שלושה ימים לאחר בריחת ששת המחבלים מכלא גלבוע, החליט היום (ה') השר לביטחון הפנים עמר בר-לב על הקמת ועדת בדיקה ממשלתית בפרשה. "היה כשל חמור שיש למצות את הבדיקה לגביו", אמר השר בר-לב שהחליט על הקמת הוועדה בתיאום עם ראש הממשלה נפתלי בנט.
הוועדה, בראשות שופט בדימוס, תבדוק את הכשלים שאפשרו את בריחת האסירים הביטחוניים מהכלא. ההחלטה על הקמתה התקבלה לאחר היוועצות עם היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, ותובא לאישור הממשלה. "לא נותיר אבן על אבן ללא בחינה", אמר בר לב. "בליל יום שני אירע כשל חמור שיש למצות את הבדיקה לגביו. אני סומך על ממשלת ישראל כי תאשר את המלצתי ונוכל לרדת לשורש האירועים שהובילו לתוצאה הקשה".
בלי יוקרה ממלכתית: סמכויות הוועדה הממשלתית
בהודעה שפורסמה הערב מטעמו של בר-לב נמסר כי "היסטוריית השימוש" בכלי של ועדות חקירה ממשלתיות "מלמדת כי השימוש בו נעשה במקרים בהם עלה צורך לבדוק כשלים רוחביים משמעותיים שנפלו במערכות, ועל כן החליט השר לפעול במתכונת זו". זוהי ועדת החקירה השנייה שמקימה ממשלתם הצעירה של נפתלי בנט ויאיר לפיד: ביוני האחרון היא אישרה את הקמת ועדת החקירה הממלכתית לאסון מירון.
ועדת בדיקה ממשלתית הינה ועדה ציבורית המוקמת על-פי החלטתו של שר בממשלה. סמכויותיה מוגבלות יותר מאלו של ועדת חקירה ממלכתית, והיא לא יכולה למשל לכפות על מעורבים בפרשה להעיד בפניה - אלא אם הוסמכה לכך מפורשות בהחלטת ממשלה. זו יכולה גם להגביל את מנדט הוועדה, לעומת ועדת חקירה ממלכתית שאמנם מקבלת מנדט מוגדר - אך יכולה לחרוג ממנו על פי שיקול דעתה.
להבדיל מוועדת חקירה ממלכתית, שבה לא ניתן להשתמש בעדויות לאחר מכן בבית משפט, לוועדת בדיקה אין למי שמעיד בפניה את אותה החסינות, ולכן ייתכן שחלקם יחששו לומר אמת. כדי שהנחקרים יוכלו בכל זאת להעיד בחופשיות, ייתכן שאם יוסקו נגדם מסקנות - הן תהיינה אישיות ומערכתיות, ולא פליליות.
בתום דיוניה, המוגבלים בזמן, מגישה ועדת הבדיקה דו"ח על תוצאות בדיקתה והמלצותיה בפני הממשלה. מסקנות ועדת הבדיקה, כמו מסקנות ועדת חקירה ממלכתית, אינן מחייבות באופן פורמלי. אולם, אם הוועדה תסיק מסקנות - הממשלה תצטרך להסביר מדוע היא אינה מיישמת אותן, והיא צפויה להתמודד עם עתירות לבג"ץ אם לא תיישם את ההמלצות.
למרות "נחיתותה" היחסית של ועדת הבדיקה הממשלתית, בשנים האחרונות מונו ועדות בדיקה שבזכות השופטים שעמדו בראשן נהנו מיוקרה ציבורית - ולכן בממשלה התייחסו למסקנותיהן בכובד ראש. ועדות שכאלו היו למשל ועדת השופט ורדי זיילר לחקר פרשת פרניאן, וועדת וינוגרד לחקר מלחמת לבנון השנייה.
שרשרת מחדלים: השומרת במגדל סמוך נרדמה
הקמת הוועדה פורסמה שעה קלה לאחר שב-ynet נחשף עוד מחדל: מגדל השמירה שנמצא ישירות מעל פתיחת יציאת המנהרה שממנה נמלטו המחבלים - כלל לא היה מאויש. בשלב זה לא ברור מה הסיבה לכך שלא היה שומר במגדל - אם מדובר בסידורי אבטחה טקטיים של השב"ס, במחסור תקציבי או שהסיבה לכך אחרת. מצלמת האבטחה שבאזור דווקא כוונה ככל הנראה לאזור המנהרה שנחפרה - אבל כפי הנראה איש לא הסתכל על המצלמות. הסוהרת שהודתה שנרדמה הייתה במגדל סמוך.
המחדל הזה הוא כאמור רק אחד בשורה ארוכה של מחדלים: האסירים הביטחוניים הצליחו להימלט בלילה שבין ראשון לשני דרך חור שחפרו בשירותי התא שלהם - תא משוריין לכאורה שמכונה "כספת" ובנוי מ-66 טונות של בטון יצוק - ונמלטו משם דרך חלל פנימי שבין הקרקע בהר הגלבוע ליסודות הכלא. החלל הזה היה ידוע היטב לאנשי הכלא, וגם ב-2014 נחשפה שם מנהרה דומה בשירותי אחד התאים, שדרכה קיוו אסירים להימלט לחופשי.
בנוסף לכך, לגבי שלושה מהאסירים שנמלטו היו התרעות מודיעיניות כי הם עלולים לברוח. בכירים לשעבר בשב"ס הביעו תמיהה גם על כך שערב ההימלטות אושרה בקשתו של זכריא זביידי, איש פתח, לעבור לתא מספר 5 באגף 2 בכלא, שבו היו שאר האסירים שנמלטו - המזוהים עם הג'יהאד האיסלאמי הפלסטיני. גם לאחר ההימלטות עבר זמן רב מאז שבשב"ס הבינו את גודל האירוע: כשעתיים חלפו מאז הדיווח הראשון של נהג מונית על חשודים שרצים בשדות סמוך לכלא ועד שבשב"ס גילו שכל השישה נמלטו.
במסגרת חקירת ההימלטות נבחנות גם אפשרויות שהאסירים קיבלו סיוע מבחוץ - ואולי אף מבפנים. היום הועברה האחריות לניהול החקירה ממחוז הצפון במשטרה ליחידה לפשעים בינלאומיים בלהב 433, וחוקרים צפויים לגבות עדויות מסוהרים שעובדים בכלא לאור האפשרות שהאסירים שנמלטו קיבלו סיוע מבפנים. להחלטה להקים ועדת בדיקה ממשלתית לא צפויה להיות השפעה על החקירה המשטרתית.
נציבת שירות בתי הסוהר, רב-גונדר קטי פרי, מונתה לתפקיד בינואר השנה וכעת מתמודדת עם קריאות לשאת באחריות לבריחה. מוקדם יותר היום, בסיור שערכה יחד עם השר בר-לב בכלא קציעות, היא לא התייחסה אמנם ישירות לחצי הביקורת הקשים המופנים כלפי שב"ס, אך אמרה כי "תפקיד הסוהר זה תפקיד לא פשוט ומורכב, אבל מי שבא - מגיע על מנת לעשות אותו על הצד הטוב ביותר".
בינתיים, ובצל הבריחה הדרמטית, גם היום אירעו התפרעויות באגפים הביטחוניים בבתי הכלא - אחרי שאתמול הוצתו כמה תאים בכלא קציעות ובכלא רמון - ובכלא רמון שוב הוצת אחד התאים. בשב"ס אמרו כי השריפה שם כובתה במהירות. ההתפרעויות והצתות התאים, נזכיר, נעשות על ידי אסירי הג'יהאד האיסלאמי במחאה על מבצע הפיזור שלהם - כ-400 במספר - בין כלל האסירים הביטחוניים בבתי כלא במרכז ובדרום, בעקבות הבריחה שאותה הובילו אסירים המזוהים עם ארגון הטרור.
האסירים הביטחוניים מקובצים לרוב על פי שיוך ארגוני, והפלגים החמושים ברצועת עזה - הג'יהאד האיסלאמי וחמאס - שיגרו בימים האחרונים איומים בעקבות מה שהם תופשים כפגיעה בתנאי האסירים. ארגוני הטרור הזהירו גם מפגיעה באסירים שנמלטו. בחמאס קראו אחר הצהריים לפלסטינים לצאת ל"יום זעם" מחר, בנקודות החיכוך עם כוחות הביטחון ביהודה ושומרון, במחאה על המשך ה"סנקציות" לכאורה בבתי הכלא. בחמאס הוסיפו כי "ההתנגדות הפלסטינית תהיה מוכנה להקריב קורבנות למען האסירים".
קריאות דומות להשתתף בהתפרעויות לאות הזדהות עם האסירים השמיעו גם אתמול חמאס והג'יהאד האיסלאמי, ומאות פלסטינים שנענו לקריאות הללו התעמתו אמש עם כוחות הביטחון בכמה מוקדים, כולל במזרח ירושלים. ראש הממשלה נפתלי בנט הזהיר בהערכת מצב שקיים אמש מזליגה של האירועים ל"גזרות אחרות", כלשונו, והוחלט להאריך עד ליום שבת את הסגר שהוטל בחג על הפלסטינים ביהודה ושומרון.
במקביל נמשך המצוד הנרחב אחר ששת המחבלים, שבו לוקחים חלק כלל זרועות הביטחון. כחלק מהמבצע מופעלות יכולות מעקב ומודיעין חסרות תקדים, לצד טכנולוגיות מתקדמות, חיישנים ומערכות ניטור שמרוכזות לחמ"ל המשותף שהוקם למשטרה, לשב"כ ולצבא. צה"ל הגדיל אתמול את היקף הסיוע שלו בחיפושים, שבהם לוקחים חלק שני גדודים ושש פלוגות.
הכוחות פועלים בין היתר בכפרים שונים באזור ג'נין - העיר שממנה הגיעו כל ששת המחבלים ושסמוכה לכלא גלבוע - ועצרו לחקירה חלק מקרובי האסירים, אך חלקם כבר שוחררו. גם בכפרים ערביים-ישראליים באזור הורגשה פעילות משטרתית, וכמה חשודים נעצרו ביום שלישי בחשד שהעניקו סיוע למחבלים לאחר הבריחה.