ראש הממשלה המיועד ביקש שבועיים, הנשיא מעניק 10 ימים: נשיא המדינה יצחק הרצוג הודיע בצהריים (שישי) כי הוא נענה לבקשתו של ראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו להאריך את תקופת המנדט להרכבת הממשלה, והעניק לו 10 ימים נוספים לעשות זאת. בבקשתו המקורית, ביקש יו"ר הליכוד לקבל 14 ימים נוספים להרכבת הממשלה. הרצוג התקשר בשעות הבוקר לנתניהו ועדכן אותו בהחלטתו.
"לאחר שהצגת בפניי את הצורך בהארכת תקופת הרכבת הממשלה, ועל מנת לפעול בהתאם לתכליתו של החוק, החלטתי להאריך את התקופה הנתונה לך לשם מילוי תפקיד הרכבת הממשלה ב-10 ימים", כתב הרצוג לנתניהו במכתב שהעביר לו היום. הרצוג הוסיף כי "כשהבעת את הסכמתך להרכיב את הממשלה, אמרת כי תגבש ממשלה שתפעל למען העם כולו. אלו הם ימים מורכבים לחברה הישראלית כשמחלוקות על סוגיות יסוד מאיימות לקרוע וללבות אלימות ושנאת חינם".
לדברי הנשיא, "אני מבקש לחזור על קריאתי שנאמרה ביום השבעת הכנסת, כי הממשלה שתוקם תפעל למען כלל הציבור בישראל וכי הקואליציה המתגבשת תקפיד על שיח מכבד ואחראי בין הרשויות: המבצעת, המחוקקת והשופטת, תבטיח את צביונה של מדינת ישראל ברוח מגילת העצמאות ותשמור על קשר איתן עם העם היהודי בתפוצות".
בבקשה הרשמית שהעביר אמש לנשיא הרצוג לצורך הארכת המנדט להרכבת הממשלה, נימק זאת נתניהו בכך שעדיין נותרו סוגיות בתחום התפקידים שטרם סוכמו, ומשום שכל הסיעות דורשות הסכמים קואליציוניים מלאים כתנאי לחלוקת התפקידים בממשלה.
נתניהו לא ציין זאת בבקשה, אבל אחת הסיבות המרכזיות להארכה היא הרצון להשלים את החקיקה שתאפשר ליו"ר ש"ס אריה דרעי לכהן כשר, אף על פי שנידון למאסר על תנאי, ואת החקיקה שתאפשר את העברת הסמכויות ליו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ' וליו"ר עוצמה יהודית איתמר בן גביר.
"ב-13 בנובמבר הטלת עליי את התפקיד להרכיב ממשלה לאחר שסיעות המונות 64 ח"כים המליצו עליי", כתב אתמול נתניהו להרצוג. "החל ממועד זה, נוהל משא ומתן אינטנסיבי בין נציגי הליכוד לצוותי המשא ומתן של כל אחת מהסיעות האמורות. תחילה, התמקד המשא ומתן בסוגיות עקרוניות, לרבות בעקרונות הבסיסיים וקווי היסוד של הממשלה שתוקם. לאחר מכן, התקיימו בין הצדדים פגישות בנושא חלוקת התפקידים בממשלה ה-37. הפגישות היו אינטנסיביות והתקיימו עד השעות הקטנות של הלילה".
"בשלב זה", כתב נתניהו, "נחתמו עם כל הסיעות שהמליצו עליי לתפקיד ראש הממשלה נספחים או מכתבים הנוגעים לתפקידים בממשלה ה-37. עם זאת, עדיין נותרו סוגיות בתחום התפקידים שעדיין לא סוכמו (כך למשל עם סיעות ש"ס ויהדות התורה עדיין אין נספח תפקידים מפורט אלא מכתב בלבד), ומשום שכל הסיעות האמורות דורשות חתימה על הסכמים קואליציוניים מלאים כתנאי לחלוקת התפקידים בממשלה. הסכמים אלה כוללים התייחסות לסוגיות עקרוניות רבות ומורכבות".
לסיכום פנייתו לנשיא, ציין נתניהו כי "המשא ומתן נמצא בעיצומו וחלה התקדמות רבה, אולם לפי קצב ההתקדמות עד כה, יידרשו לי כל ימי הארכה שבסמכותך לתת לי על פי חוק על מנת שאוכל להרכיב את הממשלה". ואולם, בסופו של דבר העניק הנשיא לנתניהו רק 10 מתוך 14 הימים שאותם ביקש כדי להשלים את מלאכת הרכבת הממשלה ה-37.
באופוזיציה המסתמנת קראו השבוע לנשיא הרצוג שלא להאריך לנתניהו את המנדט להרכבת ממשלה. שר המשפטים היוצא גדעון סער (המחנה הממלכתי) כתב בטוויטר כי "העברת חתימות מפלגות גוש נתניהו להחלפת יו"ר הכנסת מעידה שהרכבת הממשלה הושלמה. בקשת נתניהו לנשיא לתוספת ימים לצורך זה היא אחיזת עיניים. המטרה: העברת חוקים פרסונליים ובעייתיים לפי דרישת שותפיו לפני הקמת הממשלה. לא לשם כך ניתנה הרשות לנשיא בחוק להארכת מועד. על הנשיא לדחות את בקשת נתניהו".
מנגד, בליכוד דיווחו השבוע על "התקדמות משמעותית בדרך להקמת ממשלה", וציינו כי כלל הסיעות בקואליציה המתגבשת שלחו את חתימות חברי הכנסת שלהן עבור החלפת יו"ר הכנסת - תפקיד שבו ממשיך להחזיק כעת ח"כ מיקי לוי מיש עתיד. מדובר בצעד קריטי בדרך להרכבת הממשלה המיועדת, בין השאר כדי לקדם חוקים של הקואליציה המיועדת ובכללם החוק שיאפשר כאמור ליו"ר ש"ס דרעי לכהן כשר אף על פי שהורשע בעבירות מס שעשויות לכלול עמן קלון. לאחר העברת כלל החתימות, יו"ר הכנסת לוי הודיע כי הדיון בהחלפה ייערך ביום שני הבא.