לוחמי ארגון הטרור טליבאן ממשיכים במסע הכיבושים שלהם באפגניסטן בצל נסיגת כוחות ארה"ב ונאט"ו מהמדינה. אחרי שאתמול הודיע הארגון האיסלאמיסטי כי השתלט על מעבר גבול גדול בין אפגניסטן לפקיסטן, היום (ה') הוא הציע לממשלה האפגנית הרעועה עסקה: הפסקת אש בת שלושה חודשים – בתמורה לשחרור 7,000 מאנשיו המוחזקים בבתי הכלא.
בשבועות האחרונים, על רקע הנסיגה האמריקנית מהמדינה בתום 20 שנות מלחמה, נפלו בצפון אפגניסטן עוד ועוד אזורים לידי הטליבאן, ובתחילת השבוע שעבר אף נאלצו קרוב ל-1,000 חיילים אפגנים להימלט אל מעבר לגבול, לשטח טג'יקיסטן, משום שחששו מהעימות עם לוחמי הארגון האיסלאמיסטי. בעקבות כיבושי הטליבאן גובר באזור החשש מקריסתם של כוחות הממשלה האפגנית, ושכנותיה של אפגניסטן מודאגות מהאפשרות שהמוני פליטים הבורחים מארגון הטרור יציפו אותן. כמה מדינות סגרו בשבועות האחרונים את הקונסוליות שלהן בצפון אפגניסטן, וטג'יקיסטן השכנה גייסה 20 אלף חיילי מילואים כדי לבצר את גבולה הדרומי.
אתמול פרסם הטליבאן סרטון שבו נראה דגל הארגון, שצבעו לבן ושעליו מתנוססות מילים מהקוראן, מונף במקום דגל אפגניסטן במעבר הגבול "שער הידידות", השוכן בין העיירה האפגנית ווש לעיירה הפקיסטנית צ'מאן. "אחרי שני עשורים של אכזריות מצד האמריקנים והבובות שלהם (כינוי לכוחות ממשלת אפגניסטן), השער הזה נתפס על-ידי הטליבאן", נשמע לוחם של הארגון אומר למצלמה. "התנגדותם העזה של המוג'הידין ובני עמם אילצה את האויב להסתלק מהאזור. כפי שאתם יכולים לראות, זהו דגל האמירות האיסלאמית, הדגל שאלפי מוג'הידין שפכו את דמם כדי להניפו".
מעבר הגבול שוכן מדרום לעיר הגדולה ביותר בדרום אפגניסטן, קנדהאר, והוא אחד המעברים החשובים ביותר שבהם נעים נוסעים וסחורות בין פקיסטן ואפגניסטן. 900 משאיות עוברות בו מדי יום. לפי דיווחים, כיבוש המעבר על-ידי הטליבאן בא אחרי שבימים האחרונים השתלט הארגון על עוד שורה של מעברי גבול גדולים בשלושה מחוזות בצפון אפגניסטן ובמערבה. היום בצהריים טענו כוחות הביטחון האפגניים כי השיבו לשליטתם את "שער הידידות", אך הטליבאן הכחיש את טענתם.
ארה"ב עוזבת, האפגנים חשים מופקרים
ארה"ב, נזכיר, פלשה לאפגניסטן אחרי מתקפת הטרור של 11 בספטמבר 2001, ואז היא הפילה את משטר הטליבאן האיסלאמיסטי ששלט בה ופתחה במצוד אחרי מנהיגי אל-קאעידה שהיו אחראים למתקפה, ובהם אוסמה בן לאדן. בימים אלה היא משלימה את הנסיגה שלה ושל כוחות נאט"ו מהמדינה אחרי 20 שנה, בתום מלחמה שהפכה לארוכה ביותר בהיסטוריה האמריקנית. אף שאחרי פלישת ארה"ב לאפגניסטן הופל משטר הטליבאן במהרה, ואף שבשיא המלחמה חוסל בן לאדן, הטליבאן שב והתחזק מאז, ובחודשים האחרונים הוא כובש עוד ועוד שטחים, עד שכעת הוא שולט כבר בשליש מאזורי-המשנה שמהם מורכבים מחוזות אפגניסטן.
הנסיגה האמריקנית מתבצעת בעקבות ההסכם לסיום הלחימה שעליו חתם אשתקד ממשלו של דונלד טראמפ עם הטליבאן, אך היא נעשית בלי שהושג הסכם מקביל בין הטליבאן לממשלת אפגניסטן. ממשלו של ג'ו ביידן עיכב מעט את הנסיגה כדי להשלים את ההיערכות הלוגיסטית, אבל הודיע שהנסיגה תושלם עד 31 באוגוסט. ביום שישי לפני שבועיים עזבו אחרוני החיילים האמריקנים את בסיס חיל האוויר בגראם, הבסיס הראשי ששימש אותם ב-20 שנות המלחמה, ושבשיא שהו בו כ-100 אלף חיילים אמריקנים. גורמים אפגנים התלוננו מיד אחר כך כי צבא ארה"ב עזב את הבסיס באישון ליל בלי להודיע על כך לעמיתיו האפגנים, ובכך הותיר אותם חשופים למתקפה של הטליבאן.
בקרב האוכלוסייה האזרחית באפגניסטן גובר עוד ועוד החשש מפני חידוש שלטונו האכזרי של הטליבאן, שבשנים 2001-1996 ניהל בה משטר דמים, שבמסגרתו מנע מנשים לצאת ללמוד, סקל באבנים את מתנגדיו ואת מי שהפרו לטעמו את כללי ההלכה האיסלאמית – והטיל מורא על תושבי המדינה כולה. אפגנים רבים רואים כעת באמריקנים כמי שבנסיגה מאפגניסטן מפקירים אותם לגורלם, ולמעשה מוסרים אותם בחזרה לידי השלטון האיסלאמיסטי שדיכא אותם במשך שנים.
התחמושת אזלה: "אני מתחנן, אל תירו בהם"
בצל מסע הכיבושים של הטליבאן ביקר שלשום נשיא אפגניסטן אשרף ראני במחוז בלח שבצפון המדינה, ובחן את המצב הביטחוני שם אחרי שארגון הטרור הצליח לסלק את כוחות הביטחון האפגניים מכמה אזורים במחוז. ראני בן ה-72 נפגש עם תושבים והבטיח להם להכניע את הארגון, ולטענתו כוחות הממשלה ישובו ויכבשו בקרוב את האזורים שנפלו בידי האיסלאמיסטים.
אלא שברקע גובר החשש מפגיעה של הטליבאן בזכויות אדם. סגן נשיא אפגניסטן, עמראללה סאלח, טען השבוע שהטליבאן מאלץ כבר עכשיו תושבים מבני המיעוט האתני הקירגיזי במחוז בדחשאן שבצפון המדינה להתאסלם או לעזוב את בתיהם: "אלה קירגיזים שגרו שם במשך מאות שנים, ועכשיו הם ברחו אל מעבר לגבול עם טג'יקיסטן והם מחכים שם לדעת מה יעלה בגורלם". שלוחת האו"ם באפגניסטן הביעה דאגה גוברת מהדיווחים על מעשי רצח, התעללויות ופגיעות אחרות בזכויות אדם שמתפשטים ככל שהלחימה מתרחבת.
השבוע פורסמו בתקשורת העולמית סרטונים מאפגניסטן שבהם נראים לפחות 22 גברים נורים למוות כשברקע צעקות "אללהו אכבר". רשת CNN מדווחת כי מבדיקה שערכה עולה שמדובר באנשי הכוחות המיוחדים האפגניים, וכי בסרטונים הם נראים מוּצאים להורג על-ידי הטליבאן. לפי הדיווח, ההוצאה להורג התבצעה ב-16 ביוני בעיירה דוולאת אבד, לא הרחק מהגבול בין אפגניסטן לטורקמניסטן, בתום קרב שהתנהל בעיירה.
ב-CNN מדווחים כי לכוח הקומנדו אזלה התחמושת, והוא נאלץ להיכנע ללוחמי הטליבאן. באחד הסרטונים נשמע אדם כלשהו אומר בשפה הפשטונית: "אל תירו בהם, אל תירו בהם, אני מתחנן, אל תירו בהם". בסוף הסרטון, אחרי ההוצאה להורג והצגת גופות החיילים, נשמע אדם אומר: "קחו כל מה שיש עליהם".
בתוך כך, סוכנות הידיעות AP מדווחת כי עם צאתה כעת מאפגניסטן מנסה ארה"ב להדק את קשריה עם המדינות השכנות כדי לשמר לעצמה אחיזה באזור למקרה שתצטרך לשוב ולהתערב בנעשה שם, אבל נתקלת בספקנות גדולה מצד מנהיגיהן בעקבות מה שנתפס כמלחמה ארוכה שהניבה, במקרה הטוב, תוצאות חלקיות בלבד.