טונגה נכנסה היום (ד') לסגר בעקבות אבחון של שני מאומתים לקורונה. הסגר החל בשעה שמדינת האיים מנסה להתאושש מנזקי הצונאמי והתפרצות הר הגעש התת-ימי בחודש שעבר.
טונגה, שבה כ-100,000 תושבים, סגרה את גבולותיה בתחילת 2020 כשמגפת הקורונה התפשטה ברחבי העולם. מאז דיווחה המדינה המרוחקת באוקיינוס השקט על אדם אחד בלבד שנדבק בנגיף - גבר שחזר בחודש אוקטובר מניו זילנד, ומאז החלים. ראש ממשלת טונגה, סיאוסי סובאלני, הודיע השבוע לאזרחים ששני גברים בעיר הבירה נוקואלופה אובחנו חיוביים לנגיף. הוא דיווח שהם עובדים בנמל בעיר - שאליו הגיעו מאז הצונאמי צוותים מרחבי העולם שהעניקו סיוע הומניטארי לטונגה.
בנאום לאומה בשלישי בערב אמר ראש ממשלת טונגה שהמדינה תיכנס לסגר מרביעי ב-18:00. הוא ציין שמדי 48 שעות הרשויות בטונגה יבחנו אם יש סיבה להאריך את הסגר.
התפרצות הר הגעש התת-ימי הונגה טונגה, שנמצא במרחק של כ-65 ק"מ מהעיר נוקואלופה, הייתה מהגדולות בעולם בעשרות השנים האחרונות. ההתפרצות גרמה לגלי צונאמי, ובטונגה פורסמו תמונות בהן נראה הרס כבד ואפר געשי רב שמכסה בין היתר מבנים וכבישים בבירה נוקואלופה.
עד כה ידוע על שלושה הרוגים בצונאמי באמצע ינואר. בהתפרצות נפגע הכבל התת-ימי המחבר את טונגה לרשתות האינטרנט והטלפון דרך פיג'י, ובעקבות זאת הקשר עם חלקים שונים במדינה ניתק. התקשורת עדיין משובשת, וגורמים במדינה אמרו שייקח עוד שבועיים לפחות לפתור את התקלה.
טונגה דיווחה לאחר ההתפרצות על "אסון חסר תקדים", וצוותי סיוע הגיעו אליה. אוסטרליה, ניו זילנד, יפן, בריטניה וסין שלחו ספינות ומסוקים כדי לחלק לתושבים מים, תרופות וציוד הכרחי נוסף. בהעברת הסיוע התבקשו הצוותים להקפיד על ההנחיות, כדי למנוע מהנגיף להתפשט.
בשבוע שעבר עגנה בנמל בבירת טונגה ספינה של חיל הים האוסטרלי, ופרקה את הציוד ההומניטארי. היא עגנה למרות התפרצות קורונה שבה התגלו בספינה יותר מ-20 מאומתים לנגיף.
ראש ממשלת טונגה לא ציין עם איזו ספינה עבדו שני הגברים שנדבקו בקורונה. הוא אמר שהם מחוסנים ולא פיתחו תסמינים. שיעור ההתחסנות בטונגה גבוה ועומד על כ-85 אחוז.