מבצע הקומנדו "רבות הדרכים" להשמדת מפעל חדש ותת-קרקעי לייצור טילים בסוריה, נחשף היום (חמישי) במלוא תעוזתו ועוצמתו: בצה"ל התירו לפרסם היום פרטים חדשים ונרחבים על הפעולה ההרואית מליל 8 בספטמבר השנה, שבמהלכה הופצץ בפעולה קרקעית נדירה על-ידי לוחמי שלדג של חיל האוויר, המתקן הגדול והחדיש שאיראן בנתה ליד העיירה מסיאף, כ-200 ק"מ מישראל, בבטן האדמה הסורית. צפו בתיעודים הדרמטיים - נחיתת הכוחות בסוריה, השמדת המתחם - והרגע שבו גילו הלוחמים את הנכסים השמורים ביותר בתוך המפעל התת-קרקעי:
התיעוד ממצלמות הגוף של הלוחמים - בתוך המפעל התת-קרקעי
(צילום: דובר צה"ל)

שלב אחר שלב: מרגע הנחיתה ועד להשמדת המפעל - כך זה נראה
(צילום: דובר צה"ל )


9 צפייה בגלריה
לוחמי שלדג בלב סוריה במבצע לסיכול טרור, מבצע "רבות הדרכים"
לוחמי שלדג בלב סוריה במבצע לסיכול טרור, מבצע "רבות הדרכים"
הלוחמים בלב המפעל התת-קרקעי. היה מיועד לייצר 150 עד 300 טילים מדויקים בשנה עבור חיזבאללה וצבא אסד
(צילום: דובר צה"ל )
9 צפייה בגלריה
לוחמי שלדג בלב סוריה במבצע לסיכול טרור, מבצע "רבות הדרכים"
לוחמי שלדג בלב סוריה במבצע לסיכול טרור, מבצע "רבות הדרכים"
הלוחמים השתלטו על המתחם תוך 18 דקות. מתוך התיעוד
(צילום: דובר צה"ל )
9 צפייה בגלריה
אותר על ידי לוחמי שלדג בסוריה מערבל פלנטרי ועליו ארבעה מנועי טילים
אותר על ידי לוחמי שלדג בסוריה מערבל פלנטרי ועליו ארבעה מנועי טילים
התגלית של הנכסים במפעל: מערבל פלנטרי, וארבעה מנועי טילים שיוצרו באתר
(צילום: דובר צה"ל )

30 חיילים סורים מחוסלים

המפעל היה על סף תחילת פעילות תעשייתית מלאה לייצור 150 עד 300 טילים גדולים ומדויקים בשנה עבור חיזבאללה ועבור צבא אסד וכוחות פרו-איראניים בסוריה. זאת, במטרה לחסוך את צירי הברחת האמל"ח מאיראן דרך עיראק וסוריה ועד ללבנון, שצה"ל תקף תדיר. הכוחות שפשטו על המתחם גילו בתוך אולמות העבודה כבר שמונה מנועים רקטיים ראשוניים שיוצרו במקום עבור הטילים, אך האתר עדיין לא החל לפעול באופן מלא ולכן היה קריטי מבחינת צה"ל להוציא אל הפועל בעיתוי הזה את המבצע להשמדתו, לפני שהחומות שהגנו עליו יוגבהו, והמשימה תהיה קשה בהרבה לביצוע.
בליל התקיפה שמרו על המתחם כ-30 חיילים סורים, שרובם חוסלו בהפצצות המקדימות של מטוסי ומסוקי הקרב של חיל האוויר, 7 דקות לפני המגע של היסעורים על הקרקע. לפחות ארבעה מהחיילים הסורים ששרדו זאת חוסלו מקרוב, על הקרקע, על-ידי לוחמי שלדג. מקרב הלוחמים אף אחד לא נפגע, והמבצע הוכתר בהצלחה מלאה.
עוד קודם לכן, המבצע הוצג על-ידי מפקד שלדג, סא"ל ב', באופן אישי לראש הממשלה בנימין נתניהו ולשר הביטחון דאז יואב גלנט, ואושר על-ידם לאחר שעבר את הרמטכ"ל רא"ל הרצי הלוי ואת מפקד חיל האוויר אלוף תומר בר. המבצע ארך שלוש שעות, באישון לילה, וההשתלטות על המתחם שבתוך ההר נמשכה 18 דקות בדיוק, מרגע נחיתת מסוקי היסעור על הקרקע.
המפעל היה על סף תחילת פעילות תעשייתית מלאה לייצור 150 עד 300 טילים גדולים ומדויקים בשנה עבור חיזבאללה ועבור צבא אסד וכוחות פרו-איראניים בסוריה
כמה עשרות חיילים סורים הוזנקו למקום בחלוף כשעה, אך גם הם הותקפו או נמלטו על נפשם בחזרה לאחר שהבינו שמרחב הפעולה נחסם על-ידי הכוח שהגיע, בצורה אלימה ורועשת. מבין חיילי התגבורת הסורים שהגיעו וחוסלו גם היה רוכב אופנוע וכמה חיילים על ג'יפ. מאות חיילים נוספים ככוח מובחר ומאורגן יותר הגיעו למקום כשעה לאחר שכוחות צה"ל עזבו את המקום. באותו הלילה בוצעו גם תקיפות של חיל האוויר באתרים רבים נוספים ברחבי סוריה, תחת מאפייני מב"מ (המערכה שבין המלחמות) וגם באתרי תעשיית הנשק הסורי (סר"ס) שסמוכים למסיאף.
בצה"ל מעריכים כי לקח מספר ימים לצבא הסורי ולמשמרות המהפכה להבין מה קרה באתר האסטרטגי עבורם, שזכה לשם הצה"לי "רובד עמוק". בנייתו החלה בשנת 2017 כחלופה בטוחה יותר לאתרים תעשייתיים דומים, על הקרקע, שאותם צה"ל תקף במהלך העשור הקודם והנוכחי בסוריה. ניתן להעריך שנפילת משטר אסד בחודש האחרון, שלא הגיב עוד קודם לפעולה הנדירה בשטחו, סייעה לצה"ל להתיר לפרסום את המבצע ופרטיו הרבים.
מידול תלת-מימד של האתר התת-קרקעי
(צילום: דובר צה"ל )

כך זה נראה מהמטוס: השמדת האתר בלב שטח סוריה
(צילום: דובר צה"ל )

9 צפייה בגלריה
אמצעי הלחימה שאותרו על ידי לוחמי שלדג בלב סוריה באתר תת קרקעי
אמצעי הלחימה שאותרו על ידי לוחמי שלדג בלב סוריה באתר תת קרקעי
(צילום: דובר צה"ל )

המסקנה הקריטית שגובשה באמ"ן

"למדנו לא מעט שיטות, לקחים וטכניקות מהפעולה הזו גם למבצעים עתידיים", אמרו היום בצה"ל. המבצע תוכנן בחשאיות לאורך שנת המלחמה שבה לוחמי יחידת הקומנדו של חיל האוויר ביצעו יותר מ-800 מבצעים על אדמות עזה ולבנון, גם בחודש הראשון של המלחמה, ואיבדו 13 לוחמים וקצינים משורות היחידה. בשלושת החודשים שקדמו לספטמבר, הואצו ההכנות והמודלים לאחר שבכירי צה"ל והדרג המדיני שוכנעו בערכיות המשימה במקביל לסיכון שכרוך בה: הפלת מסוקים שטסים בגובה נמוך, לעיתים של 60 רגל מעל לבנון וסוריה, ובבטנם יותר מ-100 לוחמים ישראלים.
בשנים האחרונות עקבה חטיבת המחקר של אמ"ן אחר הקמת מפעל "רובד עמוק" בידי האיראנים. בשנה האחרונה, כשהפגיעות בחיזבאללה הלכו וגברו, גיבשו בחטיבה מסקנה קריטית: המפעל יהווה בסיס מרכזי לשיקום יכולות האש של הארגון לאחר המלחמה. אם לא יושמד, הוא יאפשר לחיזבאללה לייצר טילים מתקדמים ומדויקים בטווחים של 40 עד 300 ק"מ, שיוכלו לפגוע באופן מדויק בגוש דן בהיקפים גדולים.
"למדנו לא מעט שיטות, לקחים וטכניקות מהפעולה הזו גם למבצעים עתידיים"
בחטיבת המחקר זיהו מראש את מה שהלוחמים גילו בשטח: המפעל כלל 16 חדרי ייצור גדולים, מעבדות, אולם הרכבה, משרדים ומחסנים. הוא נבנה בצורת פרסה, עם כניסות לחומרי גלם מצד אחד ויציאות לטילים בצד השני, כדי למקסם הגנה ולייעל את האבטחה. באולמות הייצור הותקנו כבר שמונה מערבלי דלק למנועים רקטיים, אך המפעל עדיין לא הוכרז כפעיל. בהתאם, האבטחה הייתה נמוכה יחסית, עם עשרות שומרים בעמדות שונות. בלילות, כשהמתחם התת-קרקעי היה ריק, הכניסות ננעלו.
מפקד חיל האוויר מברך על הצלחת המבצע, רגעים לאחר שהושלם
(צילום: דובר צה"ל )

9 צפייה בגלריה
לוחמי שלדג בלב סוריה במבצע לסיכול טרור, מבצע "רבות הדרכים"
לוחמי שלדג בלב סוריה במבצע לסיכול טרור, מבצע "רבות הדרכים"
המסוקים טסו נמוך מאוד, בנתיבים שנבחרו בקפידה. המראת הלוחמים לפני הפעולה
(צילום: דובר צה"ל )
9 צפייה בגלריה
הרמטכ״ל הרצי הלוי מפקד על מבצע הפשיטה בסוריה מבור חיל האוויר בקריה
הרמטכ״ל הרצי הלוי מפקד על מבצע הפשיטה בסוריה מבור חיל האוויר בקריה
מפקד חיל האוויר תומר בר והרמטכ"ל הרצי הלוי בחדר השליטה, בזמן המבצע
(צילום: דובר צה"ל )
אפילו בש.ג הרעוע של המתחם, שהיה עדיין בשלבי הקמה, נמתח רק חבל פשוט בכניסה. מפעל הנשק הזה היה יחיד מסוגו בסוריה, מאחר שהוקם מתחת לאדמה, מוגן בביטון טבעי ובשכבות של 60 עד 120 מטרים של אדמה סלעית. עבודות החפירה הושלמו ב-2021, תחת מעקב צמוד של אמ"ן.
בחיל האוויר המתינו שבועות ארוכים לחלון הנכון של מזג האוויר, שכן לא היה ניתן להתעכב בגלל עננות נמוכה ולו דקה אחת בלבד: השמיים היו חייבים להיות נקיים, מאחר שאיומים אחרים ארבו בהם. אזור מסיאף הוא המרחב שבו צבא אסד פרס את ההגנה האווירית המתקדמת והצפופה ביותר בסוריה אחרי הבירה דמשק, עם סוללת SA-22 המתקדמת והקטלנית ביותר מתוצרת רוסיה, וכן יכולות נ"מ כטילי כתף ונ"ט להפלה קלה יחסית של מסוקים.

המסוקים כמעט נגעו במים

לכן, המסוקים טסו נמוך מאוד, בנתיבים שנבחרו בקפידה, עם הטעיות ואבטחה צמודה של שני מסוקי קרב מסוג אפאצ'י, באופן שאפשר להם לחמוק ממכ"מי הגילוי הסוריים שנפרסו באזור כדי להגן על האתר. "כל חיל האוויר היה על הרגליים באותו הלילה, אבל זה לא הספיק, ואנשי אגף המודיעין וחיל הים סיפקו את הסיוע המבצעי, המעטפת באש והמודיעין המדויק ביותר שאפשר לנפק לכל שלבי המבצע", תיארו היום בצה"ל.
בחיל האוויר הצליחו לתאם בחוכמה את המבצע גם עם הרוסים, שפרוסים בבסיסם הגדול בסוריה, חמיימים, ועם סוללות ה-S-400 הגדולות שלהם לא רחוק משם, מבלי שיהיו שום אי-הבנה או גילוי מוקדם שישבשו את המשימה. המסוקים שהובילו את הלוחמים טסו בגובה נמוך מאוד מעל הים התיכון כדי לא להתגלות, כמעט נגעו במים, וכך גם בדרכם אל היעד מעל לשטח האויב. המבצע הענק והמסוכן, נזכיר, קרה בתקופה העמוסה בשנה לחיל האוויר: ביולי התרחשה התקיפה הראשונה של חיל האוויר בתימן שגם חיסל את רמטכ"ל חיזבאללה פואד שוכר באותו החודש בביירות. באוגוסט, חיל האוויר יצא למתקפת המנע לנקמת חיזבאללה עם השמדה מוקדמת של יותר מ-300 משגרי טילים ורקטות ברחבי לבנון.
המסוקים טסו נמוך מאוד, בנתיבים שנבחרו בקפידה, עם הטעיות ואבטחה צמודה של שני מסוקי קרב מסוג אפאצ'י, באופן שאפשר להם לחמוק ממכ"מי הגילוי הסוריים שנפרסו באזור כדי להגן על האתר
"תרגלנו המון מקרים ותגובות, התמודדות עם הטופוגרפיה, וניצול הוואדיות באזור לטובתנו, למרות הסיכון בטיסה בהם", תיארו בצבא. "ידענו שדיוויזיה סורית שלמה עשויה להגיע, ולכן היה הכרח לפעול מהר. הכי קריטי – לפרוץ במהירות את הדלתות הנעולות של המתקן. הרמטכ"ל תמיד דרש לקצר את זמן הפעולה הייעודית".
המבצע נוהל מהקרקע על-ידי מפקד שלדג, סא"ל ב', והקצין הבכיר ביותר שנגע באדמת סוריה באותו לילה – מפקד כנף 7 של היחידות המיוחדות בחיל האוויר, אל"ם ג'. חיל האוויר הקצה ארבעה תאי שליטה בבור בקריה לניהול האופרציה ולסנכרון כל מרכיביה. "תרחישים כמו כטב"ם שלא סוגר ציר חדירה לכמה דקות דורשים גיבוי מיידי", ציינו בצה"ל. "כל תרחישי הקיצון תורגלו מראש".

9 צפייה בגלריה
אינפוגרפיקה של אתר טרור תת-קרקעי שאותר בסוריה על ידי לוחמי שלדג
אינפוגרפיקה של אתר טרור תת-קרקעי שאותר בסוריה על ידי לוחמי שלדג
(צילום: דובר צה"ל )
9 צפייה בגלריה
לוחמי שלדג בלב סוריה במבצע לסיכול טרור, מבצע "רבות הדרכים"
לוחמי שלדג בלב סוריה במבצע לסיכול טרור, מבצע "רבות הדרכים"
"השלב הקריטי היה בסוף, להוציא את החיילים בבטחה"
(צילום: דובר צה"ל )
הלוחמים פשטו משני מנחתים ארעיים שתוכננו מראש, במרחק של 700 מטרים וקילומטר וחצי מהיעד. דקות לפני נחיתתם עוד ראו את כדורי האש מהפצצות מטוסי הקרב, שבודדו את המתחם וחיסלו את עשרות שומריו. בתוך המפעל מצאו מתקני יציקת אמל"ח, דלק רקטי שהובא מאיראן, אמצעים אוויוניים מתוצרת משמרות המהפכה, וחומרים שחיזקו את ההערכה כי המפעל יתחיל לפעול בקרוב. בצה"ל מספרים כי קצינה בעבר, ראש מדור באמ"ן, דחפה במשך שנים לפעול נגד המתקן. בשנים שקדמו למבצע, היעד כבר הפך לעדיפות גבוהה עבור מקבלי ההחלטות.
"במשך זמן רב לא רצינו לפתוח מערכה מול אסד, מתוך שיקולים אסטרטגיים", הסבירו בצבא. "אבל היה ברור שמדובר בחלק מהחזון האיראני – טבעת אש סביב ישראל עם יכולות ייצור מתקדמות בעזה, בלבנון ובסוריה". על-פי צה"ל, המבצע נראה בתחילה בלתי אפשרי: לטוס, להנחית חיילים במרחב מוכה טילים ומוגן הרמטית, ולהוציאם בבטחה. "השלב הקריטי היה בסוף, להוציא את החיילים בבטחה", ציינו. לשם כך, הסבירו בצבא, בוצעו חיתוכי מצב מודיעיניים יומיומיים על האתר וסביבתו בחודשים שקדמו למבצע.

הרגע שבו האדמה רעדה

בעיירה מסיאף, המרוחקת כ-2 קילומטרים בלבד מהאתר ככל הנראה, לא הבחינו במתרחש וחשבו שמדובר בתקיפות מב"מ שגרתיות באזורים אחרים, כפי שאכן צה"ל עשה. ארבעה מסוקי יסעור הנחיתו בשטח לא פחות מ-100 לוחמי שלדג, מצוידים בציוד כבד, אמצעי חבלה, וטרקטורון נשיאה שהושאר במקום כדי להקל על קיפול הכוח בתום המשימה.
בנוסף, הונחתו סמוך ליעד 20 לוחמי יחידת 669, לצד יחידת טיפול נמרץ וחדר ניתוח שטח. הסיבה: התמודדות עם פציעות חמורות באופן מיידי על הקרקע, מבלי לפנות לוחמים לישראל במהלך המבצע. רופאי יחידת החילוץ היו ערוכים לייצב את מצבם של פצועים במקום, כדי לאפשר את המשך הפעולה מבלי לסכן את הצלחתה.
בתוך שעה וחצי של טיסה חשאית ונמוכה, 100 לוחמי שלדג, רובם במילואים, הונחתו בשני המנחתים: הראשונים עסקו בפריצה מהירה למתחם הריק מאדם והבקעת הדלתות הגדולות והמשוריינות, תוך ניקוי אחרוני החיילים הסורים שעוד נותרו במקום, והקבוצה השנייה הגיעה במקביל עם ציוד החבלה לפריסתו במפעל, לאחר מכן. עוד קודם לכן, רגע לפני שעלו מהים התיכון לאדמה סורית, מסוקי היסעור הספיקו לתדלק ממטוסי ההרקולס של חיל האוויר.
9 צפייה בגלריה
לוחמי שלדג בלב סוריה במבצע לסיכול טרור, מבצע "רבות הדרכים"
לוחמי שלדג בלב סוריה במבצע לסיכול טרור, מבצע "רבות הדרכים"
בתוך שעה וחצי של טיסה חשאית ונמוכה: 100 לוחמי שלדג הונחתו בסוריה
(צילום: דובר צה"ל )
הקבוצה הראשונה של הלוחמים רצה לאורך 700 מטרים מהמנחת עד לשערים הנעולים שהובילו לבטן האדמה. "50 דקות מרגע הנחיתה, הכוחות היו כבר בפנים", תיארו בצה"ל. "הלוחמים נעזרו במלגזות סוריות שהיו בפנים כדי לזרז את המלכודים. התאמנו וידענו זאת מראש, על המלגזות שם, עוד בארץ".
מהנדסים מומחים של צה"ל הכינו את תוכנית המלכוד המיוחדת להבטחת השמדה מוחלטת של האתר בלב האדמה: רבע טון חומר נפץ צה"לי נפרס בנקודות הנכונות, בנוסף לעוד כ-700 טון דלק רקטי מקומי שהשלימו את המלאכה. הלוחמים שהסתתרו מאחורי מחסה בזמן הפעלת המתג על-ידי החבלן ס', יכלו להישבע ש"האדמה מתחתם רעדה ברגע האמת".
במבצע השתתפו בסך הכול 120 לוחמים, שישה מסוקים בהם ארבעה יסעורים ושני אפאצ'ים, 14 מטוסי תובלה, 21 מטוסי קרב וחמישה כטב"מים. הכוחות שיגרו 49 חימושים, ובסך פעלו כ-70 כלי טיס מסוגים שונים שהיו באוויר מעל לשלוש שעות, כשבקרקע אלפי קצינים וחיילים שתמכו וגיבו מהארץ. "שנים שביחידה נאבקו לא לסגור יכולות מסוימות וייעודיות, ואמרו שהיום עוד יגיע, ובסוף הוא אכן הגיע", הודו בצבא היום.
הרמטכ"ל הרצי הלוי אמר היום על המבצע: "הפעולה של יחידת שלדג בעומק סוריה מצטרפת לשורה של פעולות נועזות שצה״ל ביצע בחודשים האחרונים מרצועת עזה, אל הדאחייה בביירות ועד איראן במטרה להשמיד את יכולות ייצור הטילים של הציר האיראני. איראן ביססה במשך שנים מעגל אש וטילים בגבולות מדינת ישראל, ואנחנו פגענו גם במעגל וגם בראש".
בתום המבצע אמר מפקד חיל האוויר אלוף תומר בר: "בתוך המלחמה המוצדקת הזו, היה פה אירוע מהותי לקיומה של המדינה, עכשיו רגע לפני שאנחנו על הקרקע בשלום עם ביצוע המשימה - אפשר להיות גאים, אפשר לספר לדורות הבאים שעשינו מעשה משמעותי לביטחון ישראל".