בשנה שעברה כבשה גבעתיים את פסגת טבלת "מדד החופש העירוני", אבל השנה – שוב מהפך: הוד השרון הגיעה למקום הראשון במדד שערכה תנועת "ישראל חופשית" אחרי זינוק גדול בשורת פרמטרים שנבחנו – בהם תחבורה ציבורית בסוף שבוע, קבורה אזרחית וגם שירותים עירוניים לזוגות ידועים בציבור.
דירוג זה נערך זו השנה החמישית. התנועה בוחנת 31 ערים על מספר קריטריונים, בהם הפיקוח על עמותות דת שנכנסות להטיף בבתי הספר בפני התלמידים; הדרת הנשים במרחב הציבורי; היחס לקהילה הלהט"בית; חופש המסחר בשבת; היקף התחבורה הציבורית בשבת ובחגים; האפשרות להינשא בנישואים אזרחיים וכן איכות שירותי הדת לצד בחינת הפלורליזם הדתי.
על פי מדד החופש העירוני, בשנה האחרונה נצפה שיפור בכל הנוגע לענייני הדת והמדינה בעיריות. עם זאת, כעת, לקראת הקמת הממשלה החדשה שבהן שותפות קואליציוניות שדוגלות יותר בשמרנות בנושאי הדת והמדינה, ייתכנו שינויים ואתגרים גדולים יותר לעיריות השונות.
את המקום הראשון בדירוג, כאמור, כבשה הוד השרון – שזכתה לציון של 80% במדד החופש. הדברים שהעלו את העיר אל המקום הראשון הם בין היתר הצטרפות למיזם "נעים בסופ"ש" המאפשר תחבורה ציבורית בשבת, תחילת קבורה אזרחית בבית העלמין העירוני והקמת מרשם זוגות עירוני שמאפשר לזוגות ידועים בציבור לקבל שירותים עירוניים כזוג.
אל המקום השני הגיעו גבעתיים ותל אביב, שהגיעו למקומות הראשון והשני בהתאמה בשנה שעברה. שתי הערים זכו לציון של 75% במדד החופש. בשנה האחרונה חזרה בה תל אביב מהנוהל העירוני האוסר אירועים בהפרדה, אבל לצד זאת שיפרה את נהליה בבתי הספר, שלא מאפשרים כניסת עמותות דתיות.
גבעתיים, לפי המדד, ממשיכה להצטיין בהפעלת תחבורה ציבורית בשבת, בתמיכה בקהילת הלהט"ב וברישום נישואים אזרחיים בעירייה. עם זאת, העירייה איבדה מהניקוד שהביא אותה בשנה שעברה למקום הראשון – מאחר שהתקציב שהיא מקצה לדת עלה במעט.
במקום השלישי התברגו מודיעין והרצליה, שזכו לציון של 74% במדד החופש. מודיעין הצטרפה למיזם "נעים בסופ"ש", וגם אפשרה רישום עירוני של זוגות ידועים בציבור. הרצליה ממשיכה לתמוך בקהילת הלהט"ב, מפקחת על כניסת עמותות דתיות לבתי ספר וגם מפעילה כמו מודיעין קווי אוטובוס בשבת. את החמישייה הראשונה סוגרת רמת גן, שזוכה לציון של 72%. מה שהעלה את רמת גן למקום החמישי הוא החזרתו לתוקף של הנוהל העירוני המונע מעמותות דתיות להיכנס לבתי ספר מבלי שההורים יודעים את מי פוגשים ילדיהם.
בהמשך דירוג הערים ניתן למצוא את כפר סבא עם ציון של 69%, ראשון לציון עם ציון של 68%, חולון עם ציון של 63%, אילת עם ציון של 55% חיפה עם 52%, רעננה עם 50%, אשדוד ועכו עם 43%, באר שבע עם 38%, נתניה עם 37%, פתח תקווה עם 33%, חדרה עם 31%, לוד ונהריה עם 30%, בת ים עם 29%, אשקלון עם 28%, ראש העין עם 24%, ירושלים עם 22%, דימונה עם 21%, רחובות עם 20% ובית שמש ורמלה עם 15%.
את המקומות האחרונים ברשימה שוב תופסות באופן לא מפתיע הערים החרדיות. מודיעין עילית, שמשקפת את צורכי רוב תושבי העיר, הגיעה למקום ה-29. במדד צוין לחיוב מודל שירותי הדת בעיר – שנמצאים באחריות העירייה, ולא באחריות מועצה דתית. אחרי מודיעין עילית התברגה בני ברק שזוכה לציון של 4% במדד. העיר זוכה למעט נקודות מאחר שבשטחה עובר עורק תחבורה ראשי, שבו פועלת תחבורה ציבורית בשבת.
במקום האחרון, כמו בשנה שעברה, נמצאת העיר ביתר עילית עם 0% במדד החופש. גם ביתר עילית משקפת את צורכי רוב תושבי העיר – והיא לא מעניקה מענה ליברלי באף קטגוריה – ממסחר ותחבורה בסופי שבוע ועד יחס לקהילת הלהט"ב או נוהל אי-קיום אירועים בהפרדה.
בסך הכול, הממוצע הכללי של המדד עומד על 41% חופש בכל אחת מהערים שנבחרו לעומת 38.8% חופש בשנה שעברה.
מנכ"ל ישראל חופשית, אורי קידר, אמר כי "זו השנה החמישית בה אנו מוציאים מדד החופש העירוני, ולצד העלייה הניכרת במאמצי העיריות לשפר את תחום הדת והמדינה בגזרתן, הכנסת ה-25 מביאה עמה סכנת הידרדרות ממשית בכל התחומים אותם אנו מודדים. אין לי צל של ספק שכשחברי הממשלה המסתמנת מתבטאים בנושאי דת ומדינה ומביעים עמדות קיצוניות וחשוכות שמקומן בימי הביניים הם מתכוונים לזה". לדבריו, "לראשי העיריות תפקיד מהותי במאמצי הבלימה שמתקרבים אלינו, אבל הם לא לבד במערכה. הציבור הישראלי יעמוד על רגליו האחוריות".