הנער בן ה-14 שיצא אתמול למסע ירי קטלני בקניון "סיאם פרגון" בבנגקוק ורצח שני בני אדם סבל מבעיות נפשיות, ולפי העדויות שמע בראשו קולות שהורו לו לפתוח באש. כך אמרו היום (ד') גורמים במשטרת תאילנד. מהחקירה עולה כי האקדח שבו השתמש נועד לירי של כדורי סרק, אך הנער ביצע בו התאמות כך שיוכל לשמש לירי אש חיה במטרה להרוג. בעקבות האירוע הודיע ראש ממשלת תאילנד על כוונה להקשיח את חוקי הנשק במדינה.
מסע הירי במרכז בנגקוק החל אתמול מעט אחרי השעה 17:00 לפי השעון המקומי: הנער, כשלרגליו מכנסי חאקי ומגפיים שחורים ולראשו כובע עם דגל ארה"ב, נכנס לקניון "סיאם פרגון" הנחשב לאחד המפורסמים בתאילנד והחל לירות בעוברים ושבים. בסרטונים שעלו לרשת נראו מאות בני אדם, בהם ילדים, נמלטים בבהלה מהקניון, ואחרים נראו מתבצרים בתוך החנויות עד יעבור זעם. בין הלכודים והנמלטים היו גם ישראלים שהעבירו בתאילנד את חופשת החג. הנער הספיק להרוג שני בני אדם – תייירת מסין ועובד זר ממיאנמר – ולפצוע עוד חמישה, בהם כמה באורח קשה. לבסוף הצליח אחד השוטרים להשתלט עליו וריתק אותו לרצפה.
מפקד משטרת תאילנד, טורסק סוקבימול, מסר היום פרטים חדשים על הנער הרוצח, וסיפר כי לאחרונה הוא חווה התמוטטות נפשית ועבר טיפול פסיכולוגי, אבל לא לקח את התרופות הפסיכיאטריות שנרשמו לו. טורסק סיפר כי הוא עצמו שוחח עם הנער זמן קצר אחרי מעצרו, וכי זה סיפר שקולות ששמע בראשו אמרו לו לירות באנשים: "בהתחלה ניסיתי להרגיע אותו. נראה שהוא שומע קולות מדברים אליו, קול כלשהו שאמר לו לירות".
היום הוגש נגד הנער כתב אישום בגין רצח בכוונה תחילה והחזקה בלתי חוקית של נשק. החוקרים מתכוונים לתשאל את חבריו, בהם גם גיימרים ברשת, ולבדוק מה היה ידוע להם על מצבו הנפשי. בינתיים דחה בית המשפט את בקשת המשטרה להחזיקו במוסד פסיכיאטרי, והורה להכניסו במקום זאת לבית מעצר לקטינים.
תאילנד חוששת לתיירות: הסינים יפסיקו לבוא?
הבוקר, שעות לאחר הדרמה שהתחוללה בו, נפתח קניון "סיאם פרגון" מחדש. מנחמים הגיעו והניחו פרחים בכניסה אליו, ובחנות של מותג האופנה לואי ויטון נראו פועלים מחליפים את הזכוכיות המנופצות. לקניון הגיע גם ראש הממשלה סרטה תוויסין, ולכתבים הבטיח כי ממשלתו תדאג להדק את הפיקוח על כלי נשק, בכללם אלה שנחשבים תמימים אך יכולים באמצעות התאמות פשוטות להפוך לקטלניים.
מסע הירי ב"סיאם פרגון" מעורר שאלות קשות בנוגע למדיניות הביטחון של תאילנד. אף שאירועי ירי המוניים הם דבר נדיר בה, אלימות נשק בקנה מידה מצומצם יותר היא דבר שכיח במדינה, ורבים מאזרחיה מחזיקים בכלי נשק ברישיון. מאז תחילת העשור חוותה תאילנד עוד שני מעשי טבח מהסוג שהתחולל אתמול, והם היו קטלניים בהרבה: בשנת 2020 רצח חייל 29 בני אדם ופצע עוד 57 במסע ירי בארבע זירות בצפון המדינה, וממש לפני שנה פרץ שוטר לשעבר למעון יום ורצח בירי ובדקירות 35 בני אדם, בהם 32 ילדים.
מסע הירי בקניון בבנגקוק בא בשעה שתאילנד מנסה להמריץ את תעשיית התיירות המפורסמת שלה כדי להשלים את ההתאוששות מנזקי מגפת הקורונה. היא מנסה לחזר במיוחד אחרי תיירים מסין, שלפני המגפה אזרחיה נהרו לתאילנד יותר מאזרחי כל מדינה אחרת. לאחרונה הופצו ברשתות החברתיות בסין אזהרות לתיירים מהמצב הביטחוני בתאילנד בעקבות כמה אירועי אלימות ופרשות הונאה, והממשלה בבנגקוק חוששת שהטבח אתמול, שבו נהרגה כאמור אזרחית סינית, ירחיק את התיירים הסינים עוד יותר. גם בין הפצועים במסע הירי היו אזרחים סינים.
בקניון "סיאם פרגון" שבו אירע הטבח הותקנו גלאי מתכות לפני כמה שנים, כשאת תאילנד פקדה טלטלה פוליטית שלוותה במהומות, אבל לאחרונה נעשה בהם שימוש רק באופן ספורדי. היום כבר נראו מאבטחים עורכים חיפוש ידני בתיקיהם של מבקרים בכניסות לקניון. שר התיירות והספורט של תאילנד אמר היום כי ארצו תצטרך לשקם את אמון הציבור בכוחות הביטחון, וכי הממשלה תדון עם המשטרה באמצעי ביטחון נוספים שיינקטו בקניונים ובמקומות אחרים כדי למנוע הישנות של מעשי טבח.