הרמטכ"ל המצרי אחמד חליפה קיים היום (ה') ביקור לאורך גבול רצועת עזה עם מצרים וגם באזור מעבר רפיח, כשברקע הכעס של קהיר, אחת מהמתווכות הבולטות להסכם שחרור חטופים, על ראש הממשלה בנימין נתניהו - וטענותיו כלפיהם על ההברחות בציר פילדלפי.
דובר צבא מצרים אמר בצהריים לערוץ "אל-קאהרה אל-אחבאריה" המצרי כי "אחמד חליפה, רמטכ"ל הכוחות המזוינים המצריים, מקיים ביקור פתע כדי לבחון את המצב הביטחוני וצעדי האבטחה בגבול עם עזה". בהמשך פורסמו בערוצים הערביים השונים תמונות מהביקור, גם על רקע מעבר רפיח, ופורסם סרטון.
בסרטון, שמלווה בקריינות, נמסר כי הביקור החל במפגש עם הכוחות האחראיים על אבטחת מעבר רפיח היבשתי, וכי הרמטכ"ל הדגיש שהמשימה העיקרית של הכוחות היא "לשמור על גבולות המדינה בכל הכיוונים האסטרטגיים". עוד צוטטו בסרטון דבריו של הרמטכ"ל כי "הכוחות המזוינים מסוגלים להגן על גבולות המולדת דור אחרי דור", ונמסר כי הוא הקשיב במסגרת הביקור להסבר על דרכי הפעולה המאפשרות שליטה על קו הגבול הבינלאומי בצורה רציפה. מהסרטון ניתן להתרשם כי הוא שוחח עם החיילים ואף נשאר לאכול עימם.
במקביל, באותו ערוץ מצרי צוטט היום מקור בכיר במדינה, שאמר כי "הצהרותיו של נתניהו לא ריאליות, הוא מבקש להטיל אחריות על מדינות אחרות לכישלון שלו בהשגת מטרותיו בעזה". המקור טען בנוסף: "החודשים האחרונים הוכיחו כי לנתניהו לא אכפת מהחזרת החטופים הישראלים בחיים, כל עוד זה מתנגש עם מטרותיו והאינטרסים האישיים שלו".
ביקור הפתע של הרמטכ"ל המצרי מגיע בצל השיח על ציר פילדלפי בימים האחרונים. מצרים טוענת לאורך כל המלחמה כי היא שולטת בגבולותיה ומתנגדת לכל נוכחות ישראלית בציר ובמעבר רפיח, הנחשב לחלק ממנו, ושהיא רואה בנוכחות הישראלית באזור הפרה של הסכמי קמפ דיוויד.
הביקור היום מהווה מעין מפגן שליטה נוסף של מצרים בשטח, לצד ההתבטאויות החריפות נגד ישראל ונתניהו בימים האחרונים. בעיתון "אל-אחבאר" הלבנוני, שמזוהה עם חיזבאללה, נטען הבוקר כי ההצהרות המצריות נגד נתניהו שפורסמו אתמול היו החמורות ביותר עד כה, ומגיעות יחד עם הסלמה דיפלומטית הדרגתית, בתיאום המודיעין המצרי ומשרד החוץ המצרי.
דוגמה כזאת להצהרות נגד נתניהו היא דבריו של גורם מצרי בכיר אתמול, שאמר לערוץ "אל-קאהרה אל-אחבאריה" כי הצהרותיו של נתניהו בנוגע לציר פילדלפי מהוות "מסר לוושינגטון", שלפיו הוא מסרב לכל הצעה לעסקה, ו"מבטל את המאמצים לרגיעה ולשחרור חטופים ואסירים".
הגורם הוסיף כי "ראש ממשלת ישראל מפיץ שקרים כדי לכסות על כישלונו בעזה. נתניהו, באמצעות טענותיו להברחת נשק ממצרים, סולל את הדרך להכרזה על כישלונו הביטחוני והמדיני, אי-מציאת חטופים ואי-השגת ניצחון כלשהו בעזה ובגדה. כל הצדדים לא מרוצים מהכישלון המתמשך של ראש ממשלת ישראל בהגעה להסכם הפסקת אש".
אתמול הודיעה מצרים רשמית לישראל, בערוצים דיפלומטיים, כי לא הייתה מרוצה מהמפה שבה השתמש נתניהו במסיבת העיתונאים שקיים ביום שני. כך דיווח העיתון "אל-ערבי אל-ג'דיד", שציין כי חוסר שביעות הרצון נבע מכך שציר פילדלפי הוצג במפה כשטח צבאי, בניגוד להסכמי קמפ דיוויד.
בעיתון הקטארי נטען כי לפני מסיבת העיתונאים התנהלו מגעים בין גורמים ישראלים למצרים, שבמהלכם נתניהו העביר מסר לקהיר שהוא היה מוכן לנהל משא ומתן על ציר פילדלפי בשלב השני של השיחות על עסקת חטופים והפסקת אש מול חמאס, אך גורמים רשמיים במצרים סירבו והדגישו כי יקבלו רק התחייבות ליציאה מהציר, גם אם זה יהיה בשלב מאוחר יותר, ולא לנהל משא ומתן על גורל האזור.
במקביל לדיווח ב"אל-ג'דיד", משרד החוץ של האמירויות פרסם אתמול אחר הצהריים "הודעת הזדהות עם מצרים, בעקבות ההאשמות הישראליות בנוגע לציר פילדלפי". נכתב כי "מדובר בהצהרות פוגעניות המאיימות על היציבות ומחמירות את המצב באזור". מצרים, יצוין, מכחישה את ההאשמות הישראליות שדרך הציר התאפשרו הברחות המוניות של נשק מסיני לעזה לאורך השנים, והיא טוענת כי בעשור האחרון השמידה המוני מנהרות בגבול שלה עם הרצועה.
מצרים, נזכיר, מתנגדת נחרצות לנוכחות ישראלית בציר פילדלפי או במעבר רפיח, בטענה שמדובר בהפרה של הסכם השלום. בשנת 1978 חתמו נשיא ארצות הברית ג'ימי קרטר, נשיא מצרים אנואר סאדאת וראש ממשלת ישראל מנחם בגין על הסכמי קמפ דיוויד, שסללו את הדרך לחתימת הסכם השלום בין ישראל למצרים במרץ 1979.
כבר ב-23 באוקטובר, כשבועיים אחרי מתקפת הפתע של חמאס, מקורות מצרים אמרו ל"אל-ערבי אל-ג'דיד" כי קהיר העבירה אזהרות חמורות לממשלת ישראל מפני ביצוע פעולות צבאיות קרקעיות בגבול שבין רצועת עזה למצרים. בדיווח נכתב כי הסכמי קמפ דיוויד מונעים מישראל ביצוע פעולות צבאיות באזור הציר, מבלי לקבל תחילה אישור ממצרים.