הרשויות בשבדיה האשימו היום (ג') את איראן כי היא העומדת מאחורי אלפי הודעות הטקסט שנשלחו בשנה שעברה לתושבים במדינה הסקנדינבית, ושבהן נקראו לבצע פעולות נקמה בעקבות אירועי שריפת הקוראן שנערכו בשטוקהולם. לפי התביעה השבדית מבצע המסרונים בוצע על-ידי משמרות המהפכה, שהצליחו לפרוץ לשרתי חברה שבדית המפעילה שירות SMS גדול ולשלוח לשבדים כ-15 אלף הודעות.
את העולם המוסלמי, נזכיר, הסעירה בשנה שעברה החלטתן של שבדיה ודנמרק לאפשר לפעילים אנטי-איסלאמיים להעלות באש את הספר הקדוש למוסלמים, במסגרת אירועי מחאה פומביים שבהם ביקשו להביע את סלידתם מהאיסלאם וערכיו. בשתי המדינות אין חוקים נגד חילול סמלים דתיים, והחלטתן להתיר את המעשה הפרובוקטיבי נבעה מהרצון לכבד את חופש הביטוי הכמעט מוחלט הקיים בהן.
הצתת ספרי הקוראן בשבדיה עוררה הפגנות ענק נגד המדינה בעולם המוסלמי, וברבות מהן נשמעו קריאות לנקום בה באמצעות פיגועים. באירוע אחד אף פרצו מאות בני אדם לשגרירות השבדית בעיראק והציתו בה אש. באירוע נוסף רצח בשנה שעברה מחבל מחבל מדאעש שני אוהדים של נבחרת שבדיה בכדורגל שבאו לעודד את הנבחרת בבריסל, בלגיה.
באוגוסט 2023, אחרי כמה הצתות קוראן, דיווחה התקשורת השבדית כי שבדים רבים קיבלו למכשירי הטלפון שלהם הודעות טקסט שבהן נכתב בין השאר כי השבדים הם "שטנים" וכי "עבודתם של מי שחיללו את הקוראן חייבת להתכסות באפר". היום הודיע התובע השבדי הבכיר מאטס ליונגוויסט כי מחקירה ראשונית של שירות הביון הפנימי השבדי SAPO עולה כי השולחים, שכינו את עצמם "קבוצת אנזו", פעלו בעצם בשירות משמרות המהפכה, ושירות הביון עצמו מסר כי מטרתם הייתה להציג את שבדיה כמדינה איסלאמופובית ולזרוע פילוג בחברה השבדית. ה-SAPO האשים כי "כוחות זרים" מנסים "לנצל חולשות" ופועלים כעת באופן אגרסיבי יותר ויותר, והזהיר שדפוס הפעולה הזה צפוי רק להסלים.
שבדיה, נזכיר, קלטה בגל האדיר של מהגרים מהמזרח התיכון ששטף את אירופה ב-2015 יותר מהגרים מכל מדינה אחרת ביבשת ביחס לגודלה. במקביל היא סובלת גם מעלייה חדה בשיעור הפשיעה, ויש הקושרים בין שני הדברים, ומותחים בשל כך ביקורת חריפה על המדיניות המתירנית שנקטו הממשלות בשטוקהולם בכל הנוגע לקליטת מהגרים, במיוחד מוסלמים. לאחרונה חל גידול משמעותי בכוחו של הימין והימין הקיצוני בשבדיה, המתנגד למהגרים המוסלמים, וההערכה היא כי גם על רקע זה מזהה איראן הזדמנות לזרוע פילוג בין השבדים.
ביחסים בין שטוקהולם לטהרן שוררת מתיחות רבה עוד מ-2019, אז עצרה שבדיה את האזרח האיראני חמיד נורי ודנה אותו למאסר עולם בגין חלקו בהוצאות להורג ההמוניות של מתנגדי המשטר האיראני ב-1988. השנה הוא נמסר בחזרה לידי איראן בתמורה לשחרור שני אזרחים שבדים שנעצרו בשטח האיראני, בהם דיפלומט של האיחוד האירופי. ההערכה היא שהשניים נעצרו במסגרת "דיפלומטיית האסירים" של טהרן, שבמסגרתה היא מבצעת מעצרי שווא של אזרחים זרים וכך סוחטת ממדינות במערב שחרור אסירים איראנים.
איראן מואשמת גם בתכנון פיגועי טרור גדולים בשטח שבדיה. בחודש מאי השנה האשים הביון השבדי את טהרן כי היא מפעילה ארגוני פשע בשבדיה כדי לפגוע במטרות ישראליות ויהודיות שם.