בלעדי ל"ידיעות אחרונות" ו-ynet: נשיא רוסיה ולדימיר פוטין שיגר לאחרונה מכתב לראש הממשלה נפתלי בנט שבו הפציר להעביר לידי מוסקבה את חצר אלכסנדר בעיר העתיקה בירושלים. מדובר בצעד חריג, המצביע על החשיבות שרוסיה מייחסת לאתר. בעקבות המתיחות סביב העברת הבעלות על האתר, התעורר חשש בירושלים מהחרפה נוספת ביחסים עם מוסקבה, וממשבר דיפלומטי של ממש.
חצר אלכסנדר עלתה לכותרות ב-2019, לאחר שנעמה יששכר נכלאה במוסקבה בגין החזקת חשיש. על פי דיווחים שונים, ראש הממשלה דאז נתניהו הבטיח לפוטין, במסגרת העסקה לשחרורה של הצעירה, להעביר לרוסיה את האתר.
מי שחשף את עצם שיגורו של המכתב הוא ראש ממשלת רוסיה לשעבר סרגיי סטפאשין, מקורב לקרמלין שעומד בראש העמותה המופקדת על הנכסים הרוסיים במזרח התיכון. סטאפשין, המבקר בישראל, בחר במיקום מיוחד לשאת את הצהרתו: חצר סרגיי בירושלים – המתחם שממשלת ישראל השלימה את העברתו לידי רוסיה בתקופת ממשלת נתניהו, בשנת 2012. סטפאשין מתח ביקורת על ישראל, תוך שהוא מאשים אותה בגרירת רגליים בסוגיית חצר אלכסנדר בגלל המלחמה באוקראינה. "עבדנו על זה חמש שנים, מצאנו את כל המסמכים ההיסטוריים, אבל המצב עם אוקראינה קרה, וישראל מתנהגת כפי שמקובל בישראל – החליטו לא להחליט, ומשחקים איתנו פינג-פונג", אמר. הוא הוסיף כי רוסיה תפעיל לחץ כדי להשיג את השליטה בנכס.
החצר נמצאת במיקום אסטרטגי תיירותי בלב העיר העתיקה. מדובר בנכס שנמצא בבעלות ובשליטה דה פקטו של ארגון OPS, "הכנסייה הלבנה", שהקים את החצר ושולט בה מאז 1890. ואולם, משום שהנכס נרכש מהאימפריה העות'מאנית, הוא נרשם ברישום הטורקי על שם "הממלכה הרוסית המפוארת". ב-2017, מוסקבה ביקשה שישראל תכיר בכך שהרישום הטורקי מצביע על כך שהנכס רשום על שמה של רוסיה, בשל ציון "הממלכה הרוסית".
ב-2020 חתם נתניהו על צו לא שגרתי בשם "הכרזה מכוח דבר המלך במועצה (המקומות הקדושים)", המכשיר את חצר אלכסנדר כמקום קדוש, ולפיכך בית משפט לא יכול לדון בבעלותו. למחרת, ניתנה הכרעה מטעם המדינה בבקשה לחידוש הרישום של האתר על שמה של הפדרציה הרוסית – מה שאמור היה להעבירו לידי רוסיה.
הכעס הרוסי נובע מהחלטת בית המשפט המחוזי לאחרונה שלא להעביר את חצר אלכסנדר, הממוקמת 70 מטרים מכנסיית הקבר, לידי רוסיה, אלא להשאירה בידי ה-OPS. בית המשפט פסק כי הסטטוס קוו בחצר אלכסנדר יישמר עד הכרעת צוות שרים מיוחד שמינה בנט, שדן בטענות השונות לגבי הסכסוך על הקרקע. כלומר, באופן מעשי ההכרעה עברה לידיים של בנט.
אלכס טנצר, פרשן לענייני רוסיה, שבעבר נפגש עם סטפאשין, אמר כי בשל המלחמה באוקראינה והסנקציות של המערב, המאבק על חצר אלכסנדר הפך מנושא מקומי לנושא גלובלי. העברת החצר לידי מוסקבה עלולה לגרום נזק מדיני לישראל. במקביל, משרד החוץ הרוסי תקף בסוף השבוע בחריפות את שר החוץ יאיר לפיד, בעקבות הגינוי שהשמיע נגדה במסגרת החלטתו לתמוך בהשעייתה של מוסקבה ממועצת זכויות האדם של האו"ם. בהודעה של משרד החוץ הרוסי נכתב כי: "היה ניסיון שהוסווה בצורה גרועה לנצל את הסיטואציה באוקראינה על מנת להסיט את תשומת לבה של הקהילה הבינלאומית מאחד הסכסוכים הלא-פתורים הממושכים ביותר - הסכסוך הישראלי-פלסטיני".