2 צפייה בגלריה
סלאח חמורי
סלאח חמורי
"בטוח בבחירות שעשיתי". סלאח חמורי
(צילום: AFP )
ישראל תגרש מחר (שישי) לצרפת את סלאח חמורי, שעצור כבר תשעה חודשים במעצר מינהלי. חמורי, תושב כפר עקב שבמזרח ירושלים, קיבל אתמול מהנהלת כלא הדרים את ההודעה על גירושו - לאחר שאושר ביטול מעמד התושבות שלו בישראל, מה שגרר את משיכת תעודת הזהות הירושלמית שלו. אם יבחר לערער על ההחלטה - ההליך עשוי להתעכב בכמה ימים עד חודש, אולם לרעתו משחקת העובדה שהוא מחזיק באזרחות צרפתית - כך ששלילת התושבות לא תותיר אותו חסר אזרחות.
להחלטה המלאה על גירושו של חמורי - לחצו כאן.
חמורי נעצר ב-3 במרץ 2022 במעצר מינהלי לתקופה של שלושה חודשים, שהוארך שלוש פעמים. לפי החשד, חמורי - שבעבר תכנן לרצוח את הרב עובדיה יוסף, שוחרר בעסקת שליט וסירב להתנצל - היה חבר בחזית העממית והיווה סכנה לביטחון האזור.
הרב עובדיה יוסף נפגש עם שגריר צרפת בישראל בעניין חמורי, 2011
(צילום: אלי מנדלבאום)

חמורי שוחרר במסגרת הפעימה השנייה של עסקת שליט, והיה נתון להגבלות מצד ישראל. בין היתר נמנע ממנו להיכנס ליהודה ושומרון, והוא הורחק מאשתו ומילדיו. הוא בעל תואר במשפטים ומחזיק באזרחות צרפתית. חמורי, בוגר אוניברסיטת אל-קודס, מייצג פלסטינים בבית המשפטי הצבאי בעופר מטעם ארגון א-דמיר להגנה על זכויות האסיר. א-דמיר הוא אחד מהארגונים ששר הביטחון בני גנץ הגדיר כארגוני טרור, הגדרה שלא התקבלה על-ידי הקהילה הבינלאומית. גנץ הדגיש אז כי הארגון, כמו אחרים, פועל בשליחות החזית העממית, מסייע בגיוס כספים ולמעשה מהווה זרוע של ארגון הטרור.
את הליך גירושו של חמורי הובילה שרת הפנים איילת שקד. המקרה שבו מגורש מהארץ מחבל, אזרח ישראלי או תושב מזרח ירושלמי, הוא נדיר למדי. הבעיה המשפטית שמונעת גירוש מאסיבי היא היעדר אזרחות נוספת לרוב מוחלט של המעורבים בטרור ובכך, במקרה שיגורשו, הם נשארים נטולי כל אזרחות. מאחר שחמורי מחזיק גם באזרחות צרפתית, שיחקה העובדה לרעתו.
ההחלטה על שלילת תושבותו של חמורי התקבלה לאחר הליך בירוקרטי שכלל המלצה של שב"כ, כמו גם הסכמה של שר המשפטים גדעון סער. מחר, עם שחרורו של חמורי מהמעצר המנהלי, הוא אמור להיות מגורש לצרפת. הודעה בנושא כבר הועברה לקונסוליה הצרפתית בירושלים.
"במעשיך החמורים המתמשכים, ופעילותך לאורך השנים בארגון הטרור של החזית העממית, הפרת אמונים למדינת ישראל, הפנית עורף לחברה בה את חי וניתקת את הקשר המעמדי שלך והזיקה הבסיסית למדינה. מעשיך מצדיקים ביטול תושבותך", כתבה השרה שקד בהחלטה שהועברה לחמורי. היא הוסיפה כי "מכלול פעולותיך לאורך השנים בחזית העממית מלמד כי בחרת להפנות עורף למדינת תושבותך ולחתור תחתיה, תוך שקשרת את גורלך עם ארגון טרור המבקש לפגוע במוסדותיה ובתושביה. החל מגיל צעיר ועד ימים אלה אתה פועל לקידום פעולות טרור נגד מדינת ישראל. ניצלת את היותך תושב ישראל שיכול לנוע באין מפריע כדי לנסות לפגוע בחפים מפשע על רקע אידיאולוגי".
גם במקרה שבו יערער חמורי על ההחלטה לשלול את תושבתו, הוא יישאר כלוא במתקן כליאה של רשות האוכלוסין עד לבירור הערעור. הליך הערעור יכול לקחת בין ימים בודדים ליותר מחדש, אם יתנגד. שרת הפנים איילת שקד מסרה היום: "עלינו להיאבק בטרור בכל הכלים הקיימים ברשותנו. לא ייתכן שמחבלים כמו חמורי יזכו למעמד בישראל ואני מברכת על סיום ההליך, ביטול מעמדו וגירושו מהארץ". כבר בדצמבר 2020, נציין, הודיע שר הפנים אריה דרעי לחמורי שבכוונתו לשלול ממנו את מעמד התושבות שלו. הוא נלחם על כך בבתי המשפט, ורק אתמול קיבל את ההודעה על גירושו.
2 צפייה בגלריה
איילת שקד
איילת שקד
איילת שקד. "לא ייתכן שמחבלים כמו חמורי יזכו למעמד בישראל"
(צילום: טל שחר)
חמורי נעצר על-ידי שב"כ בשנת 2005, כשהיה בן 20, יחד עם שני פעילים נוספים בחזית העממית. הוא הורשע בכך שיחד עם חבריו תכנן להתנקש ברב עובדיה יוסף. חמורי וחבריו עסקו במשך כל אותה שנה בשיקום תשתית החזית העממית בירושלים, שנפגעה קשות אחריה שחבריה נעצרו, ולפי שב"כ הקימו אז תאים המשתייכים לארגון בשכונות בירושלים ועסקו בפעילות רחוב מטעמו. חמורי ושני חבריו, שפעלו תחת הנחיית בכירי החזית העממית שהיו אז כלואים בכלא יריחו, רכשו כלי נשק ותחמושת ותכננו לבצע פיגועים ברחבי ירושלים.
אחד החברים בחולייה, מוסא דרוויש, עבד בעברו כנער משלוחים עבור חנות מזון באזור התעשייה גבעת שאול בירושלים, והכיר את ביתו של הרב עובדיה. הוא פנה לחמורי והציע לו להתנקש ברב בשכונת הר נוף בירושלים. בינואר 2005 ביצעו השניים סיורי שטח באזור ביתו של הרב עובדיה, ובחנו את צירי ההגעה והנסיגה מהמקום. כמו כן, בחנו את סידורי האבטחה במקום בעת כניסתו ויציאתו של הרב מהבית.
לאחר איסוף המידע בשטח, הגיעו השניים להבנה שביכולתם להתנקש ברב עובדיה יוסף בעת יציאתו מביתו. השניים בחנו גם את האפשרות להימלט מזירת ההתנקשות, כשהם רכובים על אופנועים. ההכנות לביצוע הפיגוע נקטעו עם מעצרם של חברי החוליה.
חמורי, כאמור, הורשע ונכלא. בשנת 2009 ביקש נשיא צרפת דאז, ניקולא סרקזי מראש הממשלה בנימין נתניהו לשחרר את חמורי כ"מחווה של רצון טוב", ואמר כי הוא סבור שלחמורי "יש סיכוי להשתקם בעתיד", אך בקשתו לא התקבלה. בסופו של דבר חמורי שוחרר בשנת 2011, במסגרת הפעימה השנייה של עסקת שליט, יחד עם 549 אסירים נוספים. הרב עובדיה, אגב, אישר לשחרר את חמורי אחרי שנפגש עם שגריר צרפת לאור בקשתו של סרקוזי. יו"ר ש"ס דאז, אלי ישי, אמר כי ההחלטה התקבלה "מתוך דאגה לעם היהודי, למרות העניין האישי".
למרות זאת, כשיצא לחופשי אמר חמורי כי "אני בטוח בדרכי ובבחירות שעשיתי", סירב להתנצל וטען כי "האיש היה ויישאר סמל לגזענות וקנאות בישראל". כמו שאר האסירים, גם חמורי חתם על הבטחה שלא להיות מעורב שוב באלימות.