האזהרות של תושבי הגבול המזרחי מפני אירועי פח"ע, פעילות חבלנית עוינת, מתממשות בזו אחר זו. הפיגוע הראשון הגיע בסוף אוקטובר, כשמחבלים חדרו לנאות הכיכר שבמועצה האזורית תמר ופצעו שני חיילים, בטרם חוסלו בידי לוחמי גדוד 998. השקט בגבול הופר שוב בנובמבר, כשרכב ירדני פרץ את גדר התלתלית ליד קיבוץ סמר שבחבל אילות. האירועים האלה מצטרפים לתופעה מוכרת באזור - הברחות נשק חוצות גבול.
למרות הבטחות הדרג המדיני לבצר את הגבול ו"לבנות מכשול חזק", מימון התוכניות הללו נדחו. בינתיים, התושבים מתמודדים עם האיומים הממשיים, ובעיקר חוששים מאלה שעתידים לבוא.
רק לאחרונה פורסמה ב-ynet חוות הדעת של ראש המל"ל לשעבר, גיורא איילנד, שבה הוא התריע כי קיימת התעוררות פעילות טרור מכיוון ירדן והגבול עם ישראל בערבה. "ירדן מסומנת על ידי איראן בתור המדינה הבאה שבה היא תקים תשתית טרור צבאית נגד ישראל", הזהיר איילנד, בחוות דעת שניתנה עבור עמותת "צלול", במסגרת המאבק נגד הגדלת היקף שינוע הנפט של קצא"א. זאת כאשר דווקא השבוע, ועל רקי האיומים הגוברים, החליטה הממשלה לבטל את מדיניות "אפס תוספת סיכון", שמנעה הגדלת שינוע הנפט דרך מפרץ אילת.
"עובדה זו, יחד עם הקרבה הגיאוגרפית של ירדן לאילת, מגבירים את הסיכויים לפגוע באילת ובכל מטרה רגישה בסביבתה באופן דרמטי. זאת על ידי הוספת שני איומים שלמדינת ישראל קשה להתמודד איתם: אחד, ירי מרגמות. השני, שיגור כטב"מים קטנים וקצרי טווח מאזור הערבה בצד הירדני. כפי שנוכחנו לראות בגבול הצפוני עם לבנון, ישראל מתמודדת בהצלחה עם הכט"במים הגדולים וארוכי הטווח - אך מתקשה מול הכט"במים הקטנים קצרי הטווח", הוא הסביר.
עם אקדח, בלי קליטה
חקלאי הערבה כבר תיעדו את הכטב"מים מרחפים מעל ראשם. אורי משלי, תושב יטבתה ומרכז המשק החקלאי, מספר: "השדות שלנו פרוסים על פני 6 ק"מ לאורך הגבול, ואין גדר. יש איזשהו אלתור שהצבא בנה אבל אין בעיה לעבור את המכשול אם מישהו רוצה". משלי ציין כי ביומיום הם לא מבחינים בכוחות צבא, ואת כיתות הכוננות הם מציידים מכספם.
"הקיבוץ, על חשבונו, רישת את הרכבים של התושבים במכשירי קשר. אני הולך עם אקדח, אבל לצערי לא נותנים לנו להיות עם נשק ארוך. אנחנו פועלים באזורים ללא קליטה ולוקח לנו זמן להודיע אם אנחנו רואים כטב"ם. אנחנו ראינו כבר חמישה כטב"מים מעל הראש, זה עובר אצלנו בשדה בגובה של 30 מטר. כיתת הכוננות רחוקה מאיתנו, אנחנו החיץ בין הגבול לבית הספר נוף אדום. בגבול אנחנו רואים הרבה את הירדנים, שמתייחסים לנושא ברצינות. הם הגבירו את הסיורים שלהם ויש להם רכבים חדשים יותר משלנו. אני מודה, אנחנו לא ישנים טוב בלילה".
״החלקה שלי נמצאת ממש על הגבול, ואני יותר מתוח כשאני יורד אליה. אני כבר לא מגיע ב-05:00 בבוקר, אני לא רוצה שיפתיעו אותי שם. אז אני יורד קצת יותר מאוחר ובשעות החשיכה אני כבר לא נמצא בשדה״
רונן שושני (51) יו"ר צח"י (צוות חירום יישובי) ממושב עין תמר שבנאות הכיכר, הוא חקלאי גם כן. המתיחות בגבול הובילה לשינוי בהרגלי העבודה שלו, למרות שאין הנחיות מיוחדות לתושבים, והם לא נדרשים לשנות את שגרת חייהם.
"אני חושב שיש יותר מתיחות באוויר, מרגישים את זה", הוא אומר. "החלקה שלי נמצאת על הגבול ממש, ואני קצת יותר מתוח כשאני יורד אליה. אני כבר לא מגיע ב-05:00 בבוקר, קשה לי עם זה. אני לא רוצה שיפתיעו אותי שם. אז אני יורד קצת יותר מאוחר ובשעות החשיכה אני כבר לא נמצא בשדה. כן, יש יותר ערנות ודריכות".
״בינתיים אנחנו סומכים על הירדנים שישמרו עלינו, הם עובדים הרבה על הגבול. מול המטבח שלי רואים מוצב ירדני שנבנה בשנה האחרונה, גדול ומסודר. טוב שהצבא הירדני שומר עלינו, כי אף אחד אחר לא עושה זאת. הגבול פרוץ ולא מטופל, אירוע פלילי עלול להפוך לאירוע פח״ע״
אלעד טבלן, תושב מושב חצבה מהערבה התיכונה, מספר כי גם הם נאלצו לצייד את כיתת הכוננות מכספם. "אני חושב שפה בערבה היה צריך לחשוב מחוץ לקופסה", הוא אומר, "אין פה ממש חיילים שעושים בט"ש. יש הרבה תושבים שהיו יכולים לקחת חלק בפעילות כזו, בין אם במסגרת מילואים או במסגרת מורחבת של כיתת הכוננות.
"בינתיים אנחנו סומכים על הירדנים שישמרו עלינו. הם עובדים הרבה על הגבול. אנחנו רואים בצד השני איך כל מיני עמדות קטנות הפכו למוצבים בנויים. הצבא הירדני עיבה את הכוחות שלו על הגבול. מול חלון המטבח שלי רואים מוצב ירדני שנבנה בשנה האחרונה, מבנה בן שתי קומות, גדול ומסודר. זה טוב שהצבא הירדני שומר עלינו, כי אף אחד אחר לא עושה זאת. כרגע, אם מדברים עובדות, זה עדיין גבול שקט, אבל אין ספק שהוא פרוץ ולא מטופל. גם מבחינת פח"ע וגם מבחינת הברחות. ואירוע פלילי עלול להפוך לאירוע פח"ע".
יש תוכנית, אין מימון
תוכנית צה"ל לסגירת הגבול עם ירדן, שנחשפה ב-ynet בחודש אוקטובר, נדחתה למועד בלתי ידוע למרות הדחיפה של סגן הרמטכ"ל אלוף אמיר ברעם. התוכנית, שנועדה להתמודד עם ניצול הגבול על-ידי איראן לחימוש ארגוני טרור, כללה פריסת מאות אמצעי איסוף ותצפית, כוחות תגובה מהירים ושדרוג המכשול ההנדסי.
"במאבק הרב-זירתי הזה אנחנו גם יודעים שאנחנו צריכים לאבטח ולהבטיח את גבולנו המזרחי מול ירדן", אמר נתניהו בביקורו בגבול בחודש ספטמבר השנה, "זה גבול של שלום. אנחנו משתפים-פעולה עם ממלכת ירדן כדי להבטיח שהוא יישאר כזה. אבל בזמן האחרון האתגרים גדלים; יש ניסיון להבריח גם מחבלים וגם אמצעי-לחימה מעבר הירדן לתוך יו"ש ולתוך ערי ישראל. אנחנו פועלים כאן בשיתוף פעולה עם כל הגורמים כדי לעצור את הדבר הזה. אנחנו נפעל כאן כדי להקים מכשול חזק יותר נגד ניסיונות ההברחה, בתיאום עם השכנים. חשוב לנו להבטיח שהגבול הזה יישאר גבול של שלום וביטחון".
למרות הבטחת ראש הממשלה נתניהו להקצות כספים לפרויקט בתקציב 2025 וקריאות שרים לתמיכה במהלך, ועדת נגל המליצה לדחות את ביצור הגבול - והמלצתה התקבלה.
בינתיים, ראשי הרשויות בגבול החליטו להקים את פורום הכולל את ראשי הרשויות על הגבול המזרחי, בראשות ראש מועצת בקעת הירדן דוד אלחייני, שהזהיר כבר לפני שנים שהגבול השקט עלול להפוך למסוכן יותר ויותר. ראש מועצת חבל אילות, חנן גינת, כבר ביקש מהממשלה לטפל בגבול הפרוץ. "חובתנו לחזק את הביטחון וגם את תחושת הביטחון של התושבים", אמר גינת. "אבל אנחנו יודעים שהגדר לא תפתור את כל הבעיות".
ניר ונגר, ראש המועצה האזורית תמר, אומר: "לאורך כל השנה האחרונה ותקופת המלחמה הצבא תגבר את כוחותיו במרחב שלנו יחד עם כיתות הכוננות ביישובים, ואנחנו מגיבים לכל אירוע. אנחנו מצפים מהמדינה לתת פתרונות לביטחון לאורך הגבול ולהתיישבות, החקלאות והתיירות שתושבי המועצה מקיימים באזור".
בצה"ל התייחסו לדברים שהועלו בכתבה ומסרו בתגובה: "צה"ל פועל ומתאים את תוכניות ההגנה שלו בהתאם לאיומים המשתנים. מאז תחילת המלחמה, הגבול עובה באמצעי איסוף ותצפית, גלויים וסמויים, אשר מתריעים על תנועות חשודות במרחב הגבול לכל אורכו.
"כוחות צה"ל פרוסים לאורך הגבול, במשימות הגנה ותצפית לאור הסד״כ הקיים, ונמצאים במוכנות לכל תרחיש. בחודשים האחרונים החלה פריסת גדר עוגן אל מול יישובי הערבה. צה"ל נמצא בקשר שוטף עם גורמי הביטחון במועצות המקומיות ועם ארגוני הביטחון המקבילים".
פורסם לראשונה: 22:29, 13.12.24