מפגן כוח, בעיצומה של מלחמה כושלת: במוסקבה נערך היום (שני) מצעד הניצחון הרוסי השנתי על גרמניה הנאצית. השאלה המרכזית לפני תחילתו הייתה אם במהלכו נשיא רוסיה ולדימיר פוטין יכריז רשמית על מלחמה באוקראינה, 75 יום אחרי שהודיע על "מבצע צבאי מיוחד" - אבל בנאומו לא הכריז פוטין על מלחמה וודאי שלא על ניצחון. הוא גם לא התייחס למערכה הכושלת בקייב, שהובילה לנסיגה רוסית ולהתמקדות בלחימה בדונבאס. במקביל, נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי אמר לעמו: "ניצחנו אז, וננצח עכשיו. בקרוב יהיו שני ימי ניצחון באוקראינה". ynet העביר בשידור חי את המצעד.
המלחמה באוקראינה – עוד כותרות:
• חשש ל-60 הרוגים בבית ספר שהופצץ
• קייב: "קרבות מרים במצודת מריופול"
• רודן בלארוס: לא ציפיתי למלחמה ממושכת
• רוסיה: שכירי חרב ישראלים נלחמים נגדנו באוקראינה
מצעד הניצחון על הנאצים בכיכר האדומה נערך מדי שנה לציון הישגי הסובייטים במלחמת העולם השנייה. בשנים האחרונות הפך המצעד למפגן כוח פטריוטי שבאמצעותו מנסה פוטין ללכד את הרוסים ולבצר את הנהגתו. הנשיא הרוסי הגיע לכיכר האדומה עם תחילת המצעד, וכמה דקות לאחר מכן החל בנאומו שבו השווה כבר בתחילתו בין הנאצים לאוקראינים, חודשיים וחצי אחרי הכרזתו כי מטרת המבצע היא "דה-נאציפיקציה לאוקראינה".
"זה אותו דבר עכשיו", אמר פוטין כשהוא משווה בין המלחמה באירופה מול הנאצים שהסתיימה לפני 77 שנה, לבין המערכה באוקראינה. "אתם נלחמים עבור אנשינו בדונבאס, עבור ביטחון המולדת שלנו". כמו בנאומים קודמים שלו, גם הפעם פוטין ניצל את הנאום כדי להצדיק את הפלישה לאוקראינה וכינה זאת "ההחלטה הנכונה היחידה, החלטה שנכפתה עלינו".
בנאום, מול יותר מ-10,000 חיילים, טען פוטין כי המערב תכנן מתקפה על חצי האי קרים, ולמוסקבה "לא נותרה ברירה אחרת" פרט ליציאה למתקפת מנע. לדבריו, "חברות נאט"ו לא רצו להקשיב לנו. היו להן תוכניות אחרות, וראינו אותן. הם תכננו פלישה לאדמות ההיסטוריות שלנו, כולל קרים". פוטין אמר כי הקריאות לנשק גרעיני לקייב יצרו "איום לא מתקבל על הדעת, ממש על הגבול שלנו". הוא הפנה אצבע מאשימה לארה"ב ול"משרתיה הצייתנים", ואמר כי "הסכנה גברה מדי יום".
אחר כך התייחס פוטין לצבא הרוסי "ולאנשי המיליציה של דונבאס", ואמר כי הם נלחמים על ארצם כדי להגן על רוסיה. לאחר דקת דומייה, הגיעה התייחסות חריגה לאבדות הצבא הרוסי. "זו טרגדיה לכולנו, ובעיקר למשפחות", אמר הנשיא הרוסי ואיחל החלמה מהירה לפצועים. "יש לעשות הכול כדי להימנע מהזוועות של מלחמת עולם", אמר פוטין.
"כתף אל כתף, חיילים וקצינים ניצבים כאן מאזורים שונים של המולדת הענקית שלנו, כולל אלו שהגיעו ישירות מדונבאס, מאזורי הלחימה", הוסיף הנשיא הרוסי. "אנחנו זוכרים איך האויב ניסה להשתמש נגדנו בכנופיות של טרוריסטים מהעולם. הם ניסו לזרוע איבה בינלאומית ודתית כדי לשבור אותנו, כדי להחליש אותנו, אבל הם כשלו".
בסיום דבריו קרא פוטין: "תהילה לכוחות הצבא שלנו. לרוסיה! לניצחון!". הכוחות ענו בשאגה, ומיד לאחר מכן נשמע ההמנון הרוסי והחל ירי הצדעה מתותחים. בנאומו פוטין לא הכריז רשמית על מלחמה ולא על גיוס כללי, ודבריו היו גם חפים מאיומים בשימוש בנשק גרעיני. מנגד, גם לא נראו סימנים בנאום לכך שהוא מתכוון לסיים את המלחמה בקרוב.
לאחר נאומו החלה הצעדה בכיכר האדומה, שבה משתתפים לפי משרד ההגנה הרוסי כ-11 אלף חיילים, בהם כאלה שחזרו משדה הקרב באוקראינה. אחריהם נסעו מאות טנקים, כלי רכב משוריינים ומשגרי טילים. האירוע היה אמור לכלול גם מטס בהשתתפות 77 כלי טיס, ביניהם שמונה מטוסי מיג-29 שבטיסתם מעל הכיכר ייצרו את האות Z – שהפכה לסמל התמיכה בפלישה הרוסית לאוקראינה - אבל המטס לא התקיים בסופו של דבר. במוסקבה אמרו כי מזג האוויר הוביל לביטול.
על הקרקע הציגה רוסיה כלי נשק מהארסנל הגרעיני שלה, בהם טילי היארס הבין-יבשתיים שיכולים לפגוע במטרות במרחק של עד 12 אלף קילומטרים – כלומר גם בלונדון ובניו יורק. הצגת הכלים מהארסנל הגרעיני של רוסיה אינה באה בחלל ריק: מאז תחילת הפלישה לאוקראינה פיזרו פוטין ואנשיו כמה אזהרות מרומזות למערב, שלפיהן הם עלולים להיאלץ להשתמש בנשק גרעיני בתגובה להתנהלותו בעניין אוקראינה ובוחנים היטב את צעדיו. מדינות נאט"ו החלו בשבועות האחרונים לחמש ביתר שאת את הצבא האוקראיני, והמהלך הזה רק הגביר את המתיחות הצבאית בינן לבין מוסקבה.
במערב הועלו בימים האחרונים השערות שבניסיון להציג עצמה כמנצחת ולהשפיל את אוקראינה ואת מדינות נאט"ו עשויה רוסיה להצעיד בכיכר האדומה גם מאות שבויים שאותם תפסה במהלך המלחמה. בבריטניה עקבו במטרה לראות אם גם שלושת האזרחים הבריטים שנלחמו לצד האוקראינים ונפלו בשבי הרוסי יוצעדו במקרה שכזה - אבל בינתיים לא נראו עדויות לכך.
לפני כחודש העלו גורמים במערב סברה שלפיה פוטין מתכנן להכריז במהלך המצעד על ניצחון במערכה, אבל לנוכח המצב בשדה הקרב הדבר ירד מהפרק - וכאמור גם הערכות אחרות, על כוונה להכריז על מלחמה, מה שיאפשר גיוס כללי, לא התממשו.
פרט למצעד במוסקבה התקיימו היום מצעדים קטנים יותר בעשרות ערים ברחבי רוסיה, בין היתר בוולדיווסטוק ובנובוסיבירסק. השנה המשתתפים באותם מצעדים נקראו לשאת בהם תמונות של חיילים רוסים שנהרגו במלחמה באוקראינה, מלבד תמונות לוחמים סובייטים שנהרגו במלחמת העולם.
הבוקר, זמן קצר לפני נאום פוטין, נשיא אוקראינה זלנסקי מסר הודעה מיוחדת לרגל יום הניצחון, ואמר כי אוקראינה תנצח במערכה הנוכחית. "אנחנו נלחמים על החירות של ילדינו, ולכן ננצח", אמר בנאום שפרסם בערוץ הטלגרם שלו. "אף פעם לא נשכח מה שעשו אבות אבותינו במלחמת העולם השנייה, שבה נהרגו יותר משמונה מיליון אוקראינים.
"בקרוב מאוד יהיו שני ימי ניצחון באוקראינה, ולמישהו אחד לא יהיו בכלל. ניצחנו אז, וננצח עכשיו", אמר זלנסקי, והבטיח שברחוב המרכזי בבירה יתקיים מצעד ניצחון, "הניצחון של אוקראינה. חג ניצחון על הנאצים שמח! תחי אוקראינה!".
לקראת המצעד גבר גל הביקורים באוקראינה של בכירים במערב. אתמול אחר הצהריים הגיעה למדינה במפתיע ג'יל ביידן, הגברת הראשונה של ארה"ב. היא נפגשה בעיירת הגבול אוז'הורוד במערב אוקראינה עם אולנה זלנסקה – רעייתו של נשיא אוקראינה זלנסקי, שזו הייתה הופעתה הפומבית הראשונה מתחילת המלחמה ב-24 בפברואר.
במקביל, לעיר אירפין שבפרברי קייב – עיר שספגה נזק רב בראשית המלחמה, בעת שהרוסים ניסו לכבוש את בירת אוקראינה – הגיע ראש ממשלת קנדה, ג'סטין טרודו. במסיבת עיתונאים שערך טרודו לאחר מכן עם זלנסקי בקייב אמר רה"מ הקנדי כי "עכשיו כבר ברור שפוטין אחראי לפשעי מלחמה נוראיים". הוא אף הודיע על העברת סיוע צבאי נוסף מקנדה: "נתמוך באוקראינה אל מול ההרג והברוטליות של רוסיה".
טרודו הודיע גם על העברת מימון לפעולות פינוי מוקשים, ובמהלך מסיבת העיתונאים הוענקה מדליה לאחד מגיבורי פינוי המוקשים באוקראינה – כלב בן שנתיים מסוג ג'ק ראסל טרייר. הכלב פטרון, שזכה לתהילה בעקבות סרטון שבו נראתה פעילותו בעיר צ'רניהיב, נבח על טרודו בעוצמה בזמן שראש הממשלה הקנדי ניסה להתקרב אליו.
בזמן שברוסיה מקיימים את המצעד, במערב ממשיכים להזכיר את פשעי המלחמה שמנהיגי המדינה אחראים להן באוקראינה. בנאום שנשא במוזיאון הצבא הלאומי בלונדון היום אמר שר ההגנה הבריטי בן וואלאס כי "בפלישה באוקראינה, פוטין, המעגל הפנימי שלו והגנרלים – כולם משקפים את הפאשיזם והרודנות של לפני 70 שנה, מבצעים את אותן שגיאות של המשטרים הטוטליטריים הקודמים. פוטין חייב להכיר בעובדה שלטווח הארוך הוא הפסיד במלחמה".
"אין להם מה לחגוג", אמרה לפני המצעד לינדה תומאס-גרינפלד, שגרירת ארה"ב באו"ם. "הם לא הצליחו לנצח את האוקראינים. הם לא הצליחו לפלג את העולם או לפלג את נאט"ו. הם רק הצליחו לבודד את עצמם בעולם ולהפוך למדינה מנודה".
אתמול נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ושאר מנהיגי מדינות ה-G-7 ערכו שיחת וידאו עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי. הם הבטיחו להמשיך בסנקציות על מוסקבה וגינו את פוטין, תוך התייחסות לחלקה המשמעותי של ברית המועצות בניצחון על הנאצים במלחמת העולם השנייה. "המעשים שלו ממיטים בושה על רוסיה ועל ההקרבה ההיסטורית של אזרחיה", נמסר בהצהרה של מנהיגי שבע הכלכלות הגדולות בעולם.
בימים האחרונים המשיכו הרוסים בניסיונות הכתישה, במטרה לגרוף הישג משמעותי לפני המצעד. אתמול דיווח זלנסקי למנהיגי ה-G-7 כי 60 בני אדם נהרגו בהפצצה קטלנית בבית ספר בכפר בילוהורבקה במחוז לוהנסק שבמזרח אוקראינה.
הצבא הרוסי קיווה להשלים את כיבוש העיר האסטרטגית מריופול עד "יום הניצחון", אבל הלוחמים האוקראינים שמתבצרים במפעל "אזובסטל" - מעוז ההתנגדות האחרון בעיר ההרוסה - הצהירו אתמול שבכוונתם להמשיך להילחם עד המוות. ההערכות הן שבמפעל מתבצרים כאלפיים חיילים ולוחמים אוקראינים.
פורסם לראשונה: 09:47, 09.05.22