס בעיניי".
בתוך כך, שגרירות אוקראינה בישראל פתחה הערב בגיוס מתנדבים ללחימה - ופרסמה הודעה בעברית שקוראת לעולים מאוקראינה להילחם מול הרוסים. "דחוף! לתשומת ליבם של המעוניינים להשתתף בהגנה על אוקראינה מפני התוקפנות הצבאית הרוסית", מסרו בשגרירות. "בני ארצנו היקרים, אחים וכל אזרחי ישראל האכפתיים ואזרחי מדינות אחרות שנמצאים כיום בישראל: השגרירות החלה בגיבוש רשימות מתנדבים המעוניינים להשתתף בפעולות לחימה נגד התוקפן הרוסי. אם אתם מוכנים להגן על הריבונות של אוקראינה, אנא שלחו הודעה עם תעודת זהות, אזרחות, תאריך לידה, מספר דרכון זר, התמחות צבאית ואנשי קשר. השגרירות תודיע על צעדים נוספים".
ליאור אל-חי השתתף בהכנת הכתבה