הרשויות בקנדה מתקשות לשים סוף למחאתם הממושכת של נהגי המשאיות על הגבלות הקורונה – שנמשכת כבר 12 יום, ומשתקת את מרכז העיר אוטווה. הרשויות מקוות שהגשת כתבי אישום ודו"חות תנועה נגד המפגינים, ומניעת הגישה שלהם לדלק, תסיים את המחאה הממושכת.
מאות נהגי משאית הגיעו מרחבי קנדה לאוטווה ב-29 בינואר, במחאה שאותה הם מכנים "שיירת החופש". הנהגים זעמו על תקנה הקובעת כי יחויבו להציג אישור שהתחסנו נגד קורונה בבואם לחצות את הגבול בין ארה"ב לקנדה. הנהגים החנו את המשאיות שלהם בכבישים מרכזיים בבירה הקנדית, חסמו נתיבים והקימו אוהלים וצריפים. הם צופרים – גם בשעות הלילה – ומטרידים את מנוחת התושבים המתוסכלים. לנהגים המוחים הצטרפו אלפי מפגינים אחרים שמחו נגד הגבלות הקורונה שהטילה ממשלתו של ראש הממשלה ג'סטין טרודו. בימים האחרונים, ברקע המחאה, הסירו כמה פרובינציות בקנדה – כולל אונטריו וקוויבק, שתי המאוכלסות ביותר – את הגבלות הקורונה.
המחאה נגד הגבלות הקורונה של קנדה, שהחלה באוטווה בסוף ינואר, החלה להתפשט בימים האחרונים לאזורים נוספים במדינה. הרשויות בקנדה ובארה"ב חוששות שמחאה ממושכת של נהגי המשאית תשפיע על מעבר הסחורות בין שתי המדינות, שחולקות את הגבול הארוך בעולם.
בשני בערב חסמו נהגי משאית ומפגינים נוספים את "גשר השגריר" – שמחבר את מחוז אונטריו לדטרויט שבארה"ב, ושבו עוברות כ-8,000 משאיות ביום. המפגינים השביתו את התנועה לשני הכיוונים, בגשר שנחשב לאחד ממעברי הגבול העמוסים בצפון אמריקה ובנתיב סחר קריטי.
בשלישי "גשר השגריר" נפתח לתנועה לכיוון ארה"ב, אך היום בבוקר עוד דווח על נתיבים מארה"ב לקנדה שעדיין "סגורים זמנית". איגודים ובעלי עסקים משתי המדינות קראו לפתוח את הגשר, והזהירו משיבושים במעבר הסחורות. במסגרת המחאה של "שיירת החופש" חסמו אתמול המפגינים מעבר גבול נוסף בין קנדה לארה"ב – את מעבר קוטס מפרובינציית אלברטה למדינת מונטנה.
המשטרה באוטווה טוענת שמספר המפגינים בעיר הולך ופוחת, ומציינת כי הסיבה לכך היא הקשחת המדיניות שלה כלפי המחאה - מדיניות שבימים הראשונים של ההפגנות נחשבה לסלחנית מדי. המפגינים ב"שיירת החופש" אמרו שהם לא-אלימים - למרות שחלקם הניפו דגלים עם צלבי קרס כשהחלו להתבצר בלב אוטווה. כמה תושבים העידו שהמפגינים הטרידו והתקיפו אותם. עד כה עצרה המשטרה 23 בני אדם וחילקה יותר מ-1,300 דו"חות. בראשון בערב היא החרימה אלפי ליטרים של דלק ופינתה מכלית דלק מאזור ההפגנות, במטרה לזרז את סיום המחאה של הנהגים.
שיעור המחוסנים בקנדה הוא מהגבוהים בעולם, וכ-77% מהאוכלוסייה מחוסנת בשתי מנות של החיסון לקורונה. מתוך נהגי המשאית שבמסגרת עבודתם חוצים את הגבול כ-90% מחוסנים. ראש הממשלה ג'סטין טרודו אמר שנהגי המשאית שמוחים נגדו מייצגים "מיעוט קטן וקולני מהשוליים".
בהשראת "שיירת החופש" בקנדה התאספו היום בחניון בניס שבריביירה הצרפתית כ-200 מפגינים, עם מכוניות ואופנועים. רבים מהם הגיעו עם דגלי קנדה. המפגינים, שמוחים נגד הגבלות הקורונה בצרפת, מתכננים לנסוע לפריז ומשם לבריסל - העיר שבה נמצא מטה האיחוד האירופי. הם דורשים בין השאר לבטל את ההנחיה שאוסרת על לא-מחוסנים להיכנס לאירועים רבי-משתתפים בצרפת.