פעולה משולבת של ארצות הברית ובריטניה נגד חיזבאללה: משרד האוצר האמריקני הוסיף היום (שלישי) לרשימה השחורה 52 בני אדם וחברות בלבנון ובמדינות נוספות, שהיו חלק מרשת הלבנת הון ומעקף סנקציות, ובמקביל גם בריטניה הטילה סנקציות על ראש הרשת נאזם אחמד - סוחר יהלומים ואמנות שמממן את חיזבאללה.
לפני כן, הודיעו היום האמריקנים כי יעניקו שבעה מיליון דולר לכל מי שיעביר מידע על בכיר חיזבאללה איברהים עקיל, מהאחראים לפיגוע לפני 40 שנה בשגרירות האמריקנית בביירות שבו נרצחו 63 איש.
בהודעת משרד האוצר האמריקני נכתב כי הרשת ארגנה את התשלום, השילוח והאספקה של כסף, יהלומים, אבני חן ויצירות אמנות עבור אחמד ואורח החיים הראוותני שלו. האוצר הבריטי הקפיא את נכסיו במדינה של אחמד, יותר משלוש שנים אחרי שהוכנס לרשימה השחורה האמריקנית.
לפי האמריקנים, אחמד עוסק בהלבנת הון עבור חיזבאללה ומעורב בהברחת יהלומי דם - יהלומים שנכרים באזורי קרבות ומממנים את הלחימה. בכתב אישום בבית משפט אמריקני, שהותר היום לפרסום, מאז הטלת הסנקציות עליו ב-2019 אחמד סחר במיליוני דולרים וניסה להתחמק מאותן סנקציות.
לפי האישום, מאז הטלת הסנקציות אחמד ושמונה נאשמים נוספים סחרו ביהלומים ששוקלים בסך הכול 1,546 קראט. כך, למשל, ב-18 במרץ 2021 חברה בבעלות אחמד העבירה יהלום של 45 קראט בשווי 80 מיליון דולר לחברה בניו יורק.
בנוסף, מאז הסנקציות ב-2019 קנה אחמד יצירות אומנות בשווי 450 אלף דולר מארצות הברית, ובעוד 780 אלף דולר מאמריקנים שמתגוררים מחוץ למדינה. בקיץ 2021 הועברו לאחמד כמה יצירות מגלריה בשיקגו, ואחת מהן נראית בתמונה לצדו.
בין פברואר 2021 לנובמבר באותה שנה, אחמד ושני נאשמים אחרים סחרו עם אמן מניו יורק - והורו לו להזכיר את שמו של אחמד לאיש. הם קנו ממנו שישה ציורים בשווי 199,800 דולר, והם הוטסו משדה התעופה קנדי בניו יורק לחברה של אחמד. לפחות אחד מאותם ציורים נתלו במעונו של אחמד.
"הפעולה שבה נקטנו תפגע באלו שמממנים את הטרור הבינלאומי ותחזק את הכלכלה הבריטית ואת הביטחון הלאומי", אמר ג'ואנה פן, שרה במשרד האוצר הבריטי על הסנקציות שהטילו הבריטים. בגלריית האמנות בביירות, שלפי הבריטים זוהתה כשייכת לאחמד, לא הגיבו להאשמות.
כאמור, לציון 40 שנה לפיגוע בשגרירות האמריקנית בביירות, הודיע הבית הלבן כי יעניק שבעה מיליון דולר לכל מי שיעביר מידע על בכיר חיזבאללה איברהים עקיל, שהיה אחד האחראים לפעולת הטרור שגבתה את חייהם של 63 בני אדם.
עקיל, הידוע גם בשם אל-חאג' תחסין או בשם הבדוי אל-חאג' עבדול חאדר, הוא חבר במועצת הג'יהאד, האחראית על הפעולות הצבאיות של הארגון, שמוגדר רשמית בארה"ב כארגון טרור הנתמך על ידי השלטון האיראני.
בהודעה הרשמית שהפיצה מחלקת המדינה האמריקנית נכתב כי יוענק "פרס של עד 7 מיליון דולרים עבור מידע המוביל לזיהוי, מיקומו, מעצרו ו/או הרשעתו" של עקיל. בציוץ שנוסף לאחר מכן בטוויטר, מחלקת המדינה סיפקה דרכי התקשרות: "אם יש לכם מידע העבירו לנו אותו, בווטסאפ או בטלגרם, ואולי תהיו זכאים לפרס הכספי".
עקיל, יחד עם עימאד מורנייה, נחשב לאחד מראשי חוליית הטרור של החיזבאללה שלקחה אחריות על פיגוע משאית התופת שחנתה ליד השגרירות האמריקנית בביירות ב-18 באפריל 1983 והביאה למותם של 63 בני אדם, בינהם אנשי ביון אמריקנים רבים. המשאית הוכנה בשטח שבשליטה סורית בבקעת הלבנון והועברה בחשאי לבירה הלבנונית באותו יום.
עקיל גם היה אחד ממפקדי הפיגוע בבסיס חיל הנחתים האמריקני באוקטובר של אותה שנה, בו נהרגו 241 אנשי צבא. אותו פיגוע מהווה עבור האמריקנים עד היום צלקת פתוחה - היה זה מחיר הדמים הקשה ביותר ביום אחד עבור חיילים אמריקנים מחוץ לארצם מאז מלחמת העולם השנייה.
עקיל פיקד בנוסף על מבצעי חטיפת בני ערובה אמריקנים וגרמנים בלבנון, ושמו עלה כמה פעמים כמי שעתיד לרשת את תפקיד רמטכ"ל חיזבאללה. הוא שרד כמה ניסיונות חיסול, בהן זו בפברואר 2000, אז שיגרו מסוקי אפאצ'י טילים לעבר מכוניתו. עקיל נפצע אז באורח קל בלבד.
בספטמבר 2019 מחלקת המדינה האמריקנית הכניסה את עקיל לרשימת הטרוריסטים המבוקשים שלה, הוחרם כל רכושו הסמוך לכפיפות שיפוטית של ארה"ב ולאמריקנים נאסר לסחור איתו.
עקיל הוא רק אחד מחברי הארגון עליו הטיל הממשל האמריקני במהלך השנים האחרונות סנקציות, ופרסים כספיים מוצעים למי שמעביר מידע עליהם. הסנקציות האלה מאפשרות למעשה למפות את ראשי ארגון הטרור הלבנוני. הבית הלבן שילם עד היום מעל ל-250 מיליון דולר ליותר מ-125 אנשים שסיפקו מידע ש"סייע לשמירת הביטחון הלאומי של ארה”ב".